BOGATU // Ziua de mâine a interlopilor cu ambiții politice are iz de Becali

Titlul de mai sus nu-i o predicție, ci un anunț. Nu menesc și nu doresc nimănui rău. Pur și simplu constat că, în materie de democrație și stat de drept, Bucureștiul e doar cu câțiva pași înaintea Chișinăului.

Azi la București, mâine la Chișinău

Experiența ultimilor ani demonstrează că ceea ce se întâmplă azi la vest de Prut, mâine se va produce inevitabil la est. Privit din acest unghi, cazul Becali este emblematic.

Condamnarea patronului clubului Steaua, alături de un fost şef al Statului Major şi un ex-ministru al Apărării, face înconjurul globului. Cel mai mediatizat eveniment românesc e relatat și comentat de toate agențiile mondiale, de marile televiziuni și publicații occidentale.

Interesul mass-media este explicabil. Încarcerarea celor trei este proba europenizării și funcționări normale a justiției românești care își face treaba fără a trage cu ochiul la rangul social, poziția publică sau culorile politice ale inculpaților. Nu uitați că înainte de Gigi Becali a fost Adrian Năstase, fostul prim-ministru.

Condamnații reprezintă elita românească și întruchipează corupția la vârf. Patronul Stelei e europarlamentar, ales pe listele PNL, și reprezintă, astfel, coaliția de guvernământ. Victor Babiuc și generalul Dumitru Cioflină fac parte și ei din cercul actualei puteri. Toți aveau pile și un spate tare. Cu toate acestea, au ajuns în situația să-și ispășească pedeapsa după zăbrele.

Lecții pentru oligarhia de la Chișinău

Așa fiind, dosarul schimbului de terenuri cu MApN, în urma căruia Becali s-a îmbogățit în mod fraudulos, se constituie în câteva lecții concludente pentru Republica Moldova. Din lipsă de spațiu și timp, vom enumera doar câteva dintre ele.

Prima. Investigația judiciară și procesul au durat ani buni. Justiția s-a mișcat lent, dar sigur, fără să cedeze în faţa ingerinţelor politice și campaniilor mediatice angajate care încercau să-l scoată basma curată pe patronul Stelei.

A doua. Procurorii și judecătorii nu s-au lăsat impresionați de sacul cu bani. Nimeni dintre ei n-a înghițit momelile generoase ale lui Gigi, făcându-și datoria cu onestitate.

A treia. Cu toate că se aflau sub anchetă de mai mulți ani, niciunul dintre cei inculpați n-a fost privat de drepturile sale în baza unor suspiciuni de corupție, după cum recomandă Curtea Constituțională de la Chișinău. Dimpotrivă. Becali, cu dosarul în cârcă, a fost ales deputat în 2012. Cât timp nu ești condamnat, te bucuri de toate libertățile și oportunitățile legale. Nicio dreptate nu se poate face printr-o nedreptate, după cum se iluzionează încă multă lume în Basarabia.

Și a patra. Când a fost deschis dosarul Becali, nimeni nu credea că acesta va fi pus pe rol vreodată. Părea o joacă de-a justiția. Totul însă a fost pe bune. Europa înaintează și punctează spre estul continentului cu siguranța golurilor înscrise de Robert Lewandowski în poarta Barcelonei.

Între justiția Europei și verticala lui Putin

Sunt convins că și parveniții localnici, care au intrat în politica autohtonă cu apucăturile lumii interlope, au astăzi senzația, aidoma «ciobanului din Pipera» că sunt stăpânii vieții. Că se află la ani lumină de cazul Becali. Se înșală.

Răsplata e aproape. Vor trebui să dea socoteală pentru corupție și abuz de putere mai curând decât își imaginează.

Deși nu-și dau seama încă, toți acești mici imitatori de la Chișinău ai boss-ului Carleone sunt deja prinși, ca între ciocan și nicovală, între justiția europeană, pe de o parte, care își croiește drum spre est, și verticala puterii lui Putin, pe de altă parte, care face una cu pământul orice oligarh cu ambiții politice.

De cea dintâi avizii noștri moguli nu pot scăpa, pentru că în cea de-a doua n-au cum evada. Oricum ar suci-o, pică din lac în puț.

Așa stau lucrurile. Nu e o previziune, ci doar o înștiințare. Drumul de la București până la Chișinău e mai scurt decât pare. La Moscova însă, cine dorește poate să plece chiar azi. Să nu uite numai de pesmeți pentru Hodorkovski.

Petru BOGATU

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)