Bolovanul nepăsării // Au bani pentru a-şi promova instituţia raională, nu şi pentru sinistraţi

De două luni trăiesc sub ameninţarea surpării unei stânci aflate în coasta casei. Primul bolovan, o piatră de câteva sute de kg, s-a desprins în noaptea de 1 aprilie. A avut loc o izbitură urmată de un huruit care i-a făcut pe stăpânii casei să creadă că are loc un cutremur. Noroc că bolovanul s-a ciocnit de tulpina unui salcâm şi după aceasta a ricoşat într-un zăplaz de beton. Altfel s-ar fi putut pomeni cu el în mijlocul casei. Gospodarii au alertat autorităţile. Patru comisii au venit la faţa locului, dar, după lungi discuţii şi multe calcule, au ridicat din umeri şi au anunţat că nu au bani să-i ajute.

Svetlana Corobceanu

E vorba de familia lui Petru şi Aliona Cotrobai, din Pohrebea, Dubăsari, sat situat pe malul Nistrului. Îl găsim pe bărbat muncind alături de un vecin în curtea casei. Tot aici, aşezată pe un pat, ne întâmpină mama lui Petru, Nadejda, o bătrână în vârstă de 81 de ani. În spatele lor, la câţiva metri, se înalţă falnic o stâncă calcaroasă, străbătută de fisuri, cu temelia măcinată de ploi, ce riscă în orice moment să o ia la vale. Bătrânei nu i-ar ajunge timp să fugă.

Speriaţi şi dezamăgiţi

Vecinul Nicolae Repida, un bărbat rotofei, jovial, ne îndeamnă să-l urmăm până la poalele stâncii. Ne arată spre grota care, potrivit spuselor sale, are deja o istorie. Aici se ascundeau oamenii din mahala în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi tot aici s-au ascuns mai multe familii în timpul războiului de pe Nistru. Spusele sale sunt confirmate de mătușa Nadejda, care precizează că niciodată n-au avut probleme cu acest povârniş şi că până acum „nu s-a desprins din el nicio pietricică”. La câţiva metri de stânca îmburuienită stă un câine legat şi coteţul cu orătănii, printre care şi-a croit drum bolovanul venit de sus, care acum se sprijină de zăplazul de beton. Au scăpat ca prin minune, precizează stăpânul.

Pe lângă acest pietroi, altele două s-au rostogolit în imediata apropiere, într-un caz a deteriorat gardul vecinului. Timp de trei zile, patru comisii formate din reprezentanţi ai Serviciului Situaţii Excepţionale au estimat riscurile şi pagubele la faţa locului. Au informat familia afectată că ar fi nevoie de circa 53 de mii de lei, bani necesari pentru construcţia unei îngrădituri de beton care, în caz de surpare, n-ar permite pietrelor să le distrugă casa. Au anunţat că vor începe lucrările peste zece zile. „A trecut mai bine de o lună, am văzut că nimeni nu vine, nici nu ne telefonează. Am telefonat eu la reprezentanţii de la situaţii excepţionale de la primărie şi am fost informat că nu au bani pentru lucrări”, ne spune amărât Petru Cotrobai. Soţia sa, Aliona, profesoară la gimnaziul din localitate, ne spune că după cele întâmplate nu se simte în siguranţă în propria casă. „Timp de o lună am dormit cu frică, iepureşte. Acum ne-am mai obişnuit cu acest risc. Am sperat să obţinem ajutor, dar, dacă nu vom fi auziţi, ne vom răsufleca mânecile şi vom încerca să facem o îngrăditură cu propriile puteri”, afirmă oarecum resemnată femeia.

De două luni aşteaptă un răspuns

Solicitat de JURNAL de Chişinău, primarul com. Coşniţa, Alexei Gafeli, ne informează că deşi stânca pune în primejdie nu doar casa, ci şi viaţa locatarilor, primăria nu dispune de cele circa 50 mii de lei să-i ajute. „Am solicitat suportul Consiliului raional, în caz că nici Consiliul nu va avea mijloace suficiente în Fondul de rezervă, vom solicita, conform procedurii, ajutor de la Guvern. În cazul dat, nu e doar riscul să fie afectată gospodăria, ci există un pericol real pentru viaţa oamenilor care locuiesc acolo”.

Azi (vineri, 25 mai), e preconizată o nouă şedinţă a Consiliului raional Dubăsari. Deşi primarul îşi pune speranţa că acest caz va fi abordat la şedinţă, subiectul lipseşte de pe ordinea de zi afişată pe site-ul oficial al instituţiei.

Fără casă şi ignoraţi de autorităţi

Pe lângă cazul familiei Cotrobai din Pohrebea, în raionul Dubăsari mai este o familie sinistrată care a solicitat recent ajutorul autorităţilor. Este vorba de familia lui Valeriu Guzun, din Marcăuţi, Dubăsari, despre care JURNALUL a scris anterior că au rămas fără casă în luna martie, în urma unei alunecări de teren. Actualmente, familia Guzun locuieşte într-o cameră a Oficiului medicilor de familie din sat. Primăria i-a ajutat cu un suport financiar de zece mii de lei, care, evident, nu le ajunge pentru o nouă casă. Şi în cazul respectiv, familia, dar şi primarul, Alexei Leahu, ne spun că sunt în aşteptarea şedinţei Consiliului raional Dubăsari, la care speră să fie discutată problema familiei Guzun. „Am depus de două ori întreg setul de documente, sperăm ca familia să fie ajutată financiar ca să poată să-şi cumpere o casă nouă”, afirmă primarul. „Am solicitat ajutor de la fundaţiile lui Dodon, Plahotniuc, am primit scrisori în care am fost informaţi că numai Consiliul ne poate ajuta”, precizează şi Valeriu Guzun.

Şef de secţie: „Noi constatăm, Consiliul raional decide”

Solicitat să ne informeze de ce pe ordinea de zi a CR lipseşte subiectul celor două familii sinistrate, Sergiu Gatman, şeful Secţiei situaţii excepţionale, Dubăsari, ne-a informat că, deoarece n-a fost solicitat la dezbateri în cadrul comisiei de specialitate, cel mai probabil cazul familiilor respective nu va fi abordat la actuala şedinţă a Consiliului. „Noi ne-am expus constatările pe marginea acestor cazuri şi am propus procedura de soluţionare a lor, dar Consiliul este cel care decide cum să gestioneze banii”, se spală pe mâini responsabilul.

Austeritate, dar nu pentru toţi

Deşi în cazul persoanelor sinistrate se invocă austeritatea bugetului, pe site-ul Consiliului raional Dubăsari găsim mai multe decizii controversate în care sume de zeci de mii de lei se alocă pentru tot felul de evenimente distractive, de promovare a instituţiei şi a funcţiei de conducător al raionului. Enumerăm doar câteva dintre acestea.

În decizia cu privire la operarea unor modificări în bugetul raional pentru 2018 din 22 februarie, curent, 250 mii de lei au fost distribuiţi pentru achitarea „bursei Preşedintelui”. 11 mii de lei sunt alocaţi pentru desfăşurarea Cupei Veteranilor la volei, iar 45 de mii pentru desfăşurarea „Cupei Preşedintelui la volei”. O altă decizie prevede că 41 mii de lei sunt destinaţi pentru procurarea agendelor, calendarelor, felicitărilor, bannerelor cu logotipul Consiliului raional – materiale prin care îşi propun să promoveze Consiliul raional Dubăsari. 70 mii de lei sunt bani prevăzuţi pentru organizarea Zilei lucrătorului din domeniul agricol etc.

Un audit al Curţii de Conturi prezentat în martie, curent, a scos la iveală mai multe abateri legate de gestionarea banilor publici comise în perioada 2015- 2016. Astfel, doar la capitolul retribuirea muncii au fost constatate iregularităţi în valoare de 3,4 milioane de lei. Dintre aceştia, circa 535 mii de lei constituie suma sporurilor salariale pentru condiţii nefavorabile de muncă achitate fără respectarea procedurilor legale. Alţi 145 mii de lei, de exemplu, au fost oferiţi pentru acces la secretul de stat în lipsa dreptului legal perfectat.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu