BOGATU // Restalinizarea pravoslavnică a Basarabiei

Aşadar, după cum anticipam în editorialul de marţi, cei câţiva deputați ai Dumei de Stat, care s-au deplasat miercuri în regiunea transnistreană pentru „a ajuta zona să-și armonizeze legislația cu cea rusească”, n-au păţit nimic. La Chişinău, unde au aterizat provocatorii ruşi sub acoperirea mandatului de legislator, nu s-a găsit nimeni să le spargă măcar roţile.

Leancă va trebui să-şi scoată mănuşile

Aventura transnistreană n-a rămas, totuşi, fără replică. Ministerul de Externe de la Chișinău l-a invitat pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farid Muhametșin, la o întâlnire „pentru a oferi explicaţii”.

Poate că reacţia pare anemică, dar mai bine aşa decât nimic. Mai ales că în curând ministrul Iurie Leancă şi alţi reprezentanţi ai puterii de la Chişinău se vor vedea siliţi să-şi scoată mănuşile.

Sprijinul făţiş pentru rusificarea forţată a legislaţiei din regiunea separatistă şi decorarea a doi istorici românofobi şi filo-sovietici demonstrează că Putin a ales calea sfidării brutale a Chişinăului. De aceea, lucrurile nu se vor opri aici, bineînţeles. Ne aşteaptă un an de hărţuieli ruseşti dintre cele mai sufocante.

După cum era de aşteptat, Moscova ne va înfrunta de multe ori cu mâinile Bisericii Ortodoxe Ruse (BORU). Sau cu cele ale reprezentanţilor acesteia în Republica Moldova. De altfel, patriarhul Kiril a anunţat acum câteva zile că va deschide la Chişinău un centru eparhial de presă pentru a promova în teritoriu viziunile BORU.

Stalin, bun de pus la icoane?

Ce hram poartă Patriarhatul de la Moscova ştim bine. Ne dăm seama deci la ce ne putem aştepta. Ce fel de „serviciu de presă” îşi vor trage ruşii la Chişinău.

Deunăzi, de exemplu, protoiereul Vsevolod Ceaplin, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ruse, s-a pronunţat în numele BORU pentru evaluarea nuanţată a personalităţii lui Stalin. Potrivit Patriarhatului de la Moscova, sângerosul dictator sovietic n-a fost un ucigă-l crucea. El a avut şi părţi bune, şi părţi proaste. Iată de ce, chipurile, nu trebuie tratat univoc.

Stalin a ucis sau a trimis în GULAG o mulţime de oameni. Dar a făcut şi lucruri folositoare, consideră Ceaplin. De aceea, Biserica Rusă înclină să susţine redarea numelui de Stalingrad oraşului Volgograd.

Vă daţi seama ce-i în capul kaghebiştilor în sutane care conduc azi BORU? Pe motiv că Stalin are şi părţi bune, ei optează de fapt pentru reabilitarea tiranului.

Numai că şi fuhrerul a avut părţi bune, nu? Era o fire artistică şi deopotrivă practică. A dovedit vocaţie de pictor. A construit primele autostrăzi din lume, pe care germanii circulă şi astăzi. Poate că şi pe Hitler, alături de Stalin, să-l punem la icoane?

Agitator insolent şi uzurpator al autorităţii mitropolitane

Privită din acest unghi, ridică o serie de întrebări şi iniţiativa Sinodului Ortodox al Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove de a-l propune spre canonizare pe Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni. E la mintea oricui că în spatele acestei idei se ascunde BORU. Se vede de la o poştă că Biserica Rusă bagă o strâmbă pentru a dezbina societatea moldovenească.

Moscova nu întâmplător pariază pe o notorietate ecleziastică. Bănulescu-Bodoni e o figură marcantă. Are anumite merite în ceea ce priveşte păstrarea şi promovarea culturii româneşti în Basarabia. Dar nu-i nici pe de parte un sfânt.

Acest episcop, pe care Auxintie Stadniţchi îl caracterizează drept „român de origine, dar rus prin educaţie şi slujire”, a fost cu mult mai înainte de anexarea Basarabiei în 1812 un colaboraţionist zelos şi foarte laborios al Rusiei ţariste în campania ei de expansiune în Balcani. La începutul anului 1792, bunăoară, Sinodul de la Sankt Petersburg, desconsiderând prerogativele Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, îl numeşte Mitropolit al Moldovei şi Sucevei.

Încălcarea canoanelor n-avea cum să nu atragă după sine sancţiuni severe. După retragerea trupelor ruse din Principatele Române în urma Tratatului de Pace de la Iaşi, la iniţiativa Patriarhului de atunci al Constantinopolului, Neophytus al VII-lea, sultanul a dispus arestarea lui Gavriil Bănulescu în calitate de „agitator insolent şi uzurpator al autorităţii mitropolitane”.

Şi asta nu este singura nesocotire a canonului comisă de acest proeminent prelat. Cum însă nici timpul, nici spaţiul nu ne permite să intrăm în alte amănunte, vom constata în încheiere că Rusia vrea să mai folosească o dată numele lui Gavriil Bănulescu-Bodoni în bătălia ei pentru Basarabia.

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu