BOGATU // Voronin pregăteşte instalarea AIE-3

Nu e nicio confuzie în titlul de mai sus. Voronin, oricât ar părea de paradoxal, se pregăteşte nu de înmormântarea Alianţei, după cum crede multă lume, ci de lansarea celei de-a treia ediţii a acesteia.

Căuta refugiu la Moscova

Fiind mai mereu cu ochii pe Ghimpu, Filat, Lupu, Plahotniuc şi compania, ne scapă fericitul beneficiar al căderii guvernului. Fostul preşedinte comunist a primit un cadou atât de neaşteptat, încât nu-şi poate reveni nici astăzi din perplexitate, încercând să se dumerească la ce i-ar folosi oare toată treaba asta.

Vladimir Voronin nici n-a visat măcar ca AIE să capoteze înainte de termen. După eşuarea acţiunilor de nesupunere civică şi evadarea din fracţiunea comunistă a nu mai puţin de opt deputaţi, partidul său intrase în disoluţie.

În ultima vreme, el lupta nu atât cu Alianţa, cât cu propriile necazuri. Se desfiinţase definitiv organizaţia raională a PCRM din Nisporeni. Filialele comuniste erau pe cale de dispariţie şi în alte teritorii. La Chişinău, îşi pregăteau bagajele câţiva vechi tovarăşi de drum ai fostului preşedinte.

În aceste împrejurări nefaste, liderul comunist părea tentat, zice-se, să urmeze exemplul celebrului său guru pe linie de partid, Ivan Ivanovici Bodiul, şi să se refugieze la Moscova, lăsând frâiele partidului pe mâinile mai tinerilor camarazi Tkaciuk, Petrenko sau Petkov. Căuta deja o motivaţie mai de Doamne ajută pentru a se retrage şi când colo se pomeneşte, ca în poveste, cu o loterie câştigătoare.

PCRM forţează nota

Totuşi, chiar dacă nu are niciun merit în distrugerea AIE, Voronin şi-a făcut cu dibăcie jocul în momentul în care adversarii i-au ridicat mingea la fileu. Mai întâi, l-a dat jos împreună cu PLDM pe Vlad Plahotniuc, iar apoi a votat cu PD căderea guvernului.

Orice s-ar spune, comportamentul comuniştilor, privit prin prisma intereselor opoziţiei, până la un punct a fost raţional. Cu cât şi Plahotniuc, şi Filat vor fi mai slabi, cu atât mai tare va fi Voronin. Numai că de aici încolo au început ciudăţeniile.

PCRM a continuat să forţeze şi, după căderea guvernului, a anunţat că pregăteşte debarcarea lui Marian Lupu. Acest gest este simptomatic, dovedind că Voronin îl obligă de fapt pe liderul PD să se împace din nou cu Vlad Filat pentru a nu fi catapultat din jilţul de preşedinte al Parlamentului.

Ameninţându-i cu demisia, comuniştii îi strâng la zid pe democraţi, silindu-i să încropească cu orice preţ o nouă Alianţă de centru-dreapta. PD practic e constrâns să cedeze generos pentru a rămâne la guvernare, deoarece nu-şi poate permite să intre în campania electorală fără pârghiile puterii.

O alianţă din topor

Dacă Lupu va fi demis prin votul PCRM şi PLDM, este limpede că premierul îi va destitui şi pe miniştrii pedişti. În aceste împrejurări, PD se va pomeni în stradă unde nu se va simţi deloc în largul său, iar alegerile vor fi organizate şi desfăşurate de guvernul Filat.

Voronin, bineînţeles, îşi dă seama că, punând presiune pe liderul Partidului Democrat, nu face altceva decât să contribuie la reeditarea Alianţei. Şi cu toate acestea, atâta timp cât durează negocierile în vederea formării unei AIE-3, preferă să ţină toporul demisiei ridicat sus deasupra lui Lupu.

De unde şi concluzia că nu numai partidelor Alianţei, ci şi comuniştilor le este frică de un scrutin intempestiv. Acest fapt, neîndoios, scade probabilitatea anticipatelor. Totuşi nu trebuie neglijată nici vechea zicală românească: de ce te temi, de aceea nu scapi.

Petru BOGATU