BOGATU // Beţia războiului anti-Vilnius

Parcă ne-am întors în timpul când ne da ultimatum Molotov. Haideţi să vedem însă şi jumătatea plină a paharului. Spre deosebire de anul 1940, de data aceasta Basarabia se pare că nu va fi cedată Rusiei fără luptă.

Ac de cojocul rusesc

Potrivit ministrului român de Externe, Titus Corlăţean, Bucureştiul propune crearea de urgenţă a unui mecanism de sprijin financiar, prin care Uniunea Europeană să compenseze pierderile suferite de Chişinău în urma embargoului impus de Rusia asupra vinurilor moldoveneşti. Judecând după corul occidental de condamnări, unele măsuri de răspuns împotriva Moscovei, dacă Putin&Onişcenko nu se potolesc, de bună seamă vor fi luate.

Pentru UE şi SUA, situaţia creată pe frontul de est este la fel de principială ca şi cea din jurul Siriei. O replică efectivă la şantajul Kremlinului este acum o chestiune de onoare atât pentru cancelariile europene, cât şi pentru Washington.

Unde mai pui că există şi ac de cojocul rusesc. Despre unul dintre ele ne-a vorbit duminică europarlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski. El consideră că „UE poate impune un embargo, de exemplu, asupra livrărilor de votcă rusească pe piața europeană”. Şi această armă nu este deloc de neglijat.

Le sună votca în cap

În cazul în care UE şi SUA vor restricţiona, de exemplu, importurile de votcă, această licoare tare ar începe să le sune nebuneşte ruşilor în cap. Judecăţi singuri.

Dacă pentru Republica Moldova vânzările de vinuri în Rusia constituie aproape 40 la sută din totalul exporturilor de băuturi alcoolice, piaţa UE şi cea de peste Ocean consumă peste 60 la sută din votca comercializată de ruşi peste hotare. Doar Ucraina cumpără 27 la sută, iar Germania aproximativ 14 la sută din totalul exporturilor ruseşti de votcă.

Dacă mai luăm în calcul şi importurile poloneze, Rusia va pierde jumătate din exporturile ei de băuturi tari. Numai aceste trei ţări le-ar putea crea probleme grave celor 65 de fabrici din Federaţia Rusă care vând votcă peste hotare. În treacăt fie spus, Varşovia a renunţat deja la importurile de votcă rusească „Russky standard”.

Există însă arme mai sofisticate. Ucraina, bunăoară, singura ţară care produce piese pentru producţia de elicoptere din Federaţia Rusă, ar putea să blocheze activitatea unei întregi ramuri industriale din fosta metropolă.

Arţagul îşi găseşte pârţagul

Una peste alta, ultimatumul rusesc din septembrie 2013, spre deosebire de cel din iunie 1940, deşi deranjează, nu sperie acum pe nimeni. De data aceasta arţagul rusesc îşi găseşte pârţagul.

Există însă o mare problemă: coloana a cincea. Scena politică moldovenească e burduşită cu trădători mereu gata să împlânte ţării sale cuţitul în spate.

Liderul PD, Marian Lupu, nu exclude implicarea PCRM în decizia Rusiei de a interzice vinurile moldoveneşti. Sunt mai multe semne că nu doar comuniştii, ci şi alte grupări stângiste sunt folosite de Kremlin în atacul loc alcoolic asupra Republicii Moldova.

Faptul că Voronin, dar şi alţi reprezentanţii ai opoziţiei radicale au salutat embargoul rusesc este simptomatic. Aceste manifestări de trădare naţională sunt explicabile dacă nu uităm pentru ce luptă ruşii.

După cum arată şi colegul Nicolae Negru, Moscova loveşte nu atât în summit-ul de la Vilnius, cât în perioada care va urma după acest eveniment. Putin înţelege că o bătălie a pierdut-o, întrucât şi Ucraina, şi Republica Moldova vor semna acordurile de la reuniunea Parteneriatului Estic din noiembrie.

Sminteală de om mahmur

„Macho” îşi propune însă, în urma unei aspre blocade economice, să răstoarne guvernul proeuropean de la Chişinău. Şi, totodată, să creeze la Kiev o stare de spirit defetistă care l-ar constrânge pe Ianukovici să renunţe ulterior la cursul european.

Planul Kremlinului pare o sminteală curată, desigur. O agitaţie agresivă de om mereu chinuit de mahmureală. Dar de ce ne-am mira dacă ruşii cumpără astăzi pentru consum intern mai multe băuturi alcoolice tari decât vând peste hotare?

Poate că la ei beţia este o pregătire perpetuă de război? În 1940, invadând Finlanda, Stalin a ordonat să li se dea zilnic soldaţilor săi câte un pahar mare de votcă. Nu le-a folosit la nimic. Finlandezii au rezistat în faţa inamicului pilit.

Vom rezista şi noi. Mai ales că nu suntem singuri.

Petru BOGATU

 

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu