Bonjur, Bruxelles! Adio, Moscova?

4Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu prevede deocamdată obiectivul aderării la UE

Astăzi, la Bruxelles, într-o ceremonie oficială, este semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. La eveniment vor participa toţi şefii de stat şi ai guvernelor din statele UE. Din partea UE, documentul va fi semnat de către Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, şi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Din partea Republicii Moldova, Acordul va fi semnat de către prim-ministrul Iurie Leancă. Georgia şi Ucraina vor semna şi ele Acordurile de Asociere în cadrul aceluiaşi eveniment.

Despre semnarea de astăzi, 27 iunie 2014, JURNAL a discutat cu viceministrul Afacerilor Externe, Iulian Groza, şi cu expertul asociat în cadrul Centrului „Expert-Grup”, Denis Cenuşă.

Iulian Groza ne informează că Acordul de Asociere este un document juridic care produce obligaţii de ambele părţi. Este un acord între RM şi UE, conform căruia ambele părţi au obligaţia să-l implementeze. „Republica Moldova, având obiectivul integrării economice cu UE pe termen scurt, sigur că urmăreşte să pună în aplicare acest acord cât de curând posibil. Guvernul a aprobat un plan de acţiuni în implementarea Acordului de Asociere pentru următorii trei ani de zile, care prevede acţiuni concrete în această perioadă”. UE va monitoriza implementarea documentului.

Acordul va intra provizoriu în vigoare în toamna acestui an.

Sperietorile oponenţilor

Oponenţii semnării Acordului de Asociere au invocat în mai multe rânduri aşa-numitele „sperietori” în legătură cu acest document. Comuniştii spun că RM îşi pierde suveranitatea. Iulian Groza le califică drept speculaţii şi minciuni. „Acordul de Asociere prevede o clauză clară care stabileşte că UE respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Acest document nu prevede astăzi obiectivul aderării la UE. Doar în cazul în care vom ajunge la o implementare completă a respectivului Acord, vom ajunge în situaţia în care am putea să discutăm despre aderare. Doar atunci când RM va ajunge la momentul în care se va decide aderarea RM la UE, subiectul va fi supus unui referendum pentru a decide dacă RM să adere sau nu la UE. Dar RM nu-şi va pierde suveranitatea în felul în care se discută. Statele membre ale UE deleagă Comisiei Europene anumite competenţe, în special cele ce ţin de sectorul economic, în rest, statele UE oricum îşi menţin dreptul suveran de a decide asupra politicii externe, a chestiunilor de justiţie şi afaceri interne”.

Contactat de JURNAL, deputatul comunist Artur Reşetnicov ne-a confirmat că PCRM nu va participa la ratificarea documentului deoarece acesta ar pune în pericol suveranitatea RM. „Nu o dată am anunţat că PCRM nu va vota ratificarea. Am anexat şi obiecţiile noastre. Sunt două cauze principale: Acordul nu a fost negociat în interesul RM şi reprezintă interesul UE şi a doua cauză, prin aplicarea acestui Acord, RM pierde o parte a suveranităţii sale. Acest Acord obligă aplicarea în RM a legilor, directivelor UE fără a fi adoptate de Parlamentul RM”, a declarat Reşetnicov.

Denis Cenuşă consideră că în nici un chip Acordul nu presupune delegarea suveranităţii. „Acest Acord presupune angajarea RM într-un proces de preluare a acquis-ului comunitar. Acest proces poate fi tratat de unii actori politici drept delegare a suveranităţii, pentru că noi nu participăm la elaborarea acquis-ului comunitar, ci preluăm legislaţia europeană. Noi acceptăm ideea că legislaţia europeană este bună, îi acceptăm regulamentele, directivele, care sunt mai bune decât cele pe care le avem noi. Acest lucru nu trebuie văzut ca cedare a suveranităţii”.

Un alt mit vehiculat în contextul semnării Acordului este că cetăţenii moldoveni vor fi obligaţi să devină catolici. „Este pură speculaţie. În UE există ţări creştin-ortodoxe precum Grecia, Bulgaria, România sau Serbia, care are o perspectivă clară europeană. Alte speculaţii sunt că nu vom putea produce vin în gospodăriile noastre sau că nu ne vom putea tăia porcii conform tradiţiilor noastre. Sunt multe sperietori prin care se vrea crearea unei atmosfere de incertitudine”, explică Groza.

Federaţia Rusă ameninţă

Federaţia Rusă a anunţat deja că va lua „măsuri de protecţie” după semnare, în cazul în care se vor depista incompatibilităţi între Acord şi Acordul de liber schimb în cadrul CSI. „Deocamdată, noi nu vedem unde ar fi această incompatibilitate dintre acordul de Asociere cu UE şi Acordul de liber schimb în cadrul CSI. Deşi noi încă nu semnasem Acordul, dar Federaţia Rusă deja în septembrie, anul trecut, a interzis importul de vinuri moldoveneşti”, declară Groza.

Conform practicii, procedura de ratificare a Acordului de către parlamentele statelor UE durează de la un an până la trei. „Suntem asiguraţi de către statele membre ale UE că acordul va fi semnat în regim rapid. În orice caz, până la ratificarea de către toate statele membre noi am prevăzut în acord o clauză care prevede aplicarea provizorie, în proporţie de 80% din conţinutul Acordului, începând cu toamna acestui an”.

Recent, preşedintele Parlamentului RM, Igor Corman, a propus ca Acordul să fie ratificat la începutul lunii iulie. Dintre statele europene, România s-a angajat prima să ratifice Acordul de Asociere a RM la UE.

Ratificat în limba română

Ministerul de Externe al RM şi Iulian Groza în mod special a declarat în mai multe rânduri că Acordul va fi ratificat în limba română. În acest sens l-am întrebat pe viceministru dacă limba română nu va constitui o piatră de poticnire pentru Coaliţie în sensul semnării Acordului, fiind cunoscută poziţia PD-ului faţă de această chestiune. „Nu cred că elementul limbii ar putea constitui un impediment în procedura de ratificare. Ştim deja că există Coaliţia Pro-Europeană care s-a angajat să ratifice acest document, sperăm că vor fi mai mulţi deputaţi în acest sens”.

Menţionăm că, marţi, trei microbuze cu 44 de simpatizanţi ai lui Igor Dodon au luat drumul spre Bruxelles pentru a manifesta împotriva semnării Acordului de Asociere. Iulian Groza a comentat că acest fapt demonstrează în primul rând că regimul liberalizat de vize cu UE funcţionează. „E bine că pot călători fără vize. UE vine să protejeze pe toţi cei care vor să-şi exprime opinia. Sperăm că cei care merg să manifesteze la Bruxelles să-şi îmbogăţească percepţia şi valorile după această călătorie. Potrivit Adevărul Moldova, poliţia de la Bruxelles nu a înregistrat nicio cerere privind organizarea mitingului socialiştilor din RM.

Casetă:

Termenul acquis comunitar desemnează totalitatea drepturilor și obligațiilor comune care decurg din statutul de stat membru al Uniunii Europene. Incluzând, pe lângă tratate, și actele adoptate de către instituțiile UE, acquis-ul comunitar este în continuă evoluție.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)