BOGATU // Nopţile noastre albe şi sluga la ruşi

Ca să nu ne încordăm prea tare, să începem cu un banc.

Un poliţist urmăreşte clienţii care ies din restaurant. Apar mai mulţi inşi băuţi care urcă la volan şi pleacă. Poliţistul îl remarcă pe unul care se clătina vădit. Îl urmăreşte, îl opreşte şi îi testează alcoolemia.

Rezultatul testului – zero.

Poliţistul:

– Cum e posibil aşa ceva?

Clientul:

– Eu sunt azi responsabil cu manevra de distragere a atenţiei.

Cine ne face nopţi albe?

Într-un articol postat pe blog ne întrebam dacă nu cumva poliţia moldovenească e slugă la ruşi, de vreme ce, după o recepţie unde zeci de diplomaţi au consumat băuturi alcoolice, singura maşină cu numere diplomatice oprita s-a dovedit a fi cea a ataşatului militar.

La 14 noiembrie, Ministerul de Interne ne răspunde printr-un comunicat oficial că „angajatul Ambasadei României la Chişinău a fost oprit în cadrul operaţiunii „Nopţi Albe”, demarată de Poliţia Rutieră”. Se mai face precizarea că în acea „seară au fost oprite sute de maşini pe bulevardul Ştefan cel Mare”, iar şoferul a acceptat să fie supus testului alcoolscopic cu aparatul „Drager”, recunoscând că înainte de a se urca la volan „a consumat băuturi alcoolice”.

Nu încape îndoială că ataşatul militar a încălcat legislaţia şi şi-a încasat pedeapsa meritată. Nu despre el este vorba, ci despre poliţiştii care au ajuns să le facă „nopţi albe” nu doar şoferilor, ci şi relaţiilor moldo-române. Incidentul ridică mai multe întrebări la care „precizările MAI” nu oferă nici pe departe răspunsuri satisfăcătoare.

O replică la incidentul de la Bucureşti

Mai întâi, de ce, în urma opririi „aleatorii” a sute de maşini, a avut de suferit doar diplomatul român? De ce nu au fost reţinuţi şi supuşi testului de alcoolemie alţi participanţi la recepţie?

Mai apoi, de ce a fost oprită o maşină de corp diplomatic în condiţiile în care acestea, de regulă, nu sunt deranjate la Chişinău? Şi de ce au fost trecute cu vederea alte trei automobile cu diplomaţi străini care au trecut tot atunci pe acelaşi segment de drum, fiind reţinut anume ataşatul român?

Şi în fine, dar nu în ultimul rând, de ce poliţistul, cu toate că s-a convins că a oprit un diplomat, a insistat să-i facă etilotestul în prezenţa presei? Prea multe stranietăţi pentru un caz care, după cum recunoaşte Ministerul de Interne în „precizările” sale, „a fost folosit pentru a denigra imaginea poliţiei şi pentru a afecta relaţiile dintre Republica Moldova şi România”.

Oricum ai întoarce-o, fraier s-a dovedit a fi nu doar colonelul Danică Tănasă, fostul deja ataşat militar al Ambasadei române, ci şi Ministerul de Interne de la Chişinău. Poliţia moldovenească, cu voie sau fără voie,  a oferit Moscovei un cadou nesperat, punându-le pe tavă ruşilor o replică simetrică, aproape ca în oglindă, la incidentul de la Bucureşti cu agentul rus care a făcut recent accident şi a fost trimis de urgenţă în Rusia.

Departe de mine gândul că premierul Filat, ministrul Recean sau reprezentanţii mass-media aflaţi la faţa locului ar purta vreo vină pentru cele întâmplate. Aceştia toţi însă au motive să reflecteze acum asupra faptului cum a ajuns Rusia să se răzbune pe România, folosind poliţia moldovenească.

Cu mâinile noastre

Nu trebuie să exagerăm şi să vedem peste tot, desigur, mâna Moscovei. Dar nici s-o trecem cu vederea n-ar trebui măcar atunci când aceasta se vede cu ochiul liber. Chiar e nevoie de fiecare dată să intervină vreun comisar european care să ne spună că Rusia ne şantajează ba cu preţul la gaze, ba cu datoriile Transnistriei, ba cu deschiderea consulatelor?

 

Dacă ar fi vrut să testeze gradul de infestare a organelor de forţă din Republica Moldova cu persoane dispuse să lucreze pentru ruşi cu proxima ocazie, Bucureştiul ar fi trebuit să-i ceară ataşatului său militar  de la Chişinău să se îmbete în mod deliberat la o recepţie împreună cu alţi zeci de diplomaţi străini şi să urce apoi la volan. În cazul în care, din puzderia de cheflii reprezentând toate ambasadele din Republica Moldova, era să fie reţinut de poliţia rutieră doar diplomatul român, rezultatul testului putea fi considerat pozitiv.

Deşi colonelul Danicu Tănasă  şi-a făcut-o cu mâna lui, ministrul de Interne, Dorin Recean, ar trebui măcar în sinea sa să-i fie recunoscător nefericitului diplomat. Vrând-nevrând, acesta, sacrificându-şi cariera, i-a demonstrat că în Republica Moldova sunt destule cozi de topor sau idioţi utili care ajută Moscova să arate ce poate, scoţând castanele din foc cu mâinile altora.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu