BOGATU // Câte divizii are popa Gapon?

Moto: „Iar când veţi auzi de războaie şi de zvonuri de războaie, să nu vă tulburaţi, căci ele trebuie să fie”, Matei 24:1-2

„Armata naţională a efectuat timp de o săptămână exerciţii împreună cu trupele americane aflate pe teritoriul nostru. Şedinţele de tragere au fost realizate cu muniţie de război”.

Manevre în vederea contracarării unei agresiuni externe

„Prin aplicaţiile comune numite „Răspunsul imediat”, militarii din cele două state au exersat acţiuni defensive în vederea contracarării unei posibile agresiuni externe”. Credeţi că citatele de mai sus sunt nişte fragmente din relatările despre manevrele moldo-americane desfăşurate în zilele de 20–25 iunie 2013? Eroare.

Am reprodus întocmai nişte informaţii de arhivă despre exerciţiile comune americano-georgiene efectuate în luna iulie 2008 pe poligoanele din Caucaz. Mass-media de la Tbilisi se liniştea atunci la modul nepermis, afirmând cum că, în condiţiile în care prezenţa militară a Washingtonului în Georgia devine tot mai accentuată, intervenţia rusă este exclusă.

Şi la noi unii observatori se îmbată cu apă rece, susţinând că recentele exerciţii moldo-americane de la Bălţi ar diminua riscul unei agresiuni ruse împotriva Republicii Moldova. Singurul lucru adevărat în raţionamentele lor este faptul că toate aceste jocuri militare nu sunt întâmplătoare.

De altfel, recent şi în apropiere de Craiova au avut loc importante exerciţii militare româno-americane „Black Sea Rotational Force 2013 (BSRF 13). Este limpede că manevrele de pe teritoriul celor două state româneşti se constituie într-un semnal trimis Rusiei să-şi frâneze apetitul pentru Republica Moldova.

Se caută pretexte pentru recunoaşterea Transnistriei

Atâta doar că situaţia în care s-a pomenit astăzi guvernarea proeuropeană de la Chişinău este mai dificilă decât cea în care a ajuns Saakaşvili în 2008. Acesta din urmă nu avea în Georgia o coloană a cincea capabilă să-i submineze cursul prooccidental. În politica internă nu exista un Voronin, iar în biserică ortodoxă nu era nici urmă de Marchel. Pe planul separatismului etnic, dincolo de cele două teritorii secesioniste, îi lipsea Găgăuzia şi o puternică minoritate slavă în capitală.

Dacă s-ar fi confruntat cu o astfel de opoziţie antinaţională precum cea din Republica Moldova, regimul de la Tbilisi risca să fie înfrânt şi fără o agresiune militară făţişă. Rusia pune presiune în prezent pe actuala guvernare de la Chişinău cu mâinile unor cercuri clericale dubioase, prin manevrarea ocultă a unor trădători de ţară de la Comrat, din PCRM, din alte câteva grupări stângiste, precum şi din vreo 50 de ong-uri contrafăcute de ambasada rusă la Chişinău.

Toţi aceşti duşmani ai Europei au fost ridicaţi acum ca la comandă pentru a clătina concertat barca guvernării prooccidentale. Zvonurile de războaie, pe care tot Kremlinul le împrăştie prin mass-media sunt preponderent o canonadă propagandistică menită să dezbine, să învrăjbească şi să trezească nelinişte peste tot, să aţâţe elementele filoruse turbulente care, prin acţiunile lor nesăbuite, pot rupe echilibrul social.

Moscova ne caută pricină ziua în amiaza mare cu lumânarea pentru a avea un pretext să recunoască oficial independenţa Transnistriei. Să nu ne facem iluzii. Impunerea jurisdicţiei ruse asupra regiunii separatiste este singurul răspuns efectiv pe care îl poate da Putin asocierii Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Miza pe falşii slujitori ai Domnului

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Stalin ar fi întrebat pe un ton sarcastic: „Şi câte divizii are papa?”. Suveranul pontif, de bună seamă, întruchipa o putere morală imensă. Însă liderul sovietic credea mai mult în forţa militară brută. Nu e de mirare că el asocia puterea cu lipsa de milă şi cu lipsa de Dumnezeu

Totuşi, pe timp de pace, Stalin nu desconsidera „diviziile” invizibile ale bisericii ruse pe care o controla. Tocmai de aceea, în 1943, a restabilit puterile patriarhului Serghii, a eliberat din GULAG câţiva episcopi şi, prin lucrătura serviciilor enkavediste, şi-a subordonat definitiv ortodoxia rusă. Clerul pervertit a fost pus în mişcare pentru a suci capetele oamenilor cu frică de Dumnezeu.

Are şi Putin falşi slujitori ai bisericii atât în ţara lui, cât şi în eparhiile patriarhului Kiril din fostele republici sovietice. Printre aceştia se numără şi mitropolitul Marchel a cărui asemănare cu legenda popii Gapon devine pe zi ce trece tot mai izbitoare.

Astfel, până la Vilnius, Republica Moldova are de parcurs un drum minat şi împânzit cu o mulţime de capcane ruseşti foarte periculoase, unele din ele chiar letale. Moscova îşi aruncă în luptă caiafele. Doamne, ajută-ne să rezistăm!

Petru Bogatu 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu