Bolile reumatice se transmit ereditar

Reumatismul netratat la timp poate afecta inima şi alte organe interne

Reumatismul nu debutează neapărat cu o durere articulară, spun medicii specialişti. Valentina avea 18 ani când a observat că i-au apărut nişte pete roşii pe picioare. Pe atunci, nu credea că la o vârstă atât de fragedă ar putea fi diagnosticată cu o boală specifică vârstnicilor. Medicul i-a spus: „Domnişoară, suferiţi de reumatism” .

Natalia Gribineț
Alina-Cătălina Andrieș

Deşi aveau toate simptomele caracteristice reumatismului, Irina Cociul și Valentina Broșcenco, o perioadă îndelungată, au evitat să se adreseze medicului, găsind tot felul de motive şi încercând diverse metode naturiste. Astăzi, ambele sunt paciente în Secţia Reumatologie a Spitalului Clinic Republican. Când au fost diagnosticate cu afecțiunea reumatică, tinerele nu-şi puteau explica cum, la vârstele lor, pot suferi de o asemenea maladie. „Bolile reumatice sunt determinate genetic, ceea ce înseamnă că există o predispoziție ereditară pentru a se manifesta la o etapă anumită a vieții”, a menţionat Nadejda Ganea, șefa Secției Reumatologie a Spitalului Clinic Republican.

Pe lângă ereditate, alţi factori care favorizează apariţia afecţiunilor reumatice sunt expunerea la frig sau umiditate, prezenţa în sânge a unor toxine din cauza funcţionării necorespunzătoare a metabolismului, digestiei sau excreţiei; infecţii la nivelul dinţilor, amigdalelor şi al veziculei biliare.

Îşi petrece vacanţa pe patul spitalului

„E un fel de odihnă. În loc să merg cu soțul la mare, stau în spital”, spune resemnată Valentina Broșcenco. În fiecare vară, timp de 12 ani, urmează un tratament de zece zile. „De la 18 ani mă chinui. Totul a început de la câteva pete roșii pe picioare. Pentru ca mai târziu să mă pomenesc cu o mulţime de pete roşii pe suprafaţa pielii”, își aminteşte Valentina.

Timp de cinci ani, Irina Cociul a suportat dureri în articulații, crezând că schimbarea vremii este principala cauză. „Durerile deveneau tot mai mari, practic insuportabile. Apoi am observat că mi se inflamează degetele de la picioare. M-am adresat la medicul de familie și acesta m-a trimis la spital”, ne povestește Irina. Un alt motiv de ce tânăra nu s-a adresat timpuriu medicului este lipsa banilor.

„Deseori, pacienții se adresează târziu la medic din considerente financiare. Maladia avansează şi cu cât mai târziu vine pacientul la medic, cu atât mai dificil este tratamentul. Ei consideră că e mai bine să-şi cumpere o haină decât să facă un examen medical”, susține Nadejda Ganea. Medicul reumatolog a mai menționat că polița de asigurare medicală acoperă o bună parte din cheltuielile pentru tratament, lucru pe care l-au confirmat şi pacientele diagnosticate cu reumatism.

De ce pacienţii nu ascultă medicii?

Deşi medicii reumatologi atenţionează că efortul fizic ar putea agrava situaţia pacientului, reumatismul putând afecta şi organele interne, inclusiv inima, rinichii, plămânii şi pielea, nu toţi bolnavii se grăbesc să le urmeze recomandările. Valentina locuiește la Costești, Ialoveni, și munca pe câmp o surmenează şi o face să se simtă şi mai rău, însă nu poate renunţa la ea. „Dimineața lucrez mult, iar la amiază sunt nevoită să iau o pauză pentru a-mi recupera puterile. Trebuie să rezist până seara”, ne mărturisește femeia.

 

Pe lângă tratamentul medicamentos pe care îl urmează în spital, când merge acasă, face proceduri de profilaxie. Ea spune că băile de fân și ceaiurile de troscot o ajută să diminueze durerile cauzate de oboseală. Mai nou, a aflat că reumatismul i-a afectat inima. Acum urmează un tratament şi pentru boala cardiacă.

SUB CONTROL

Sfatul medicului  

Medicii reumatologi atenţionează că tatamentul în condiţii casnice, fără a apela la recomandările specialistului, ar putea agrava starea pacientului diagnosticat cu reumatism. „Trebuie de ţinut cont şi de factorii declanșatori ai reumatismului. Printre aceștia se numără: stresul, radiația, un focar de infecție, surmenajul etc.”, susţine Nadejda Ganea, șefa secției Reumatologie, Spitalul Clinic Republican.

În colaborare cu medicul reumatolog pot fi găsite cele mai bune opţiuni terapeutice pentru boala reumatică. „Pacientul trebuie să urmeze prescripțiile medicamentale chiar dacă se simte mai bine. El trebuie să conștientizeze că dacă nu îl doare, acest lucru nu înseamnă că boala a fost tratată”. Pentru a ţine boala sub control, reumatologii recomandă mai multe strategii de tratament: diminuarea stresului, exerciţii fizice realizate în mod constant (fără a abuza), dietă echilibrată şi, nu în ultimul, rând odihna.

Febra, rigiditatea musculară, inflamările, dacă aveţi aceste simptome este timpul să vă adresaţi medicului, deoarece sunt semne caracteristice bolilor reumatice.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)