BOGATU // De ce Interpol nu confirmă monitorizarea lui Plahotniuc?

Vă daţi seama ce le-a spus deunăzi Dorin Recean deputaţilor, dacă Vlad Plahotniuc s-a văzut constrâns să recunoască de fapt că a minţit anterior, când afirma că nu ar fi fost niciodată monitorizat de Interpol? Ce-i drept, fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului susţine cum că supravegherea sa ar fi rezultatul unei confuzii.

Cine poate fi monitorizat de Interpol?

Cum stă treaba în realitate? De ce autorităţile statului nu aruncă lumină asupra acestei situaţii de-a dreptul ruşinoase?

Scandalul monitorizării lui Plahotniuc de către Interpol a generat o sumedenie de zvonuri şi interpretări care sunt pe cale să zăpăcească lumea de-a binelea. Adevărul, minciunile, dezinformările, presupunerile şi vorbele de pe pereţi s-au amestecat, producând o masă gelatinoasă de ipoteze şi concluzii uneori de-a dreptul halucinante.

Ca rezultat, pe de o parte, unii îl blamează pe ministrul de Interne pentru faptul că s-a ascuns îndărătul uşilor închise pentru a le povesti deputaţilor cum stau lucrurile cu Plahotniuc. Pe deasupra, se mai cere şi publicarea cât mai grabnică a documentului ce dovedeşte monitorizarea.

De cealaltă parte, spălătorii de imagine ai oligarhului, buimăciţi de faptul că acesta s-a văzut nevoit să recunoască în cele din urmă că s-a aflat totuşi sub supravegherea Interpolului, încearcă să inducă ideea că la mijloc nu-i nimic deosebit. Că monitorizat cică poate fi oricine, până şi cel mai cinstiţi dintre cetăţeni.

Reţeaua I-24/7

Chiar aşa să fie? Iţele sunt încurcate tare şi pripeala nu-i un sfetnic bun dacă vrem cu adevărat să le descâlcim. Haideţi să încercăm să lămurim lucrurile.

Fondat în 1923, Interpol este o agenţie poliţienească internaţională care are menirea să coordoneze pe plan global cooperarea instituţiilor naţionale de combatere a crimei. La ora actuală, reuneşte 190 de state, inclusiv Republica Moldova.

Se ocupă preponderent de crima organizată, frauda la nivel înalt, spălarea de bani, traficul de droguri, combaterea terorismului etc. Pentru a asigura aplicarea legii, colaborează cu cele mai redutabile servicii de informaţii: CIA, DST, Mossad, Mi-5, SRI, BND etc.

Interpol nu efectuează arestări de sine stătător. Instrumentele sale de lucru sunt monitorizarea, ancheta discretă şi filajul. Sub supraveghere sunt puse doar persoanele suspectate de infracţiuni penale.

De aceea, afirmaţiile potrivit cărora orice cetăţean poate fi monitorizat sunt nişte braşoave ordinare. Trebuie să existe probe serioase ca o persoană să ajungă în atenţia Interpolului. Dacă Plahotniuc a fost sau mai este supravegheat, înseamnă că a existat un mandat internaţional de urmărire obţinut în baza informaţiilor prezentate.

Interpolul dispune de un sistem mondial securizat de comunicaţii cunoscut sub numele de I-24/7. Acesta e la îndemâna ţărilor membre. Anul trecut, de exemplu, România, potrivit lui Ronald Noble, secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei, a accesat baza de date I-24/7 de circa 19 milioane de ori, ceea ce înseamnă, în medie, mai mult de 52.000 de accesări pe zi.

Totuşi informaţiile de monitorizare sunt clasificate şi nu pot fi desecretizate de statele membre după bunul plac al unui demnitar, oricât de înalt ar fi el. Iată de ce Dorin Recean s-a văzut silit să le vorbească deputaţilor despre Plahotniuc într-o şedinţă cu uşile închise.

Fără drept la intervenţii politice

Şi mai există un aspect care nu trebuie trecut cu vederea. Articolul 3 al Statutului Interpol interzice „orice intervenție sau activități cu caracter politic, militar, religios sau rasial”.

Pornind de la această prevedere, organizaţia poliţiei internaţionale nu va recunoaşte niciodată că îl acuză pe un reprezentat al puterii sau al opoziţiei de săvârşirea unor infracţiuni penale. Singurul lucru pe care îl poate face este să informeze discret poliţiile naţionale, la rugămintea acestora, despre activităţile dubioase ale politicianului respectiv.

Având în vedere toate acestea, nu trebuie să ne aşteptăm la dezvăluiri miraculoase din partea Interpolului. Toate informaţiile acestuia sunt confidenţiale şi cad sub incidenţa legii secretului de stat.

Interpolul, astfel, nu ne mai este dator cu nimic. Nu însă şi aleşii poporului care sunt obligaţi, prin definiţie, să se opună uzurpării mafiotice a puterii de stat.

Deputaţii, în urma informaţiilor clasificate furnizate de Recean, deja cunosc adevărul. Şi acesta se vede că-i aspru de tot, de vreme ce Plahotniuc s-a văzut constrâns să recunoască ceea ce încă mai ieri nega cu înverşunare.

 Petru Bogatu

 

 

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu