Boicotăm votca rusească // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat despre gestul lui Medvedev de a-l servi pe Filat cu vin italian. Unii spuneau că e ruşine, că am fost umiliţi într-un hal fără de hal, că s-a lovit în egoul nostru, în tot ce avem noi mai mult, mai reprezentativ.

E ca şi cum Filat ar fi întâmpinat delegaţia rusă cu votcă japoneză. Alţii spuneau să fim mai pragmatici, mai înţelegători, mai flexibili, căci Medvedev nu este regina Angliei, şi nu are cum aprecia vinul moldovenesc, putea fi şi mai rău, să li se dea vin bulgăresc sau unguresc, sau nemţesc, or italienii sunt verii noştri, „geantă latină” ca şi noi. „În condiţiile în care Republica Moldova din 2009 merge cert spre Uniunea Europeană, iar delegaţia noastră la Moscova în frunte cu încercatul premier Vlad Filat este servită demonstrativ, sfidător, cu vin italian, dându-se de înţeles foarte clar că ori mergeţi spre Europa şi la Kremlin nu se va consuma vin moldovenesc, ori veniţi în Uniunea Euroasiatică şi pe masa oficială a delegaţiei va fi vin moldovenesc, asta este o abordare cât se poate de în bătaie de joc”, a declarat Codrin Cartoafă. Propun să boicotăm votca rusească! – se înflăcără Caltânăr, fluturând cravata verde pătată de roşii verzi murate bine. Ori Medvedev îşi cere scuze de la Filat, ori eu nu pun de azi înainte picătură de votcă în gură! N-ai să bei deloc? – manifestă dubii moş Dumitru. Am să trec la viski, ca toată lumea civilizată, preciză Caltânăr. Salonul muţi. Era o declaraţie dură de tot şi trebuia evaluate consecinţele. Este chip să sufere ruşii din cauza asta. Ei vor spune mulţumesc, căci le va rămâne mai mult pentru consum intern, îl contrazise Colesovnazadov. Nu-i rea ideea să boicotăm votca şi să bem vin moldovenesc. Cine bea mai mult vin, acela îi adevărat patriot! – interveni Cozonac. Eu am gastrită, se eschivă Sobcor. Chiar să nu fim noi în stare să ducem până la capăt o acţiune patriotică? Propun să punem fiecare câte 20 de lei şi să începem chiar acum. Cine se duce după vin îi scutit de jumătate de contribuţie, insistă Cozonac. Imediat se iscară mai mulţi doritori. Seara se încheie vesel, pe o notă optimistă.

 

Acuma stau şi mă gândesc cu ce ne-am ales noi de la vizita lui Filat la Moscova. Deşi mă doare capul şi nu mă pot concentra, am sentimentul datoriei împlinite şi aceasta nu e puţin.

 

Al vostru viskis, techhil şi mastic, Ion Buraga

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)