BOGATU // Sex, râs, SIS şi Kiss

Fără ironie, dar şi fără să forţez prea mult adevărul, pot să afirm că declaraţia de deunăzi prin care Serviciul de Informaţii şi Securitate s-a autosesizat în cazul jurnaliştilor ameninţaţi cu moartea a fost ca o săritură a râsului carpatin. Adică pe cât de surprinzătoare, pe atât de enigmatică.

Înapoi în evul mediu

SIS califică acțiunile de intimidare a presei ca o încercare de a aplica metode „medievale” într-un stat cu vocație europeană şi anunţă că va întreprinde investigaţii în vederea curmării unor atare infracţiuni. Totodată, cetăţenii sunt îndemnaţi să colaboreze pentru a-i demasca pe răufăcători.

Că serviciul moldovenesc de informaţii s-a pus în mişcare este un lucru lăudabil. Orice tentativă de şantajare a jurnaliştilor poate fi calificată ca un atentat la ordinea constituţională şi siguranţa naţională, deoarece violează dreptul fundamental al omului şi al unei societăţi deschise la libera exprimare.

De mirare însă este faptul că cea mai silenţioasă instituţie a statului a dat glas. Şi nu oricum, ci într-o problemă care inhibă şi obligă să ia apă în gură alte autorităţi publice. Mai cu seamă, cele care prin natura lor intrinsecă sunt obligate să fie volubile şi deschise pentru un dialog loial şi constant cu naţiunea.

Când vine vorba de fraudă, mafie şi oligarhie, oficialităţile de la Chişinău devin în cel mai suspect mod cu putinţă pudice şi taciturne precum mironosiţele. Lasă capul în jos şi nu scot o vorbă în plus, limitându-se discret la nişte găunoase afirmaţii generale despre nevoia combaterii corupţiei la nivel înalt.

La vânătoare de şacali?

Vrea SIS să rupă gura târgului putred? A ieşit el în sfârşit la vânătoare de şacali? Puţin probabil.

De altfel, râsul amintit mai sus, o felină sălbatică din specia lynx, este considerat simbolul mai multor servicii secrete de pe glob. Asta datorită faptului că animalul cu pricina are o vedere foarte ageră nu numai ziua, ci şi noaptea. El se mişcă repede şi fără zgomot, ceea ce-i permite să atace prada pe neaşteptate.

Nu-i exclus ca serviciul moldovenesc de informaţii, care îşi propune să se reformeze pe principii occidentale, să se fi pus în mişcare aidoma lynxului. Mai cu seamă că SIS are şi un exemplu demn de urmat. Dincolo de Prut, SRI se numără printre cele mai eficiente servicii de contrainformaţii din UE. Recent, acesta a reuşit, de exemplu, în urma unei operaţii sub acoperire, capturarea pe un teritoriu străin şi aducerea în ţară a teroristului Omar Hayssam.

Numai că SIS, bineînţeles, nici pe departe nu se poate compara cu SRI. În condiţiile junglei noastre politice, „râsul” moldovenesc e un răpitor de carton care vânează doar de amorul artei. Şi nu întâmplător.

Sistemul judecătoresc şi Ministerul public, numit în Republica Moldova Procuratura Generală, metaforic vorbind, ar trebui să joace rolul lui Dementor’s Kiss din cărţile despre Harry Potter, o creatură magică şi potentă care soarbe sufletele criminalilor. În realitate, judecătorii şi procurorii noştri prind doar muşte, lăsând în pace rechinii şi scorpionii de tot felul.

În aceste condiţii, şi SIS, şi poliţia, oricât de bine intenţionate ar fi, se transformă în nişte mori exotice care macină vânt. Zgomotoasa lor vervă justiţiară pare deocamdată un banal sex la telefon.

Petru BOGATU

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu