BOGATU // Băsescu a obţinut o informaţie ce întrece tot ce a ştiut până acum

Şederea lui Traian Băsescu la Chişinău a reconfirmat două lucruri: primul: în 2014, teritoriul din stânga Prutului va avea alternativă românească de aprovizionare cu gaze; şi al doilea: în urma semnării la Vilnius a acordului de asociere la UE, Republica Moldova va intra practic în faza de preaderare.

Puncte pe I

Nimeni n-a sperat, fireşte, ca în urma vizitei lui Traian Băsescu la Chişinău să curgă, pe Prut, lapte între maluri de miere. Deciziile concrete şi lucrările practice sunt apanajul guvernelor Ponta şi Leancă, nu al preşedinţiilor.

Voiajul şefului statului român în Republica Moldova urmărea altceva. Băsescu trebuia să pună puncte pe I acolo unde acestea încă lipsesc sau nu par deocamdată conturate suficient de desluşi.

Şi preşedintele român nu a dezamăgit. El a venit cu o serie de comentarii şi precizări edificatoare. Unele dintre ele foarte promiţătoare.

A adus o notă optimistă în privinţa gazoductului Iaşi-Ungheni. A interconectării celor două state la liniile electrice de înaltă tensiune. A perspectivelor europene care astăzi, spre deosebire se ziua de ieri, când acestea păreau îndoielnice, au devenit certe. A conflictului transnistrean. A integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, sugerându-ne să luptăm pentru fiecare palmă de pământ.

Peste aşteptări

Băsescu, bineînţeles, nu şi-a propus să ne descopere America. El n-a furnizat informaţii inedite şi n-a spus lucruri nemaiauzite. Mesajul lui n-avea cum să fie diferit de discursul lui Merkel, Barroso, Fule sau Ashton.

El a împărţit însă gazdelor un surplus de detalii relevante şi emoţii sincere. Privite din acest unghi, rezultatele vizitei sale s-au dovedit a fi peste aşteptări.

Numai că preşedintele român a avut în Basarabia nu doar satisfacţia de a da, ci şi cea de a primi. El a aflat un lucru pe care nu ţi-l poate transmite nimeni dacă nu-l vezi cu ochii proprii. Niciun diplomat şi niciun serviciu secret, prin informaţiile livrate, n-ar fi fost în stare să-i trezească sentimentele pe care el le-a încercat la Chişinău.

A găsit o elită unionistă

Se ştie că Băsescu este un maestru al comunicării. Ştie să întreţină o discuţie. Să polemizeze. Să instituie o legătură afectivă cu auditoriul. N-a făcut excepţie nici întâlnirea sa de miercuri seară cu societatea civilă de la Chişinău. Şi preşedintele, şi asistenţa s-au simţit bine împreună. Ambele părţi, înconjurate de o atmosferă fraternă, au comunicat cu dezinvoltură.

În urma dialogului informal, Traian Băsescu a obţinut o informaţie verificabilă şi sigură care întrece tot ce i s-ar fi putut lui comunica la Chişinău pe cale oficială. El s-a convins că societatea civilă din Republica Moldova este eminamente unionistă.

Un potenţial de schimbare

Toate vorbele sale care duceau cu gândul la destinul comun al ambelor maluri ale Prutului suscitau ovaţii frenetice. Cele mai îndelungi aplauze le-a cules în momentul în care, la întrebarea unei tinere dacă Unirea ar putea fi obţinută înaintea integrării europene, a răspuns franc: „Cereţi-o şi vom face-o”.

Să-i zicem pe şleau. În sala „Nistru” a Hotelului „Leogrand”, la întâlnirea cu Traian Băsescu, se afla crema societăţii basarabene: profesori universitari, scriitori, jurnalişti, muzicieni, artişti plastici, cineaşti, studenţi, actori şi regizori de teatru, reprezentanţi ai clerului, ai cercurilor academice şi ai organizaţiilor nonguvernamentale. Şi toată această lume respira preponderent româneşte, fapt ce spune multe.

De unde şi concluzia că societatea din stânga Prutului conţine un potenţial enorm de schimbare în bine. Pentru că, oricum ai da, lucrurile nu doar se strică, ci şi se îndreaptă exclusiv de la cap.

Petru BOGATU  

 

 

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu