BOGATU // Căzut în groapa săpată altuia, Plahotniuc o transformă în tranşee

Spre deosebire de suporterii lui Vlad Filat din mass-media, eu nu m-aş apuca să afirm că întreg pachetul de legi votat vinerea trecută în Parlament a fost bun. Dar în acelaşi timp, urmărind zvârcolirile isterice ale trâmbiţaşilor de serviciu de la televiziunile şi ziarele lui Plahotniuc, mă întăresc în convingerea că setul de acte aprobate acum o săptămână şi-a atins scopul.

În legitimă apărare

Punct ochit, punct lovit. În urma upercutului aplicat vinerea trecută, Păpuşarul s-a clătinat şi a scăpat pentru moment sforile din mâini. Sistemul monstruos, obţinut prin încrucişarea contra naturii a businessului obscur cu politica fără obraz, nu a fost sfărâmat, bineînţeles, dar bâta justiţiei la comandă a ajuns să se tăvălească pe jos.

În ciuda acestui fapt, până şi unii partizani fervenţi ai statului de drept şi ai integrării europene se arată astăzi oripilaţi de mijloacele folosite pentru a împiedica privatizarea criminală a puterii politice de oligocraţia ascunsă în spatele marelui combinator.

Votul PLDM-ului împreună cu PCRM le repugnă puritanilor politicii autohtone. Se doreşte dreptate, dar făcută exclusiv cu mănuşi.

Numai că atunci când eşti lovit mişeleşte cu ranga în cap, nu ai cum să reacţionezi regulamentar. Apuci şi tu ce ai la îndemână, o scândură sau un pietroi, ca să te salvezi. Exact aşa au procedat liberal-democraţii. Orice s-ar spune, ei s-au aflat în legitimă apărare.

După ce fusese dat jos guvernul, iar Filat s-a pomenit de fapt scos în afară legii, decimarea PLDM-ului prin corupere şi dosare prefabricate era doar o chestiune de timp. Partidul s-ar fi rupt în bucăţi şi ar fi intrat rapid în disoluţie.

Dar nu-i vorba atât de soarta liberal-democraţilor, cât de cea a statului care ar fi încăput de la cap la coadă pe mâinile marelui mahăr. Victoria totală a acestuia era aproape. Îi mai rămânea să facă un singur pas ca să controleze nu doar puterea judecătorească, ci şi cea executivă.

Cine sapă groapă altuia cade singur în ea

Şi când colo, fiasco. Complotul oligarhiei a eşuat. Chiar în momentul în care îi era lumea mai dragă. Nu e de mirare că astăzi buciumul acesteia sună cu jale. Întreaga societate a ajuns sub cotropirea lacrimilor ei de crocodil.

Cel mai tare se tânguie euro-scepticii Lupu şi Ghimpu. Cel dintâi ne anunţa încă mai ieri că obiectivul european a fost deja ratat, iar cel de-al doilea ne speria că UE ne va ruina satul, de parcă în sectorul nostru agrar ar mai fi rămas ceva nedistrus. Astăzi ei plâng făţarnic pe umărul Europei, acompaniaţi de corul de marionete din panoplia lui Plahotniuc.

Când cei trei miniştri de Externe, ai Poloniei, Suediei şi Marii Britanii, i-au rugat frumos să nu demită guvernul Filat pentru a nu periclita semnarea Acordului de Asociere, Lupu şi Ghimpu s-au făcut că plouă. Când preşedintele României, Traian Băsescu, a cerut acelaşi lucru, valeţii lui Plahotniuc l-au ignorat. Când Catherine Ashton şi Stefan Fule au avertizat că votarea moţiunii de cenzură ameninţă viitorul european al Republicii Moldova, oligarhul şi suita lui de boiernaşi îmbogăţiţi suspect peste noapte, au scuipat de sus pe Europa. Când ambasadorul SUA la Chişinău a declarat că decizia Curţii Constituţionale pune sub semnul întrebării independenţa justiţiei, mogulul şi camarila lui i-au întors spatele.

Acum toată această liotă de politicaştri cu două talere, însoţită de bocitoarele lor din mass-media, cer dreptate, corectitudine şi fairplay. Duplicitari până-n vârful unghiilor, condeierii de curte ai mogulului arată cu degetul spre PCRM şi ţipă că s-ar coace harbuzul. Că vinerea trecută ar fi fost chipurile puci anticonstituţional.

Cui încercaţi să trageţi clapa, băieţi? Pe cine mai vreţi să prostiţi?

Puci antieuropean s-a chemat decizia Curţii Constituţionale care a dărâmat statul de drept şi a aruncat ţara în haos. Credeţi că lumea a uitat că aţi dat jos guvernul cu votul PCRM? Că A. Tănase, V. Popa şi compania au profitat de un act politic comunist pentru a-l priva pe fostul premier de drepturile lui cetăţeneşti? Că Lupu, Plahotniuc şi Ghimpu au căzut exact în groapa pe care au săpat-o împreună cu Voronin pentru Filat?

Cum asasinii au devenit victime

Totuşi, deşi în legitimă apărare, PLDM a întrecut măsura. Înţeleg bine că într-o situaţie de forţă majoră, s-a acţionat din impuls. Dar unele legi din pachetul adoptat vinerea trecută se întorc astăzi ca un bumerang împotriva lui Filat şi dau apă la moară adversarilor săi.

Nu vorbesc de reacţia negativă a comisarilor UE şi a reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia. Aceasta era previzibilă. Mult mai grav mi se pare alt aspect.

Modificările aduse la legea privind Curtea Constituţională sustrag atenţia de la abuzurile comise de judecătorii acestei instituţii care au anulat de fapt prezumţia nevinovăţiei. Ca rezultat, din asasinii statului de drept, ei s-au transformat în victimele unui act legislativ îndoielnic. Culmea ironiei, fiind pe cale să fie supuşi oprobriului public, aceştia pretind acum compasiune.

În aceste împrejurări, şansele lui Plahotniuc de a se revanşa cresc. El poate transforma groapa în care a căzut într-o tranşee.

De ce Lupu cere desemnarea grabnică a premierului?

Până una-alta, sforarul are mari dureri de cap. Tocmai de aceea, lamentările necontenite ale locotenenţilor săi sunt întărite de o groază de găinării ordinare. E un semn şi acesta că acţiunea politică de acum o săptămână i-a pricinuit lui Plahotniuc o comoţie puternică.

Un singur exemplu. Băgat la înaintare pe post de şantajist amator, Marian Lupu îi cere ultimativ preşedintelui republicii să desemneze premierul „chiar mâine”. De ce atâta grabă? Încotro mână caii?

Şi liderul nominal, şi conducătorul adevărat din PD se tem de alegeri anticipate, desigur. Numai că, în lipsa scrutinului, poziţiile lor riscă să slăbească şi mai mult. Altfel nici nu poate fi. E greu fără ciomagul procuraturii şi al CNA-ului, nu-i aşa?

De aceea, Lupu încearcă să provoace alegeri cât sponsorul partidului său este în stare încă să se scoale în picioare şi să ia poziţie de luptă. Timpul lucrează împotriva lor. De aceea îi vedem exasperaţi de o grabă cumplită.

Petru BOGATU

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu