BOGATU // Avatarurile votului mixt

PD şi PLDM optează pentru înlocuirea actualului sistem proporţional cu unul mixt. Recunosc din capul locului că sunt adeptul acestui tip de scrutin. Cu toate acestea, nu mă grăbesc să aplaud aducerea lui în competiţia electorală din Republica Moldova.

Avantaje

Comisia juridică a avizat pozitiv iniţiativa legislativă privind introducerea votului mixt în locul celui proporţional. Noul sistem electoral prevede ca 50 dintre deputaţi să fie aleşi în circumscripţii uninominale, iar ceilalţi 51 – pe listele de partid.

Nu-i rău deloc. Votul mixt pare să fie cel mai raţional şi mai echitabil dintre toate.

Pe de o parte, el impune o formulă de distribuire judicioasă a mandatelor la nivel naţional. Votul pe liste asigură concurenţilor electorali o reprezentare proporţională în funcţie de procentajul de sufragii obţinut în alegeri.

Pe de altă parte, votul uninominal permite cetăţenilor să voteze un candidat concret, nu doar o listă de partid. Electoratul are posibilitatea să responsabilizeze un deputat ales în circumscripţii uninominale, cerându-i socoteală pentru modul în care le reprezintă interesele în parlament.

În acelaşi timp, votul mixt e mai bun decât cel uninominal pur, întrucât acesta din urmă dezavantajează formaţiunile politice medii şi mici. În Regatul Unit, de exemplu, partidul care ocupă locul al treilea în alegeri poate să nu intre deloc în parlament. Au fost cazuri când liberalii britanici nu obţineau niciun mandat, deşi la nivel naţional erau votaţi de circa 20 la sută din totalul alegătorilor.

Cu alte cuvinte, dacă în 2010 alegerile în Republica Moldova ar fi avut loc exclusiv în circumscripţii uninominale, PD şi PL puteau să nu intre în Parlament. Ar fi fost avantajate doar primele două clasate: PCRM şi PLDM.

În acelaşi timp, votul proporţional pur, care este folosit la noi de aproape două decenii, are defectul că alegătorii votează doar listele, şi nu oamenii. În aceste împrejurări, dependenţa corpului legislativ de electorat se diminuează, ceea ce reduce şansa cetăţenilor de a-şi responsabiliza aleşii.

Astfel, votul mixt are capacitatea de a scoate în evidenţă părţile pozitive ale sistemului proporţional şi uninominal, estompându-le pe cele negative. El a apărut în Noua Zeelandă. Este de foarte mulţi ani practicat cu succes în Germania, iar de la o vreme e aplicat în Italia şi alte ţări europene. Are astăzi mulţi adepţi în sânul clasei politice româneşti.

Pericole

Dacă-i aşa de bun, de ce să nu-l introducem şi la noi? La prima vedere, ar avea de câştigat toată lumea: şi alegătorii, şi partidele, şi democraţia autohtonă în ansamblu.

Există însă şi nişte rezerve. Votul mixt devine vulnerabil într-un context politic rudimentar. Multiplele sale părţi bune se pot transforma în tot atâtea lacune.

Ca să dea roade pozitive, sistemul mixt are nevoie de câteva ingrediente indispensabile. Este vorba mai întâi de toate de cultura politică, justiţia independentă şi presa liberă. Când acestea lipsesc sau există în cantităţi insuficiente, sunt posibile abuzuri şi distorsiuni.

Presa noastră este parţial liberă, potrivit estimărilor internaţionale. Cultura politică însă pare îndoielnică, iar justiţia e independentă mai mult pe hârtie. Procuratura e nereformată şi tocmai de aceea Consiliul Europei continuă monitorizarea Republicii Moldova.

Precedentul găgăuz

Aşa fiind, în alegerile locale, unde primarii sunt aleşi prin vot uninominal, s-au înregistrat nişte rezultate stranii. Pe alocuri s-a creat impresia că înving nu atât cei mai buni, cât cei mai bogaţi.

Îngrijorător este precedentul găgăuz. În Adunarea Populară a Găgăuziei, prin vot uninominal au învins surprinzător 20 de candidaţi independenţi care peste noapte s-au convertit la PD, asigurându-le democraţilor majoritatea în acest for legislativ regional.

Altminteri zicând, în circumscripţii uninominale, în condiţiile corupţiei generalizate şi în absenţa unei justiţii independente, îşi poate spune cuvântul sacul cu bani, deturnând astfel preferinţele electorale naturale. Iată de ce lucrurile nu trebuie forţate. Este bună zicala „De şapte ori măsoară şi o dată taie”.

N-aş vrea să fiu înţeles greşit. Nu sunt contra adoptării sistemului electoral mixt. Terenul pentru implementarea lui trebuie însă temeinic pregătit.

Petru BOGATU

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu