BOGATU // Eşecul planului Barbaroshen

Barbaroshen e o metaforă formată prin asocierea cuvintelor Barbarossa şi Roshen. Astfel, presa de la Kiev compară războiul lui Putin împotriva dulciurilor „Roshen” cu planul hitlerist „Barbarossa” de cucerire a Răsăritului european.

Nimeni nu renunţă la dulciuri

Astăzi nu mai poate fi pus la îndoială faptul că blocarea importurilor de bomboane ucrainene a fost mai mult decât o tentativă de intimidare a Kievului. Kremlinul şi-a propus să efectueze un test de implicare în războiul ciocolatei a tuturor membrilor Uniunii Vamale plus Republica Moldova.

Se ştie cu certitudine că Moscova a îndemnat Bielorusia, Kazahstanul şi Tadjikistanul să retragă din magazinele lor produsele „Roshen”. Iar ca boicotul să fie total, ruşii au exercitat presiuni şi asupra autorităţilor moldovene, forţându-le să renunţe la dulciurile ucrainene. Ei doreau să ne îngenuncheze, făcându-ne complici la o cauză mizerabilă.

Atâta doar că aliaţii Moscovei din Uniunea Vamală au refuzat să intre în acest joc perfid. Potrivit lui Ibodulă Kurbonov, directorul adjunct al Agenţiei kazahe pentru standardizare, metrologie şi certificare, bunăoară, în urmă unor testări suplimentare, autorităţile de la Astana au conchis că bomboanele „Roshen” sunt fără cusur. Tadjikistanul şi Bielorusia au anunţat de asemenea că nu au pretenţii faţă de produsele ucrainene.

Bumacov risca să fie aruncat în gura ursului

Cu toate că era convinsă din capul locului de calitatea dulciurilor Roshen, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) din Republica Moldova a făcut analiza mai multor probe într-un laborator italian, iar rezultatele nu au relevat prezenţa benzipirenului pe care îl invoca Ghennadi Oniscenko, medicul sanitar-şef al Rusiei.

Fără să intre în amănunte, Vasile Bumacov, ministrul moldovean al Agriculturii, a anunţat marţi că bomboanele ucrainene corespund standardelor europene de calitate, fapt care a pus imediat Moscova pe jar. La doar câteva ore după afirmaţiile făcute de membrul guvernului de la Chişinău, „Rospotrebnadzor”-ul a dat semne că se va război cu Republica Moldova.

Ministerul lui Bumacov fusese acuzat de faptul că n-ar dispune de un mecanism de verificare şi triere a calităţii vinurilor. Ruşii băteau şaua să se priceapă iapa.

Şi asta în ciuda faptului că doar o săptămână în urmă Moscova lăsa să se întrevadă că nu are obiecţii faţă de producţia agroalimentară de la noi. La frontiera vestică a Federaţiei Ruse au fost deschise chiar cinci puncte speciale pentru tranzitarea rapidă a legumelor şi fructelor importate din Republica Moldova.

Reacţia virulentă a Kremlinului a trezit rumoare în cercurile politice de la Chişinău. Speriate de instituirea unui nou embargo rusesc asupra produselor moldoveneşti, unele elemente defetiste, după câte ştim noi, au propus sacrificarea lui Bumacov pentru a-l îmblânzi pe Putin.

Dacă ministrul ar fi fost aruncat în gura ursului, s-ar fi întâmplat cel mai ruşinos lucru pe care puteau să-l facă autorităţile moldovene. Demiterea lui Bumacov ar fi pricinuit un rău mult mai mare decât toate interdicţiile posibile ale Moscovei.

Rusia a pierdut războiul ciocolatei

După cum am spus-o şi cu alte ocazii, cedând în faţa şantajului, guvernul Leancă ar fi dovedit slăbiciune, întărind astfel ruşii în convingerea că, prin atitudinile lor agresive, îşi pot atinge toate obiectivele în Republica Moldova. Ca să nu mai spun că, dacă s-ar fi plecat în faţa lui Putin în chestiunea ciocolatei „Roshen”, oficialităţile de la Chişinău şi-ar fi prejudiciat relaţiile cu Ucraina, ceea ce s-ar fi soldat cu efecte nocive asupra parcursului nostru european.

Până la urmă, totul s-a terminat cu bine. Chişinăul a rezistat, punând umărul astfel la înfrângerea categorică a Moscovei în războiul ciocolatei. Rusia, neîndoios, va aplica şi alte lovituri mişeleşti, dar o bătălie în faţa ei, până una-alta, a fost câştigată.

Concluzia esenţială ce trebuie trasă în urma acestui eşec al Kremlinului este că Putin nu este atotputernic, iar şantajul lui are limite. În cazul în care i se închid uşile Ucrainei şi Republicii Moldova, ca să nu mai vorbesc de cele ale Poloniei, Cehiei şi României, Rusia riscă treptat să se transforme într-un uriaş cu picioare de lut.

În aceste condiţii, Chişinăul urmează să se descotorosească de tracul paralizant al victimei sigure în faţa fostei metropole. Ca stat minuscul, Republica Moldova are datoria să înveţe de la micul David care, prin inteligenţă şi spirit rezonabil, l-a înfruntat pe giganticul Goliat.

Petru BOGATU

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu