Boicot pe contul statului

PARLAMENT // Comuniştii, marii absenţi de la plenarele Legislativului, aduc cele mai mari cheltuieli Parlamentului – peste 378 de mii de lei lunar numai la plata salariilor

Deşi refuză să vină la şedinţele Parlamentului, iar unii chiar şi la şedinţele comisiilor parlamentare din care fac parte, deputaţii comunişti, toţi ca unul, îşi ridică salariile fără întârziere. Astfel, marii absenţi de la plenarele Legislativului aduc cele mai mari cheltuieli Parlamentului – peste 378 de mii de lei lunar numai la plata salariilor. La aceste cheltuieli se mai adaugă cele pentru convorbirile telefonice ale deputaţilor comunişti. Deşi membrii facţiunii PCRM nu prea vin la lucru, facturile pentru telefoanele lor de serviciu se ridică la peste o mie de lei.

Plătiţi pentru absenţă

Potrivit informaţiilor oferite JURNALULUI de către şefa Direcţiei finanţe, buget şi contabilitate din cadrul Parlamentului, Maria Josanu, venitul lunar al unui deputat este compus din salariul de 7100 lei, diurna de 50 de lei pentru fiecare zi lucrătoare (20 zile – 1000 lei), adaos pentru păstrarea secretului de stat – 10% din salariu şi supliment pentru grad ştiinţific. În acest mod, fiecare deputat ridică lunar câte un salariu de peste opt mii de lei, de aproape trei ori mai mare decât salariul mediu pe republică. Marea nedreptate constă însă în faptul că dacă un simplu angajat din alte domenii este salariat doar pentru munca pe care o face, parlamentarii primesc salariul de bază de 7100 de lei chiar şi dacă nu vor să muncească deloc. De fapt, ei nici nu se sfiesc să ceară banii.

Zece mii de lei petru Dodon

În răspunsul la solicitarea noastră, Maria Josanu ne-a anunţat că nu există deputaţi comunişti care nu au beneficiat de salariu în luna aprilie. Cele mai mari salarii, de aproape zece mii de lei, le ridică parlamentarii comunişti Igor Dodon, Grigore Petrenco, Maria Postoico, Igor Vremea, Vadim Mişin şi Dmitri Todoroglo. Liderul comuniştilor Vladimir Voronin are salariul de 8060 de lei (pentru că a lipsit de la cele mai multe şedinţe ale Legislativului şi nu a primit diurna de 50 de lei pentru acestea – n.r.). Un pic mai mare este salariul fostului premier Zinaida Greceanâi – 8560 de lei, iar „eminenţa cenuşie” a PCRM, Mark Tkaciuk câştigă lunar 8810 lei. Doi dintre deputaţii PCRM mai primesc de la stat indemnizaţii pentru chiria apartamentelor în care stau. Este vorba despre Anatolie Zagorodnâi, căruia i se plătesc 4500 de lei pentru chirie, şi Ştefan Grigoriev, care primeşte 2250 de lei pentru a-şi plăti chiria apartamentului în care stă în Chişinău.

Comuniştii încalcă legea

Şi deputatul comunist Eduard Muşuc a primit în aprilie 8460 de lei, asta în condiţiile în care el însuşi a recunoscut în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV că, de mai bine de cinci luni, nici el, nici colegii săi de fracţiune, nu mai participă la şedinţele comisiei parlamentare din care fac parte (Comisia administraţie publică, mediu şi dezvoltare regională – n.r.), iar de două luni nu mai vin nici la şedinţele în plen. Articolul 16 din Legea despre statutul deputatului în Parlament prevede însă expres că „Participarea deputatului la şedintele Parlamentului şi ale comisiei permanente din a cărei componenţă face parte este obligatorie”.
Totuşi, întrebat de ce ridică salariul, Muşuc a precizat că legea îi permite acest lucru. Iar el, chiar dacă nu participă la lucrările Legislativului, munceşte mult în teritoriu unde are întâlniri aproape zilnice cu cetăţenii.

Convorbiri de mii de lei

Dincolo de salarii, deputaţii comunişti mai aduc şi alte cheltuieli Parlamentului. Potrivit preşedintelui Legislativului, Mihai Ghimpu, parlamentarii comunişti vorbesc lunar de mii de lei de la telefoanele de serviciu. Astfel, pentru telefonul preşedintelui fracţiunii comuniştilor, Maria Postoico, Parlamentul a achitat pentru luna precedentă suma de 1046 lei, pentru Iurie Muntean – 1265, Aliona Babiuc – 1062, Igor Vremea – 1043, Eugenia Ostapciuc – 872 lei. În acelaşi timp, Mihai Ghimpu a vorbit în aprilie la telefonul de serviciu de doar 335 de lei, iar Corina Fusu – de 180 de lei. “Chestia asta cu telefoanele este un subiect minuscul. Deputaţii AIE cheltuie mai mult”, declară deputatul PCRM, Eduard Muşuc. Totuşi, Mihai Ghimpu a cerut să fie prezentat în cadrul uneia dintre şedinţele următoare ale Parlamentului un raport privind limita pe care nu trebuie să o depăşească deputaţii cât priveşte convorbirile telefonice.

Maşini de serviciu – o dată pe săptămână

Şi în sfârşit, deşi se plâng în gura mare că Ghimpu i-a lăsat fără maşini de serviciu, informaţiile oferite de şefa Direcţiei finanţe, buget şi contabilitate din cadrul Parlamentului arată că deputaţilor PCRM li se pun totuşi la dispoziţie maşini în zilele de luni, prevăzute în Regulamentul Parlamentului pentru deplasarea în teritoriu şi întâlnirea cu alegătorii. În luna aprilie, 13 deputaţi PCRM au efectuat deplasări în teritoriu (distanţa parcursă a constituit 7625 km, consumându-se 1026 litri de combustibil), iar în luna mai – 11 persoane (distanţa parcursă a constituit 5935 km, consumându-se 746 de litri de combustibil).
Amintim că Mihai Ghimpu a cerut interzicerea utilizării maşinilor de serviciu de către deputaţii comunişti după ce aceştia au anunţat că refuză să participe la şedinţele Parlamentului.

Mariana RAŢĂ