Boom demografic printre judecători

Nici nu au reuşit să se instaleze bine în fotoliile de judecători că au şi cerut să li se acorde concedii de maternitate. Este vorba despre nora preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Maria Muruianu, şi fina acesteia, Corina Ursachi.

Doamnele au depus jurământul de judecător la 2 martie, curent, iar mâine Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să examineze cererile acestora de acordare a concediului de maternitate.

Vestea i-a surprins pe membrii CSM care afirmă că este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva.

Două săptămâni de lucru

Maria Muruianu şi Corina Ursachi au fost numite în funcţie de judecători ai Judecătoriei Buiucani încă în octombrie 2010, când membrii CSM au votat în favoarea lor, deşi, afirmă experţii în drept, în R. Moldova sunt mulţi specialişti care aşteaptă de ani buni să devină judecători. Cele două doamne tocmai absolviseră Institutul Naţional de Justiţie şi de aceea au fost angajate cu prioritate.

Procedura de confirmare în funcţie a durat însă mai mult şi abia la începutul acestei luni ele au depus jurământul în faţa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, devenind judecătoare cu acte în regulă pe un termen de cinci ani.

Un caz în premieră

Membrii CSM afirmă că au observat încă atunci că Muruianu şi Ursachi sunt însărcinate, dar nu au acordat prea mare atenţie faptului. Mâine însă Consiliul va trebui să examineze două chestiuni care ţin de suspendarea din funcţie a celor două pe perioada aflării în concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului.

„E şocant ce se întâmplă. Au fost numite recent în funcţie şi deja au concediu pentru cel puţin un an de zile”, ne-a spus zâmbind membrul CSM Alexandru Arseni.

Şi fostul preşedinte al Consiliului, Dumitru Visterniceanu, afirmă că l-a mirat gestul doamnelor, dar a precizat că nu există nimic ilegal în acţiunile lor. „Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva. Din punct de vedere al legii, totul e în regulă. Cât priveşte aspectul moral, să judece fiecare”, a menţionat judecătorul.

Precizăm că, în perioada de concediu de maternitate, Maria Muruianu şi Corina Ursachi vor benefica de indemnizaţii din partea statului în mărime de 30% din salariul lor de judecători. Salariul minim al unui judecător este de 4200 de lei.

Maria Muruianu şi Corina Ursachi nu au fost de găsit la Judecătoria Buiucani.

M.R.

 

The following two tabs change content below.