BOGATU // Pe buza prăpastiei: patru scenarii posibile

Aşadar, după ce Vlad Filat a ieşit din acordul AIE, Marian Lupu a trântit ieri şi majoritatea parlamentară. Din acest moment, pe toată întinderea spectrului politic se lăţeşte spectrul alegerilor anticipate.

Demisia premierului înseamnă căderea guvernului

Vestea cade ca un trăsnet. Încă la începutul săptămânii curente liderul PD se arăta optimist şi afirma că depăşirea grabnică a crizei din coaliţia de guvernământ este posibilă. Că se păstrează baza juridică pentru menţinerea actualei majorităţi parlamentare pe linia de plutire.

Joi însă el a întors placa şi i-a cerut lui Filat să demisioneze. Din punct de vedere strict constituţional, o eventuală retragere a primului-ministru din funcţie nu înseamnă nimic altceva decât căderea Guvernului.

Cu alte cuvinte, din clipa în care Filat îşi va prezenta demisia, Cabinetul de Miniştri devine unul provizoriu şi are dreptul să funcţioneze până la instalarea, prin vot parlamentar, a unui nou guvern. În cazul în care negocierile dintre partidele Alianţei, la care îndeamnă Lupu, eşuează, se anunţă alegeri anticipate.

Se tem să fie acuzaţi de provocarea alegerilor anticipate

Din lipsă de timp şi spaţiu, nu vom încerca astăzi să decodăm şarada uimitoarelor metamorfoze prin care a trecut Lupu de-a lungul ultimei săptămâni. La început a declarat că AIE practic nu mai este funcţională, apoi a schimbat macazul şi a susţinut că Alianţa e încă vie, ca până la urmă să arunce în aer majoritatea parlamentară.

Până una, alta, vom scoate în evidenţă dintr-o trăsătură de condei o ciudăţenie. Marian Lupu îi spune lui Vlad Filat: vino la dialog, iar dacă nu vrei, trebuie să demisionezi, punem punct şi încercăm s-o luăm de la capăt.

Ceva însă nu se leagă. Cum s-o iei de la zero dacă nu doreşti să discuţi? Dacă premierul refuză dialogul, nu mai poate fi relansată AIE şi nu este posibilă votarea unui nou guvern.

Este limpede că la mijloc e o hachiţă ordinară. Pur şi simplu, Marian Lupu se teme să fie învinuit de provocarea alegerilor parlamentare şi trimite mingea în terenul lui Filat. Săptămâna trecută, premierul, de altfel, a făcut acelaşi lucru. A trimis mingea în terenul PD şi PL, îndemnându-i să nu destrame majoritatea parlamentară.

De fapt, ceea ce a făcut Lupu joi echivalează cu retragerea sprijinului pentru guvern. Numai că el evită să spună acest lucru deschis pentru a nu-şi aprinde paie în cap.

Oricum, se creează o situaţie nouă cu multiple necunoscute. În linii mari, la ora actuală se întrezăresc patru scenarii posibile.

Are de pierdut toată lumea

Primul. Premierul demisionează, se încropeşte AIE-3 sau se formează o nouă majoritate parlamentară cu participarea comuniştilor sau a independenţilor care instalează un alt guvern. Totuşi, această posibilitate, deşi nu poate fi exclusă definitiv din calcule, mi se pare infimă. Căi de dialog între foştii parteneri la guvernare aproape că nu există. Alte combinaţii în Parlament, în afara de o nouă coagulare PLDM-PD-PL, par extrem de anevoioase. Aşa-zisul harbuz PLDM-PCRM e o posibilitate ipotetică care mi se pare puţin probabilă.

Al doilea. Premierul nu demisionează, iar comuniştii, democraţii şi liberalii votează împreună şi dau jos guvernul, provocând alegeri anticipate. În urma acestui fapt va avea de câştigat doar PCRM şi de pierdut mult PD cu PL. Ultimele două partide vor trebui să-şi asume vina pentru provocarea unui scrutin legislativ înainte de termen. Ca să nu mai spun că un vot comun al lui Lupu şi Ghimpu alături de Voronin împotriva guvernului i-ar descalifica.

Al treilea. Premierul nu demisionează, dar PD şi PL nu izbutesc sau evită să dea jos Guvernul şi acesta îşi continuă activitatea fără a avea în spate o majoritate parlamentară. Însă funcţionalitatea lui va fi pusă sub semnul întrebării. Unui guvern minoritar, confruntat cu ostilitatea unui parlament refractar, îi va fi foarte dificil să-şi atingă obiectivele.

Al patrulea. Premierul demisionează, instalarea unui nou guvern dă chix şi se anunţă alegeri anticipate, iar şansele semnării Acordului de Asociere sunt anulate.

După cum vedem, cele patru scenarii posibile au o finalitate execrabilă. Oricum ai suci-o, este păgubită toată lumea.

Privit din acest unghi, gestul de azi al lui Marian Lupu împinge lucrurile pe buza prăpastiei. Scena politică este pusă în situaţia în care orice mişcare înainte se soldează cu prăbuşirea în hău. Singura salvare e să faci un pas înapoi. Nu ştiu însă dacă se mai poate.

 Petru BOGATU

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu