BOGATU // Gura mare bate împăcarea mică

Acalmia apăsătoare care s-a lăsat azi în curtea fostei deja AIE îmi aminteşte de tăcerea mormântală de a doua zi dintr-o familie unde ieri izbucnise un scandal monstruos. O sfadă cu farfurii aruncate, cu ferestre şi capete sparte, cu uşi trântite şi mobilă aruncată afară, cu ţipete groaznice şi dosare de contravenţie întocmite de poliţistul de sector.

Ceartă în familie

Ca de obicei, o ceartă în familie se potoleşte peste noapte după un somn adânc, urmat de o deşteptare mahmură şi plină de regrete negrăite. Soţul şi nevasta, după ce s-au bălăcărit reciproc şi s-au bătut ca orbii, îşi amintesc că au depus ieri o cerere de divorţ şi încearcă să dreagă busuiocul.

Castroanele şi oglinzile făcute ţăndări nu mai pot fi lipite înapoi, inimile le sunt frânte de durere. Dragostea de altădată li s-a evaporat precum spuma din şampania băută aseară. Sticlele golite şi împrăştiate prin ogradă nu provoacă astăzi altceva decât dezgust.

Cu toate acestea, protagoniştii balamucului de familie îşi ţin limba după dinţi şi caută împăcare, deoarece au calculat că în caz contrar vor avea de pierdut o bună parte a averii de care nu vor nici în ruptul capului să se despartă. În afara de asta, unul dintre ei, nu se ştie încă precis care, în urma unui proces de judecată, riscă să ajungă pe drumuri.

Povestea soacrei guralive

Familia poate încă să se refacă treptat, cu răbdare, cuvinte puţine şi cântărite atent înainte de a fi rostite. Există însă soacra care nicidecum nu se poate astâmpăra.

Limbută, nu tace din gură nicio clipă. Nu conteneşte să vocifereze. Să arunce vorbe grele, incitând spiritele într-un moment când pare că acestea încep să se domolească.

Cam aşa procedează dl Ghimpu. Liberalul caută mereu capăt de vorbă. Pe o nimică pe ceas, sare cu gura ba la preşedintele Timofti, ba la premierul demisionar Filat, de parcă ţine cu tot dinadinsul să menţină harababura iscată.

S-a ajuns până într-acolo încât până şi deputatul Adrian Candu din partidul aliat PD a încercat să-l tempereze pe liderul liberal. Legislatorul democrat a declarat că ameninţările lui Ghimpu la adresa şefului statului au fost făcute la fierbinţeală, fiind mai mult emoţionale decât calculate. Ţinând să se desolidarizeze de afirmaţiile pelistului, el le-a catalogat ca fiind „radicale”.

Ei bine, înaintea dlui Candu a spus despre Ghimpu aceleaşi lucruri chiar primarul Dorin Chirtoacă. Acum o lună, acesta îi reproşa liderului său de partid că-i peste măsură de „emotiv”. Degeaba însă.

Genă lirică

Se vede că Mihai Ghimpu are alte păreri despre capacităţile sale oratorice care nu coincid, evident, cu cele ale lui Candu sau Chirtoacă. Gură mare, genă lirică, el făcea deunăzi câteva mărturisiri strict personale şi extrem de răscolitoare.

„Mie îmi lucrează capul și, după câte vedeți… pot vorbi bine”, se confesa nonşalant dl Ghimpu la emisiunea „Moldova în direct” de la Moldova 1 cu o sinceritate demnă de o spovedanie la biserică. Şi ca să confirme cele spuse, a venit cu câteva cugetări profunde amestecate cu nişte concluzii originale de natură politologică.

Eu i-am spus lui Filat, zicea dl Ghimpu, „lasă-l, dle, pe Plahotniuc în pace, că tu controlezi mai mult. La tine e Fiscul, Vama, Fabrica de Tutun, „Franzeluța”, Agenția achiziții publice, multe ai acolo… și nu mai da vina pe alții și nu arăta cu degetul la alții… că eu știu ce ai tu. Plahotniuc nu prea are azi… Are MetalFEROS și nu mai știu ce acolo. Milioanele le-a făcut pe timpul și înainte de Voronin. Azi Plahotniuc nu are pârghiile și puterea lui Filat.”

Aşa grăit-a Ghimpu. Acum aţi înţeles de ce dl Candu l-a dojenit anterior pe liderul PL? Ştia pedistul că trebuie să se păzească.

Modul în care liberalul înţelege să-l apere pe Plahotniuc e ca o otravă strecurată de soacră, din inconştienţă sau din neatenţie, în cafeaua nurorii. Că Filat are pârghii şi putere e normal. El e şeful Executivului, miniştrii şi conducătorii întreprinderilor de stat i se subordonează. Este firesc să intervină, dacă e cazul, şi la „Franzeluţa”, şi la Vamă, dar şi la toate celelalte instituţii pentru a căror activitate poartă răspundere în calitatea sa de prim-ministru.

Dar cu ce drept Plahotniuc „are MetalFEROS”, după cum zice Ghimpu? Ca deputat? Ca fruntaş al PD? Din câte se ştie, această întreprindere aparţine statului, în nici un caz mogulului sau Partidului Democrat.

Vorbe în vânt

De bună seamă, fereşte-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă apăr eu singur. Toată lumea se simte ameninţată de oralitatea debordantă a dlui Ghimpu. Camarazii ştiu de ce.

Dacă va continua tot aşa să-şi dea drumul la gură, luându-i apărarea lui Plahotniuc sau altcuiva, Mihai Ghimpu le va face doar necazuri. Ca să nu mai spun că, aruncând vorbe în vânt, riscă să dea peste cap şansele şi aşa infime de resuscitare a unei Alianţe aflate în moarte clinică.

Logoreea nu-i deloc un semn al elocvenţei, după cum se iluzionează liderul PL. Înainte de a vorbi, spune o regulă a retoricii, învaţă să taci.

Linişte, vă rog, dl Ghimpu! Nu de alta, dar se sufocă bolnavul.

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu