BOGATU // Tenebrele scoaterii la mezat a obiectivelor strategice

Tentativa de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău şi cea de privatizare a Băncii de Economii arată ca dracul. Ele trezesc mai mult decât suspiciuni de corupţie.

Nici obişnuit, nici normal

La mijloc par să fie nişte jocuri oneroase, ascunse îndărătul interesului economic, care sunt împletite cu uneltiri deliberate împotriva cursului european al Republicii Moldova. Că ceva nu-i curat în jurul celor două cazuri scandaloase, de altfel, se vede de la o poştă.

Cine însă se înverşunează să rămână orb şi să nu întrezărească nimic în spatele deciziilor dubioase ale autorităţilor poate să-şi plimbe ochii pe declaraţiile ambasadorului Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer.

Potrivit diplomatului, chiar dacă procedurile de concesionare şi privatizare, formal vorbind, au fost legale, „în niciun caz nu putem spune că e ceva obișnuit și normal”. Şi explică de ce.

În primul rând, ambele cazuri, declară el, au atras atenţia partenerilor occidentali prin lipsa de transparenţă şi un proces decizional închis. În al doilea rând, afirmă ambasadorul, zice-se că „au avut loc delapidări de fonduri”. Dacă lucrurile într-adevăr stau aşa, trebuie „identificate persoanele care se fac responsabile de acest lucru și aduse în fața instanțelor de judecată”.

Dacă în Germania, consideră Matthias Meyer, guvernul ar fi procedat în asemenea hal, lumea demult ar fi ieșit în stradă. Dar parcă numai acolo, adăugăm noi? Uitaţi-vă la protestele din România stârnite de situaţia de la Roşia Montană!

Nimic important nu poate fi vândut Rusiei fără asentimentul UE

Însă afirmaţiile diplomatului german mai conţin nişte amănunte extrem de relevante care arată că cele două cazuri fac parte din războiul anti-Vilnius. Deşi nu spune direct că-i vorba de o urzeală antieuropeană, el face o mărturisire ce lămureşte totul.

Meyer lasă să se întrevadă că partenerii occidentali urmăresc demult situaţia de la Banca de Economii şi Aeroportul Internaţional Chişinău. Mai mult decât atât. El dezvăluie că „observatorii din afară” le-au spus autorităţilor moldovene despre îngrijorările lor legate de cele două cazuri. Cu toate acestea, arată ambasadorul german, „până în prezent nu am primit vreun răspuns care să ne satisfacă”. Clar, nu?

Cu alte cuvinte, încercările de concesionare a aeroportului şi de privatizare a BEM în favoarea unor investitori obscuri din Rusia au ridicat semne de întrebare în cancelariile occidentale. Tocmai de aceea, ele s-au văzut nevoite să monitorizeze situaţia îndeaproape. O ţară precum Republica Moldova care pretinde să se integreze în Europa nu poate să cedeze Rusiei nişte obiective strategice fără asentimentul UE. Asta e la mintea oricui.

Ruşii, de exemplu, au cumpărat aproape in corpore Armenia. Au privatizat staţii electrice, întreprinderi industriale, bănci, gazoducturi, aeroporturi, drumuri naţionale, poduri ş.a.m.d.. În consecinţă, Erevanul constată astăzi că se află sub o dublă presiune. Una externă, şi alta internă. Puternicele cercuri de afaceri ruse din interiorul Armeniei forţează mâna guvernului să aleagă Uniunea Vamală.

Nu doar justiţie, ci şi patriotism

Faptul că ministrul Valeriu Lazăr se încrâncenează să apere scoaterea la mezat a Aeroportului Internaţional şi Băncii de Economii, iar fruntaşii PDM Lupu, Plahotniuc şi Corman au luat apă în gură este simptomatic. Ca şi, de altfel, poziţia stranie a premierului sau a liderilor PLDM care sugerează că ar fi vorba doar de o încercare nobilă de a rezolva o problemă economică spinoasă.

Să i-o spună lui mutu. Sau ambasadorului german pe care deja l-au supărat foarte tare. Eforturile pe care le-au depus până acum unii politicieni de la Chişinău în vederea apropierii Republicii Moldova de UE în niciun caz nu le oferă un cart-blanche să facă ce le trăsneşte prin cap cu averea poporului.

Curtea Constituţională, suspendând hotărârea privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău până la examinarea cazului pe fond, a făcut nu doar un act justiţiar, ci şi unul patriotic. Am criticat anterior fără menajamente această instanţă. Mai cu seamă decizia ei privind suspendarea în drepturi a fostului prim-ministru. Acum însă trebuie să spun că CC a fost la înălţime.

Chişinău, 12 septembrie 2013

Petru BOGATU

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu