BOGATU // Un puci eşuat

Vinerea trecută, a doua zi după destituirea lui Marian Lupu, Vlad Plahotniuc a mai fost văzut o dată la sediul PLDM. Astfel, în mai puţin de 48 de ore, oligarhul autohton numărul 1 l-a vizitat de două ori pe Vlad Filat, cel dintâi şi deocamdată singurul cetăţean moldovean din perioada post-sovietică ale cărui drepturi fundamentale au fost suspendate în baza unor speculaţii politice.

Musca de pe căciula PD

Prima întâlnire de gradul zero a avut loc, precum se ştie, în ziua de joi. Liderul liberal-democrat l-a primit la el în birou pe Plahotniuc, la rugămintea acestuia din urmă, cu puţin timp înainte de demiterea lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Parlamentului.

Dacă e să-i dăm crezare ex-premierului, ei au avut un singur subiect de discuţie. Oaspetele a ţinut să-i dea asigurări gazdei că nici el şi nici partidul său nu au avut nicio implicare în decizia Curţii Constituţionale de la 22 aprilie prin care, invocându-se articole de presă şi declaraţii politice, fostului premier i s-a interzis de fapt să deţină vreo funcţie în stat.

Noi nu coborâm la nivelul judecătorilor constituţionalişti şi de aceea nu acuzăm, doar în baza unor suspiciuni, nici pe Plahotniuc, nici Partidul Democrat de ingerinţe în activitatea Curţii. Şi asta cu toate că rolul jucat de PD în ultimele zile dă de bănuit. De altfel, acest lucru îl ştiu bine şi democraţii, fireşte.

Însuşi faptul că s-a dus la Filat să se justifice, dovedeşte că Plahotniuc s-a simţit cu muscă pe căciulă. În aceste condiţii, vizitele sale la sediul PLDM vor intra în istorie ca cea mai elocventă ilustraţie a puciului anticonstituţional de la 22 aprilie, când CC a inventat o hotărâre judecătorească parcă inspirată din documentele de partid ale Coreii de Nord.

Se ştie că evenimentele semnificative se reţin pe retina posterităţii mai întâi de toate prin imaginile cu valoare de simbol. Puciul GKCP din 19-21 august 1991, bunăoară, este întruchipat de mâinile tremurânde ale preşedintelui interimar al URSS, Gennadi Ianaiev. Piciul din aprilie din Chişinău, care a început la 22 aprilie şi a capotat la 25 aprilie, va fi reprezentat de încercarea disperată a lui Vlad Plahotniuc de a se dezvinovăţi în faţa lui Filat.

Decizia CC – tentativă de lovitură de stat

Că la mijloc a fost o răfuială politică ce mirosea a lovitură de stat nu încape discuţie. Eliminarea abuzivă din viaţa publică a liderului celui mai influent partid din arcul guvernamental nu-i altceva decât o răsturnare violentă a ordinii statale.

Curtea Constituţională l-a pus de fapt pe Filat sub ghilotină. Călăului îi rămânea, metaforic vorbind, doar să-i taie capul. Apoi urma să fie executat preşedintele republicii care, de luni până joi, a fost demonizat de toate televiziunile partizane, lui Nicolae Timofti incriminându-i-se „desemnarea neconstituţională” a liderului PLDM în funcţia de premier.

Pe eşafod ar fi urcat, neîndoielnic, şi întregul Partid Liberal Democrat care ar fi fost condamnat la moarte prin fragmentare şi decimare. Astfel, rapid s-ar fi netezit drumul spre un regim în care şi-ar fi făcut de cap în voie cel care deţine pâinea şi cuţitul justiţiei la comandă.

CEDO va examina cazul Filat

N-aş vrea să fiu înţeles greşit. Nu incriminez întreg Partidul Democrat. Până la proba contrarie, cred că cei mai mulţi dintre fruntaşii PD, de bună seamă, nu au avut vreo imixtiune în adoptarea Hotărârii CC de la 22 aprilie.

Unii dintre ei s-au arătat îngroziţi chiar de ceea ce a făcut Curtea la 22 aprilie. Dumitru Diacov, de exemplu, l-a acuzat pe Victor Popa de îndoctrinare şi părtinire, regretând faptul că l-a votat pentru funcţia de judecător. Părea îngrijorat şi Marian Lupu care îl îndemna pe Mihai Ghimpu să nu-şi „bage nasul unde nu-i fierbe oala”.

Atare reacţii sunt fireşti. Cu tentativele de puci, chiar dacă sunt săvârşite nu cu tancurile, ci cu pixurile, nu-i de glumit. Când ajung pe punctul de a da chix, ele adesea îi bagă în sperieţi pe cei cu musca pe căciulă.

Că la Chişinău în aprilie s-a întâmplat un lucru foarte grav ne demonstrează şi poziţia CEDO care a acceptat să examineze în regim de urgenţă cazul Filat. Şi nici nu-i de mirare.

Decizia abracadabrantă a Curţii Constituţionale poate fi molipsitoare. Dacă nu va urma replica Europei, state precum Ucraina sau Bielorusia ar fi tentate să se bizuie pe acest precedent periculos pentru a-şi înăspri regimurile şi a-şi priva oponenţii politici de drepturile lor cetăţeneşti.

Petru BOGATU

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu