BOGATU // Blonda faţă în faţă cu Mr Niet

Moto: „Mare consumator de alcool, cu un caracter hotărât, negociator asiduu şi inteligent, care, de-a lungul anilor, şi-a înfuriat şi şi-a impresionat, pe rând, interlocutorii diplomatici” (Susan B. Glasser despre Serghei Lavrov)

 

Din păcate, nu m-am înşelat. Aşa cum anticipam deunăzi în editorialul „Cum se va răzbuna Moscova pe noi dacă mergem în UE”, trecerea Kremlinului de la aluzii răutăcioase şi diversiuni voalate la ameninţări directe a fost doar o chestiune de timp.

Vulgar cu oponenţii, gentil cu femeile

Cu proxima ocazie, care s-a dovedit a fi vizita Nataliei Gherman, ministrul de Externe al Republicii Moldova, în fosta metropolă, Serghei Lavrov, ne-a luat la puricat. În termeni diplomatici, fără să-şi izbească interlocutoarea cu capul de pereţi, cel numit Mr Niet a spus un „NU” răspicat ori de câte ori a fost îndemnat să reevalueze acele poziţii ale ţării sale care împiedică aplanarea conflictului transnistrean şi normalizarea relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova.

Şeful diplomaţiei ruse a respins, de exemplu, ideea înlocuirii trupelor de pacificatori cu o misiune poliţienească internaţională. Nu e de-a mirării, deci, că în urma ultimelor negocieri divergenţele dintre cele două părţi într-o serie de chestiuni capitale au rămas în picioare.

Bunele maniere etalate de Lavrov la conferinţa de presă şi tonalitatea discretă a alocuţiunii sale n-ar trebui să inducă pe nimeni în eroare. Se ştie că ministrul rus de Externe pe cât poate fi de vulgar cu oponenţii politici, pe atât e de galant cu damele.

Comentatorul publicaţiei engleze „The Daily Telegraph”, Andrew Porter, povesteşte, bunăoară, despre o halucinantă discuţie telefonică pe tema războiului din Georgia care a avut loc în 2008 între Serghei Lavrov şi David Miliband. Rusul l-a înjurat ca la uşa cortului pe omologul său britanic, spunându-i „Who the f… are you to lecture me?”, ceea ce în româneşte ar suna cam aşa: „Cine naiba eşti tu ca să-mi dai mie lecţii?”.

Gentlemenul împotriva idiotului

Unii colegi îl consideră pe Lavrov „complet idiot” care a ajuns totuşi să fie astăzi printre cei mai eficienţi miniştri de Externe din Europa, scrie Susan B. Glasser, autoarea unui portret în profunzime al şefului diplomaţiei ruse. Dacă îl scoţi din sărite, poate să arunce cu invective în dreapta şi în stânga.

În prezenţa unor distinse reprezentante ale sexului frumos pare însă un adevărat gentilom. N-a fost o excepţie, la prima vedere, nici întâlnirea lui cu Natalia Gherman.

Însoţit de „blonda diplomaţiei moldoveneşti”, vorba colegului Cristian Tudor Popescu, ministrul rus de Externe a afişat în faţa jurnaliştilor o purtare curtenitoare. Vorbind despre intenţia Republicii Moldova de a deveni membru al UE, a declarat chiar că „Rusia respectă alegerea suverană a fiecărui stat”.

Se vede însă că în foru-i interior se confruntă două ipostaze. „Gentlemenul” luptă cu „idiotul” şi se pare că învinge în cele din urmă cel de-al doilea. Iată de ce Serghei Lavrov a avertizat Chişinăul fără menajamente că semnarea acordurilor de la Vilnius va afecta politica migraţională şi relaţiile economice dintre cele două state.

O experienţă pozitivă

„Apropierea Republicii Moldova de UE şi semnarea unor acorduri dintre cele două părţi ar putea să se răsfrângă asupra relaţiilor moldo-ruse”, a spus el. Exact aceleaşi ameninţări, în treacăt fie spus, le-a proferat recent la adresa Ucrainei şi Armeniei Serghei Glaziev, consilierul preşedintelui Putin, dând de înţeles astfel că statele asociate cu Uniunea Europeană vor fi discriminate din punct de vedere comercial sau chiar eliminate de pe pieţele ruse.

Nu e dracul totuşi chiar aşa de negru cum pare. Kremlinul ne-a mai exclus o dată de pe piaţa lui. A fost greu, dar am rezistat. Mai mult, în urma boicotului rusesc de altădată, Republica Moldova a izbutit să-şi extindă exporturile în ţările Uniunii Europene.

De altfel, există o experienţă pozitivă şi pe plan intern. Am avut un renumit tovarăş „Niet” şi la Chişinău care, acum două decenii şi ceva, vocifera cu înverşunare „niet, „niet şi eşcio raz „niet” (nu, nu şi încă o dată nu) limbii de stat şi alfabetului latin. Până la urmă, Providenţa a spus „Da!”. De bună seamă, ceea ce nu te omoară te întăreşte.

Petru Bogatu

 

 

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu