BOP: Cetățenii R. Moldova au devenit mai pesimiști

În topul politicienilor necunoscuți cetățenilor, figurează președintele Parlamentului Andrian Candu și premierul Chiril Gaburici

barometru

Șase partide ar accede la guvernare dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Potrivit Barometrului Opiniei Publice, pragul electoral l-ar trece PSRM, PCRM, PL, PLDM, Partidul Nostru, Partidul Popular European şi PD. Astfel, PSRM ar lua 16% din numărul de voturi, PCRM – 11,3%, PL – 11%, PLDM – 7%, Partidul Nostru – 6,5%, Partidul Popular European – 6,2%, PD – 5,7%.

Cea mai dramatică scădere au cunoscut PLDM şi PD, care au înregistrat o scădere de la 14%, cât aveau la ultimul sondaj, la 7% (PLDM) şi de la 11% la 5,7% (PD). La polul opus, cu o creştere considerabilă, se află PL, care, de la 7%, a ajuns la 11%. „Au căzut în sondaje PCRM, PLDM, PDM. Este evident de ce se întâmplă acest lucru: criza economică, creșterea prețurilor, situația din sistemul bancar, căderea gravă a nivelului de trai. Toate acestea au generat neîncredere. Cel mai important factor care a cauzat neîncrederea este totuși, în viziunea mea, situația din sistemul bancar”, a declarat Arcadie Barbăroșie (foto, stânga), directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

La întrebarea, dacă lucrurile merg într-o direcție bună sau greșită în statul nostru, 75 la sută consideră că lucrurile merg în direcția greșită și doar 16,6 consideră că lucrurile merg în direcția bună. „Maxime ale celor care cred că lucrurile nu merg în direcția bună au fost atinse, 83 la sută am avut în noiembrie 2011, 84 la sută în aprilie 2013, perioade în care existau crize în RM. Dacă ne întoarcem în trecut, maxime similare găsim în martie 1998 (82%) și în ianuarie 2001, înainte de alegerile parlamentare (79%). Aceste rezultate indică o situație de criză”, a declarat Arcadie Barbăroșie.

Mult mai pesimiști în comparație cu ultimul sondaj

În privinţa situației economice a R. Moldova, comparativ cu cea de acum un an, 28,8% consideră că e mult mai proastă, 33,8% că e la fel de rea, 25,6% că e neschimbată și doar 7,9% consideră că ar fi puțin mai bună. Oamenii au devenit mai pesimiști chiar și în comparație cu rezultatele ultimului sondaj realizat în noiembrie 2014. Anul trecut, înainte de alegerile parlamentare, 39% considerau că, peste un an, situația se va îmbunătăți. Erau mai mulți optimiști decât în prezent și mai puțini pesimiști, doar 17% considerau că situația s-ar putea înrăutăți, acum procentul pesimiștilor e de 47%. La întrebarea ce lucruri îi neliniștește cel mai mult pe cetățeni, 60% se arată îngrijorați de creşterea prețurilor, circa 50% de sărăcie, 45% își fac griji pentru viitorul copiilor, 20% se arată îngrijorați de șomaj și corupție și 15% – de războiul din Ucraina.

85% se declară săraci

La întrebarea cum apreciază veniturile actuale ale familiei, 41% au răspuns că nu le ajunge nici pentru strictul necesar, 43% că le ajunge doar pentru strictul necesar, 12% din moldoveni – că le ajunge pentru un trai decent, dar nu-și pot permite să-și cumpere lucruri mai scumpe, 2,6% își pot permite să cumpere și lucruri scumpe și doar 0,5% din respondenți au răspuns că nu duc lipsă de nimic. Cifra celor care se consideră săraci este foarte înaltă, de regulă, această cifră varia în jurul la 75%. Acum avem 85%, un procent foarte înalt, susțin autorii sondajului. Pentru prima oară, oamenii au fost solicitați să răspundă la întrebarea dacă ar accepta să participe la un protest față de actuala guvernare: 25,9% au răspuns că ar participa, iar 19% că sunt gata să semneze o petiție de protest.

Leancă se bucura de cea mai mare incredere

Referitor la indicele încrederii într-o instituție, de cea mai mare încredere se bucură biserica, pe locul doi – mass-media, acestea sunt urmate în top de administrația publică locală, Ministerul Apărării, poliție și ong-uri. CNA, instituțiile de drept, justiția se bucură de încrederea a sub 20% din respondenți. Printre personalitățile care se bucură de cea mai mare încredere, primul în top este Iurie Leancă (8,8%) urmat de Igor Dodon (8,6%), Vladimir Voronin (6,4%), Renato Usatîi (3,6 %), Vlad Filat (3,3%) Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă și Marian Lupu a câte 3, 2 %.

În topul politicienilor despre care cetățenii spun că nu au auzit figurează Andrian Candu, președintele Parlamentului și premierul Chiril Gaburici. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1104 persoane, în perioada 28 martie –7 aprilie şi are o marjă de eroare de +/- 3 procente.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu