BOGATU // Mai tari decât Putin, mai musculoşi decât mâna Moscovei

Zice-se că în spatele actualei crize din AIE se întrezăreşte braţul oţelit al Moscovei. Din fericire, la Chişinău există nişte atleţi ai cauzei naţionale  în faţa cărora pălesc şi Kremlinul, şi „Gazprom”-ul, şi Putin cu toate  serviciile sale secrete.

Cu arma într-o mână şi cu paharul în alta

Unii colegi de breaslă fac haz pe seama afirmaţiilor lui Marian Lupu şi Mihai Ghimpu care sugerează că aşa-zisul „caz Zubco” e provocat de Rusia. Că Vlad Filat a știut din prima zi despre tragedia din Pădurea Domnească și toată povestea vânătorilor a fost regizată de el.

Subsemnatul consideră că cei care astăzi se amuză copios pe seama declaraţiilor făcute de cei doi lideri politici subestimează capacitatea de penetraţie a FSB-lui rus. Nu iau în seamă inventivitatea diabolică a lui Putin. Desconsideră planurile sale necurate în ceea ce ne priveşte.

Eu unul admit că vânătoarea clandestină din Pădurea Domnească a fost  organizată în scopuri subversive de serviciile secrete ruse. Nici nu-i mare scofală să faci asta, având în vedere faptul că petrecerile copioase în plin codru, cu arma într-o mână şi cu paharul în alta, au devenit o uzanţă arhicunoscută în mediile noastre politice.

Stirlitz din spatele lui Zubco

Nu-i exclus, de asemenea, ca ruşii să fi furnizat pe ascuns nişte cartuşe cu alice, interzise de lege. Mai mult. S-ar putea ca nu judecătorul Creţu, ci un Stirlitz rus, tupilat în desiş, să fi tras mişeleşte ca să ucidă un om, punându-i astfel într-o groaznică încurcătură pe toţi vânătorii în frunte cu procurorul general Valeriu Zubco.

Şi conspiraţia tăcerii tot ruşii ar fi putut s-o însceneze. Acelaşi agent Stirlitz, pesemne, infiltrat în cercurile noastre guvernante, i-a şoptit lui Zubco să tacă din gură şi, concomitent, să ceară întregii echipe de vânători să ţină limba după dinţi.

Iar Vlad Filat putea să fie într-adevăr la curent cu omerta impusă de procurorul general la îndemnul FSB-lui. De unde a ştiut? L-ar fi informat nimeni altul decât Vladimir Putin. Mai ales că însuşi premierul a recunoscut în repetate rânduri că are o relaţie cordială cu preşedintele rus.

O dramă montată din timp

Odată făcută, toată această treabă murdară urma să ajungă, bineînţeles,  la urechile publicului. Acelaşi infatigabil şi omniprezent superagent Ştirlitz  i-ar fi scurs abil întreaga informaţie, trunchiind-o puţin, lui Sergiu Mocanu care, după cum era de aşteptat, s-a grăbit s-o dea publicităţii.

Dar misiunea FSB-lui sau poate a SVR-lui nu avea cum să se oprească aici. La posturile TV care, zice-se, aparţin lui Plahotniuc, serviciile speciale ruse, prin reţeaua rezidentului lor Stirlitz, au cenzurat, probabil, ştirile cu privire la accidentul tragic şi consecinţele acestuia pentru a-i boţi imaginea patronului şi a-l inculpa ca păpuşar.

Mai mult decât atât. Se vede că această înfiorătoare dramă a politicii naţionale a fost pregătită migălos cu multe luni înainte, de vreme ce încă în timpul vizitei lui Barroso la Chişinău, premierul Filat, care se afla mereu alături de preşedintele Comisiei Europene, n-a încăput efectiv în ecranul televizorului. Precis că Stirlitz şi-a băgat coada. Sau poate că piciorul.

S-ar putea ca aceleaşi agenturi ex-kaghebiste, în procesul pregătirii „scandalului Zubco”, să-i fi fabricat lui Plahotniuc, ca să-l compromită,  un paşaport cu un alt nume – Ulinici. Şi preluarea ostilă a acţiunilor bancare tot ar putea fi opera FSB-lui. Prietenii ştiu de ce. Aşa se vede că au montat ruşii o piesă perfidă pentru a destrăma Alianţa şi a-l împinge pe Filat în braţele lui Voronin.

Ce n-au prevăzut inamicii?

Numai că Stirlitz şi boss-ul său Putin, oricât de dibaci şi puternici ar fi, nu sunt imbatabili. Ei nu au ţinut cont de faptul că la Chişinău există oameni capabili să dea de-a berbeleacul planurile lor mizerabile prin nişte gesturi originale şi eminamente surprinzătoare.

Ruşii nu au prevăzut, bunăoară, că Mihai Ghimpu se va apuca de scris poeme pedagogice despre semnificaţiile etice şi efectele juridice ale  vânătorii. Ei au neglijat apariţiile televizate scânteietoare ale lui Marian Lupu. Nu au luat în calcul inteligenţa vie a unor analişti de ai casei. Aceştia, prin raţionamentele lor uimitoare, au făcut de râs logica formală pe care, de la Aristotel încoace, se bazează toţi spionii.

Prin gândirea lor aparent paradoxală, domnii Lupu şi Ghimpu au demonstrat că Filat a stârnit acest mare scandal ca să provoace alegeri anticipate. Ca să obstrucţioneze, în cârdăşie cu Leancă, semnarea acordului de asociere cu UE, imitându-l pe Roşca care, acum 13 ani, a deturnat perspectivele europene ale Republicii Moldova.

Au strămutat din loc punctele cardinale

Vă daţi seama ce trădare? Cine s-ar fi putut gândi că anume cei care au pregătit apropierea de UE să dea în ea cu piciorul chiar în momentul când le era lumea mai dragă? Aflând toate acestea, am avut tentaţia irezistibilă să verific dacă cele patru puncte cardinale rămân pe loc. Poate că s-au întors pe dos?

E ca şi cum o echipă care câştigă meciul la o diferenţă de cinci goluri şi e la un pas să ia titlul de campioană, nitam-nisam, în ultimul minut, ar  părăsi terenul înainte de fluierul final pentru a pierde partida la „masa verde”. Ca şi cum un înotător care a parcurs cu succes întreaga distanţă nautică s-ar decide să se înece la mal.

Astfel, dovedind caracter de bronz, după cum ar fi zis Caragiale, dnii Lupu, Ghimpu şi compania au descoperit în puţul lor de gândire resurse nebănuite ce fac praf toate uneltirile Moscovei împotriva noastră. De bună seamă, de unde era să ştie FSB-ul că la Chişinău sunt nişte titani ai minţii apţi să inverseze, aprioric vorbind, polii magnetici? Să răstoarne pe dos realitatea mai abitir ca în piesele lui Eugene Ionesco?

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu