Bogus Leaks

12961293_1089298087801772_8052734574955421844_o
În Jora de Mijloc, Orhei, sunt trei bărbaţi cu numele Nicolae Boguş, dintre care, potrivit localnicilor, niciunul nu ar avea posibilitatea să deschidă o societate off-shore

Mulţi dintre oamenii puternici ai lumii, ca să nu achite impozite în ţările lor, îşi ascund afacerile în paradisurile fiscale. În acest scop, unii afacerişti îşi ascund în multe cazuri identitatea, utilizând ca paravan persoane străine sau identităţile acestora, fără ca măcar să îi informeze. În lista celor 22 de moldoveni care au companii off-shore în Panama figurează şi Nicolae Bogus din Jora de Mijloc, Orhei.

O anchetă a ziarului „Le Monde”, realizată împreună cu alte 106 redacţii din 76 de ţări, coordonate de Consorţiumul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie din Washington, a dezvăluit o nouă listă de proprietari de conturi off-shore, din care fac parte oameni politici, şefi de stat în exerciţiu, personalităţi din domeniul artei şi sportului, inclusiv Nicolae Bogus din Jora de Mijloc. La originea acestor dezvăluiri se află arhivele unui cabinet de avocaţi din Panama, „Mossack Fonseca”, specializat în perfectarea documentelor pentru societăţile off-shore de la finele anilor ’70.

22 de moldoveni cu întreprinderi în Panama

R. Moldova are 22 de cetăţeni cu întreprinderi înregistrate în Panama, pentru comparaţie România are doar 18. În lista moldovenilor cu afaceri în Panama se găsesc: Anatolie Stati (de două ori, odată cu ortografierea „Mr. Anatolie Stati”), Anton Gonceariuc, Nicolae Bogus, Cornel Jabinschi, Morgan Chevassus, Alexander Tatarciuc, Alexandr Popov, Anatolii Culicenco, Marcel Grajdieru, Mihail Vainer, Serghei Kasatkin,Victor Bostan, Olga Sologina, Natalia Godoroja, Octavian Turcan, Oleg Ogurtov, Vasile Vasilcius, Vasilii Ananiiciuc, Vasilii Anniicuic,Vladimir Caternoza,Vladimir Cramareneco, Victor Harbuz ,Vladimir Cramarenco.

Nu există niciun Nicolae Bogus

Am mers la Jora de Mijloc pentru a afla cine este enigmaticul proprietar de companie off-shore din Panama. Potrivit icij.org, Nicolae Bogus, cu asistenţa companiei Unitrust Corporate Services, ar fi deschis compania Arlington Partners Ltd, el fiind singurul acţionar şi chiar director al acestei societăţi. Conform registrului de companii www.kompany.com, Unitrust Corporate Services Ltd este o firmă privată ce prestează servicii de asistenţă financiară, avându-l ca fondator pe cetăţeanul canadian Konstantin Nikitoushkin.

În Jora de Mijloc există trei bărbaţi care poartă numele Nicolae Boguş. Precizăm că, potrivit Centrului Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, în R. Moldova nu există nicio persoană Nicolae Bogus, iar Nicolae Boguş sunt patru, dintre care trei din Jora de Mijloc, după spusele lui Mihail Boguş, tatăl lui Nicolae Boguş, 77 de ani.

Secretara primăriei comunei Jora de Mijloc, Parascovia Pantaz, ne-a declarat că în acest sat locuiesc în prezent doi bărbaţi cu identitatea Nicolae Boguş. Unul dintre aceştia stă cu familia în casa părinţilor săi, de lângă primărie. Niciunul dintre ei, după spusele funcţionarei, nu ar putea avea companie off-shore în Panama.

Punându-şi mâinile în cap, bărbatul ne-a spus că, în satul lor, sunt trei bărbaţi Nicolae Boguş. El este Boguş Nicolae Mihail, altul – Boguş Nicolae Gheorghe şi al treilea – Boguş Nicolae Visarion. „Boguş Nicolae Gheorghe a plecat din stat acum vreo 15 ani. E cu doi ani mai mic decât feciorul meu. Se vorbea prin sat că vagabondează prin Cehia. Şi-a lăsat nevasta cu trei copii mici”, se implică în discuţie tatăl lui Nicolae, Mihail Boguş.

Luni seară, pe la ora 18.00, la poarta lui Nicolae Boguş, mai mulţi bărbaţi discutau aprins cu ce instrumente să-şi lucreze pământul. Din curtea stăpânului de 42 de ani au ieşit doi bărbaţi cu unelte de lucrat pământul făcute manual de stăpânul casei. Bine dispuşi, un mahalagiu şi colegul de lucru al lui Nicolae, Nicolae Caprian, i-a spus lui N. Boguş că noi am fi venit să îl luăm de cumătru. După câteva vorbe, l-am întrebat pe acesta din urmă dacă are firmă deschisă în străinătate sau dacă i-a cerut cineva actele de identitate în acest scop. „Doamne fereşte! Neam din neamul meu nu a avut vreo afacere!”, mi-a spus uimit bărbatul.
Cu patru minori şi un venit lunar de 1800 de lei

Punându-şi mâinile în cap, bărbatul ne-a spus că, în satul lor, sunt trei bărbaţi Nicolae Boguş. El este Boguş Nicolae Mihail, altul – Boguş Nicolae Gheorghe şi al treilea – Boguş Nicolae Visarion. „Boguş Nicolae Gheorghe a plecat din stat acum vreo 15 ani. E cu doi ani mai mic decât feciorul meu. Se vorbea prin sat că vagabondează prin Cehia. Şi-a lăsat nevasta cu trei copii mici”, se implică în discuţie tatăl lui Nicolae, Mihail Boguş.

Nicolae Boguş a ieşit pentru prima dată din stat în 1997, a fost la munci agricole în Slovenia. „Atunci a fost toată Jora”, ne-a spus bărbatul, a mai fost la construcţii la Sankt Peterburg şi Vologda, Federaţia Rusă. Din 2002, nu a mers în străinătate. Lucrează acum operator la centrala termică a şcolii din sat. Este născut pe 20 martie 1974, are un frate geamăn Vasile, ei sunt ultimii doi dintre cei şapte copii ai familiei. După absolvirea gimnaziului, a învăţat meseria de sudor la Rezina.

Trăieşte modest, are patru copii. Are împreună cu soţia sa un venit lunar de 1800 de lei: el câştigă 1000 de lei ca operator la centrala termică, iar soţia sa, ca femeie de serviciu la primărie, 800 de lei. Mai lucrează cu ziua prin sat, la construcţii. Bani mari nu face, pentru că lumea e săracă. „Cine are astăzi bani în sat, mai ales cei care nu ies în afară? Ne înţelegem noi cu lumea. Trăim greu, dar nu avem cui să ne jeluim”, ne-a spus el trist.

Panama lui Boguş, de lângă India

În ce priveşte Panama, bărbatul ne-a spus: „Am auzit eu de Panama. Cred că e pe lângă India, dar nu ştiu exact unde e. Nu am mers niciodată la mare. Nici nevastă-mea nu a fost, ea nu ştie măcar cum arată un tren. I-am spus: ‘Haide, fă, să te duc la gară, la Chişinău, să-ţi arăt măcar cum arată trenul, gara’, ne-a povestit bărbatul de 42 de ani. L-am mai întrebat dacă are discuţii de suflet cu soţia. „Eiii… În toată seara mă sfădesc cu dânsa. Mă trimite la muncă peste tot…Vrem mai multe, dar de unde, dacă nu-i?”, mărturiseşte el.

Aflându-se prin curte, alături de noi, Mihail Boguş ne-a spus că niciunul dintre cei trei bărbaţi din sat nu ar fi putut deschide vreo firmă. „Cu atâta sărăcie!? Boguş Nicolae a lu’ Visarion este invalid, nici nu poate să meargă”, ne-a spus Mihail Boguş.

Paul Radu, jurnalist de investigații din cadrul RISE Project, a menţionat pentru un post TV că există oameni care suferă direct din cauza firmelor off-shore: „Am investigat destule cazuri în care oamenilor le-au fost furate identitățile, fie că le-a fost salvată o copie de pașaport, fie o copie de buletin pe un computer, fie le-au fost luate de pe serverul unor firme, unde au fost trimise actele de identitate”.

Cum poţi să îţi ascunzi numele adevărat

Pe de altă parte, expertul ucrainean în registre de date, Maksym Kytsiuk, solicitat de JURNAL de Chişinău, ne-a comunicat că există mai multe modalităţi pentru a ascunde un nume adevărat pentru a deschide o companie off-shore sau, pur şi simplu, o firmă în străinătate. Cea mai răspândită dintre acestea este transliterarea. „De exemplu, poţi să scrii prenumele chirilic «Евгений» în mai multe variante, şi anume: ‚Ievgeniy’, ‚Ievheniy’, ‚Ievheni’, ‚Ievgenii’, ‚Yevheniy’, ‚Yevgeniy’, ‚Yevhenii’, ‚Yevgenii’, ‚Evheniy’, ‚Evgeniy’, ‚Evhenii’, ‚Evgenii etc.’ Aceeaşi modalitate poate fi folosită în cazul numelor de persoane şi al denumirilor de companii. În cazul unei anchete, am căutat zile în şir o companie ortografiată ‚Vestel’, în realitate aceasta era înregistrată „West-L”. Prin urmare, poţi să încerci să deschizi firme în Cipru, Belize, Panama sau în oricare altă parte, angajând o persoană care va fi directorul firmei tale în acte, dar de fapt doar un membru al staff-ului cu sute de companii înregistrate pe această persoană”, a afirmat Kytsiuk.

Avocatul „Promo-Lex” Vadim Vieru a menţionat că, în cazul Nicolae Bogus, ar fi fost falsificate actele de identitate. „O altă persoană s-ar fi prezentat ca Nicolae Boguş sau ar fi fost prezentate doar actele de identitate, deoarece în paradisurile fiscale procedura de deschidere a unei firme este foarte simplă. Nu trebuie să te prezinţi. Presupun că au fost trimise doar copiile actelor de identitate, fie ale buletinului, fie ale paşaportului, în baza cărora a fost deschis contul. Această ilegalitate se pedepseşte prin Codul Penal al R. Moldova, este vorba despre fals în acte publice. Persoana care a falsificat actele de identitate poate fi trasă la răspundere penală şi pedepsită cu cel puţin cinci ani de detenţie.”

Victoria Popa, Ilie Gulca

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)