BOGATU // Povestea ridichii: cum a devenit moşul şoricel şi viceversa

Încolţeşte ridichea, ne avertiza deunăzi Mihai Ghimpu, sugerând astfel că, în urma căderii Guvernului Filat, s-ar putea coace o coaliţie alb-roşie: PD-PCRM. Şi iată că bate la uşă ora recoltării.

Se pregătea o răsturnare en-fanfare

Cu toate că cei care au luptat pentru demiterea guvernului, şi-au văzut visul cu ochii, din toată treaba asta cu moţiunea de cenzură a ieşit un fel de rahat pe băţ. Socoteala de-acasă n-a coincis cu cea din târg.

Marţi, precum se ştie, Parlamentul urmează să voteze moţiunea de cenzură depusă de PCRM. Iniţial însă planul de trântire a guvernului era cu totul altul.

Cabinetul trebuia dat jos en-fanfare cu voturile PD, PL şi ale deputaţilor independenţi, PCRM urmând să joace, pesemne, rolul şoricelului din cunoscuta poveste populară rusească „Ridichea uriaşă”. Acesta, precum se ştie, agăţându-se de coada pisicii, ajută moşul, baba şi nepoţica să scoată leguma la suprafaţă. N-a fost să fie.

Potrivit calculelor celor care îşi propuneau debarcarea cât mai grabnică a premierului Filat, totul trebuia să pornească de la fostul său vicepreşedinte de partid. Iată de ce luni, pe data de 25 februarie, deputatul Mihai Godea anunţa grăbit că va depune o moţiune de cenzură.

Ce-i drept, în dimineaţa aceleiaşi zile, liderul PD, Marian Lupu, afirmase şi el că fracţiunea PD ar putea iniţia propria acţiune de demitere a Guvernului. La mijloc era însă o vrăjeală ordinară.

N-au vrut să umble cu mâna întinsă

Vorba e că procedura constituţională de acordare a unui vot de neîncredere guvernului poate fi declanşată de cel puţin un sfert din corpul legislativ. Orice fracţiune poate elabora un proiect de lege în vederea demiterii Cabinetului. Atâta doar că acest document urmează apoi să fie semnat de cel puţin 26 de legiuitori.

Cum însă democraţii nu au numărul necesar de deputaţi pentru a depune o moţiune de cenzură, ei urmau să umble cu mâna întinsă prin alte fracţiuni ca să adune iscăliturile necesare. Acest lucru trebuia evitat, deoarece era considerat deopotrivă umilitor şi riscant. Unii comunişti ar fi putut refuza să subscrie la o iniţiativă legislativă a Partidului Democrat.

În aceste condiţii, s-a mizat pe independentul Godea. Acesta s-a mişcat destul de repede. Deja a doua zi, marţi, 26 februarie, deputatul cu pricina a venit în Legislativ cu un proiect de lege privind demiterea Cabinetului. Documentul a fost distribuit fracţiunilor parlamentare şi deputaților pentru a fi semnat.

De aici încolo însă Godea a pierdut din viteză. Ceva nu mergea bine. S-a constatat, bunăoară, că nici măcar în fracţiunea PD ideea debarcării Cabinetului nu este îmbrăţişată de toată lumea. Diacov, Ţulea, Bolboceanu şi alţi democraţi, de exemplu, s-au pronunţat împotriva votării unei moţiuni de cenzură.

Inversarea rolurilor

Ca rezultat, la şedinţa de joi, 28 februarie, Godea nu dispunea încă de numărul necesar de semnături. De acest fapt a profitat PCRM. Comuniştii s-au mişcat mai repede şi aveau deja pregătit în dimineaţa acestei zile un document cu 34 de semnături.

Aşa s-a ajuns în situaţia ca nu Godea, ci opoziţia comunistă să depună moţiunea de cenzură. PCRM a preluat iniţiativa şi rolurile s-au inversat. Acest fapt a pus într-o mare încurcătură Partidul Democrat şi Partidul Liberal care ceruseră anterior demisia premierului.

Liberalii au refuzat din capul locului să voteze moţiunea comuniştilor. Grupul Mişin, la fel. Dodon a spus că încă nu s-a decis. Şi nici nu e de mirare. În cazul unor alegeri anticipate, el are foarte puţine şanse să intre în parlament.

Până şi în PD părerile s-au împărţit. La ora actuală, nu mai puţin de cinci deputaţi democraţi din 15 nu vor să conlucreze cu PCRM pentru a da jos Guvernul.

Şoricelul moşului?

Astfel, moţiunea de cenzură se transformă într-o aventură pe muchie de cuţit în care ipostaza de protagonist şi-o adjudecă Voronin. Chiar dacă nu reuşeşte să demită guvernul, el va fi singurul care va ieşi în câştig. Va spune că a mers până la capăt în lupta sa cu Alianţa, dar n-a avut suficientă susţinere.

Democraţii, dimpotrivă, s-au pomenit izolaţi în spatele PCRM. În cazul în care votează moţiunea de cenzură, vor trebui să accepte condiţia îndoielnică de ţucălari ai comuniştilor.

PD va crea astfel impresia că anume el a fost şoricelul care s-a prins de coada pisicii, ajutându-l astfel pe moşul Voronin să scoată o ridiche uriaşă. În viitoarea campanie electorală acest job de proastă speţă practicat de democraţi pe ogorul comunist va trage partidul puternic în jos.

 Petru BOGATU 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu