Bogdan Macovei, locul 33 pe pista morţii de la Vancouver

Bogdan Macovei, românul naturalizat, a avut o evoluţie relativ bună în finala probei de sanie. Acesta a terminat pe locul 33, cu timpul de 3 minute, 21 de secunde şi 354 de miimi.  Aurul olimpic a fost câştigat de sportivul german Felix Loch, cu un timp total de 3 minute 13″085; medalia de argint a revenit lui David Moeller, Germania; bronzul olimpic a fost obţinut de italianul Armin Zoeggeler.
„Sunt mulţumit că am terminat cursa în siguranţă”

Macovei, la fel ca şi alţi concurenţi de la proba sanie, a fost speriat de ceea ce i s-a întâmplat georgianului Nodar Kumaritaşvili (21 de ani). Acesta a decedat în urma unui accident provocat în timpul antrenamentelor. „Nu sunt mulţumit de locul final, dar sunt satisfăcut că am terminat concursul în siguranţă. Nu m-am adaptat perfect cu traseul în sesiunile de antrenament. Chiar am căzut odată în apropierea tragicului accident şi m-am lovit la umărul stâng. După cele întâmplate în timpul concursului, dar şi înaintea acestuia, sunt bucuros că am putut să reprezint ţara, încercând să dau tot ce este mai bun în acest turneu olimpic. Totodată, sunt mulţumit că am terminat cursa în siguranţă”, a declarat în exclusivitate pentru sport.jurnal.md Macovei.
Cele mai periculoase sporturi de iarnă
Dramaticul deznodământ aduce din nou în discuţie o temă veche: cât de periculoase sunt sporturile de iarnă şi care dintre ele presupune cel mai mare risc? „Nu poţi reuşi dacă porneşti cu mentalitatea că sportul tău e periculos”, crede patinatorul american de short-track J.R. Celski, care a căzut în septembrie anul trecut şi şi-a secţionat coapsa până la os cu tăişul patinei drepte, provocându-şi o hemoragie extrem de serioasă. „Toate sporturile sunt periculoase, poate cu excepţia curlingului”, adaugă Celski. Poţi păţi ceva grav şi la patinaj artistic, cum s-a întâmplat cu canadianca Jessica Dube în 2007. Ea a fost lovită în faţă de patina partenerului Bryce Davison, fiind necesare intervenţia chirurgicală şi 80 de copci pentru a repara răul.
„Doar casca ne apără”

Sporturile de viteză rămân însă în capul listei. Coborârea de la schiul alpin e considerată de mulţi specialişti drept cea mai riscantă, însă nici sania, bobul sau skeletonul nu sunt departe. „Toate sunt periculoase în primul rând din cauza vitezelor care se ating în timpul cursei, până la 150-155 km/h”, explică boberul Mircea Nicolescu. „La sanie şi la skeleton nu ai un sistem de ghidare performant, sportivii se ghidează cu capul şi picioarele. La bob, există aşa ceva şi e compus din fişele care sunt prinse de patinele din faţă. Un alt risc îl reprezintă lipsa unui echipament de protecţie, în afară de cască. Combinezoanele au rol aerodinamic. Ele ne apară doar de eventualele arsuri produse de contactul cu gheaţa”, spune Mircea.