BOGATU // Groapa de aur pentru regele Midas

Chiar dacă, prin decizia sa, Curtea Constituţională a dat foc la casă, vorba lui Ion Sturza, sunt destui care jubilează. Dănţuiesc pe mormântul politic al lui Vlad Filat fără să observe că flăcările dezlănţuite le frig deja şi lor tălpile.

Victoria a la Pirus: mâncaţi aur cu lingura de platină

Răzbunarea s-a săvârşit. Liderul PLDM e răpus. De jur împrejur e numai lapte şi miere. Atâta doar că aceste produse minunate nu pot fi consumate de pretinşii învingători.

Victoria a la Pirus, ca un bumerang, se întoarce împotriva lor. Smântâna, marmelada şi ciocolata nu-s comestibile, pentru că toate sunt numai aur curat.

Asistăm cu toţii la bucuria dementă a regelui Midas. Lacom şi nesăţios, acesta a vrut ca tot ceea ce va atinge să se transforme în aur. Zeul Dionysos i-a îndeplinit dorința. Spre groaza regelui însă, când a dorit să se ospăteze, n-a putut pune nimic în gură, întrucât, de îndată ce le atingea, bucatele și băutura se transformau în aur. Putred de bogat, dar doborât de foame și sete, Midas a cerut îndurare.

Şi cei din fruntea bucatelor de la Chişinău vor vedea foarte repede că masa îmbelşugată din faţa lor e plină doar cu aur otrăvit. Unii dintre ei deja reacţionează cu groază.

Regretele lui Diacov, apostrofările lui Lupu

Două declaraţii curioase au făcut miercuri fruntaşii PD Dumitru Diacov şi Marian Lupu. Ambii se arătă contrariaţi de turnura pe care au luat-o evenimentele în urma aiuritoarei decizii a Curţii Constituţionale.

Cel dintâi îl consideră pe Victor Popa îndoctrinat şi incapabil de a fi imparţial. De aceea lui Diacov îi pare rău că l-a votat pe fostul deputat liberal pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

Cel de-al doilea l-a apostrofat pe Mihai Ghimpu, îndemnându-l „să nu-şi bage nasul unde nu-i fierbe oala”. Totodată, Lupu dezminte afirmaţiile liderului PL care susţinea cum că fracţiunea parlamentară a democraţilor nu l-ar fi votat pe Filat.

Nu-i exclus ca fruntaşii democraţi să fie sinceri. Poate că şi-au dat seama deja că victoria asupra lui Filat nu ţine de foame, nici de glorie. Dacă e să dăm crezare ultimelor două sondaje de opinie, efectuate în luna aprilie, atât învinşii, cât şi pretinşii învingători din tabăra fostei AIE sunt făcuţi groggy de luptele intestine.

Se deschide cutia Pandorei

PLDM a scăzut dramatic în intenţiile de vot, PL e rupt în două, iar PD s-a prăbuşit şi riscă să nu treacă pragul electoral. Doar PCRM are un trend pozitiv, comuniştii fiind pe cale să-şi dubleze numărul de aderenţi.

De altfel, lui Voronin sau altor viitori stăpâni ai clipei, decizia Curţii Constituţionale le vine ca o mănuşă. Anularea prezumţiei nevinovăţiei şi a dreptului cetăţeanului de a fi ales netezeşte terenul pentru o viitoare dictatură.

Comuniştilor, de exemplu, în cazul în care vor obţine o majoritate parlamentară, nu le va trebui multă minte ca să adopte o hotărâre parlamentară prin care să-şi taxeze adversarii ca fiind compromişi. Astfel, în numele statului de drept şi al luptei cu corupţia, nu doar Filat, ci şi Diacov, Plahotniuc, Ghimpu, Lupu, A.Tănase sau V. Popa ar putea fi retraşi din toate funcţiile şi privaţi de libertăţile politice.

De altfel, decizia CC e în măsură să deschidă cutia Pandorei mult mai devreme. Călcat în picioare şi strâns la zid, PLDM rămâne încă un partid mare cu un grup parlamentar puternic.

Liberal-democraţii au la îndemână suficiente combinaţii pentru a juca propria carte a răzbunării. Primele semne că vor să-şi vândă scump pielea s-au văzut clar în şedinţa de ieri a Legislativului. Dacă vor marşa pe legea veche „ochi pentru ochi”, regelui Midas de la Chişinău ar putea să i se sape o groapă de aur.

O fi aşa sau altfel, electoratul aşteaptă să măture pe jos cu mulţi dintre învingătorii momentului. Alegătorilor nu le plac mişeii şi ciocoii, iar flecarii şi comedianţii, nici atât.

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu