BOGATU // De ce urmele separatismului găgăuz duc la Chişinău?

Preşedintele onorific al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, bănuieşte că urmele referendumului pentru separarea Găgăuziei de Republica Moldova duc de la Comrat la Chişinău. Şi suspiciunile sale merită luate în seamă.

Poveşti găgăuze cu Harry Potter

Vestea că în autonomia găgăuză s-ar fi colectat semnături pentru organizarea unei consultaţii populare privind independenţa autonomiei din sudul Republicii Moldova a picat ca un trăsnet. Ca o lovitură de măciucă lucrată pe la spate.

În secret, după cum pe bună dreptate remarcă dl Diacov, a apărut peste noapte, ca din pălăria scamatorului, un document la care zice-se că au subscris nu mai puţin de 5 mii de cetăţeni. De unde şi până unde aceste iscălituri? De parcă acestea s-ar fi colectat nu în societatea oamenilor, ci în lumea vrăjitorilor lui Harry Potter.

Că la mijloc e o făcătură se vede şi de pe lună. Preşedintele onorific al Partidului Democrat spune că a discutat cu persoane din unitatea teritorial-administrativă şi a ajuns la concluzia că cei de la faţa locului ori habar n-au, ori nu acţionează de capul lor, ci sunt ghidaţi din umbră.

Potrivit lui Diacov, avem de a face „cu un caz organizat, gândit de unele persoane care nu doresc ca în țară să fie liniște”. Acuzaţiile aduse sunt extrem de grave. Şi nu avem motive să nu-l credem pe experimentatul politician. Mai cu seamă că la Comrat avem de a face cu un secret al lui Polichinelle.

Partea nevăzută a lucrăturii

La ora actuală, în Republica Moldova există formaţiuni politice, precum PSDM sau Partidul Socialiştilor, care creează impresia că ciugulesc direct din palma Moscovei. În plus, nu mai puţin de 40 de pretinse ONG-uri de la Chişinău se află în solda unor sponsori din fosta metropolă. Dacă ne-am lua după terminologia juridică adoptată recent În Federaţia Rusă, ar trebui să le taxăm pe toate acestea ca fiind laolaltă „agenturi străine”.

Asta-i însă partea văzută a aisbergului. Există şi una mai puţin vizibilă.

Mii de funcţionari publici sau specialişti calificaţi în diverse domenii din dreapta Nistrului se află concomitent şi în slujba malului stâng, fiind angajaţi ai unor instituţii din autoproclamata republică nistreană care nu sunt recunoscute de autorităţile moldovene. Astfel, cu regimul de la Tiraspol colaborează, prestându-i, contra plată desigur, diverse servicii, o puzderie de jurişti, medici, jurnalişti, profesori universitari, poliţişti, experţi ministeriali şi chiar agenţi guvernamentali de la Chişinău.

Pe lângă faptul că, prin implicarea lor în activităţile unor organe ilegale din stânga Nistrului, vrând-nevrând, împing lucrurile spre recunoaşterea regiunii separatiste, toate aceste persoane, la o adică, fiind dependente financiar de Tiraspol, mai pot fi antrenate, pentru destabilizarea situaţiei interne din Republica Moldova, în acţiuni de genul referendumului din Găgăuzia.

Profitori de pe urma separatismului

Să fiu bine înţeles. Nu vorbesc despre orice tip de angajament în stânga Nistrului, ci doar despre salariaţii aparatului de stat sau ai unor instituţii şi întreprinderi finanţate nemijlocit de la bugetul Republicii Moldova.

Este greu de înţeles de ce autorităţile de la Chişinău, care nu recunosc, de exemplu, numerele de înmatriculare transnistrene, permit propriilor birocraţi sau unor deţinători de sinecuri generoase la Chişinău să joace la două capete, să sugă de la două vaci? Procedând astfel, ele nu fac decât să crească şi să hrănească coloana a cincea din instituţiile statului.

Există voci care susţin că persoanele cu responsabilităţi duble, şi pe malul drept, şi pe cel stâng, ar contribui la integrarea Tiraspolului. Mare greşeală. Lucrurile stau exact pe dos.

Îngăduinţa exagerată a autorităţilor moldovene faţă de jocul la două capete în chestiunea transnistreană şi a ocupaţiei străine, oricât de bine ar fi ele intenţionate, dă senzaţia că lupta pentru reîntregirea teritorială nu-i decât o păcăleală ordinară. Ca să nu mai spun că această situaţie creează printre aşa-zişii bugetari o tagmă de profitori de pe urmă separatismului, fie acesta transnistrean, fie găgăuz.

Petru BOGATU

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu