Bogaţi şi săraci la BEM

PRĂPĂSTII SOCIALE // Salarii enorme şi salarii derizorii la Banca de Economii

Grigore Gacikevici, numit director al Băncii de Economii pe timpul guvernării comuniştilor, a declarat un salariu de 106951 lei lunar. Un gardian al băncii câştigă de 56 de ori mai puţin , adică 1900 de lei. Deşi a ajuns în vizorul premierului Vlad Filat, Grigore Gacikevici nu a fost destituit nici până astăzi. Problema salariilor şi a eliberării din funcţie a lui Grigore Gacikevici nu a fost discutată la Adunarea generală a acţionarilor Băncii de Economii din 29 aprilie 2011. Deocamdată, o categorie de angajaţi ai băncii ridică în continuare salarii de mizerie.

Deşi este o bancă al cărei acţionar majoritar este statul, Banca de Economii rămâne o instituţie cu o responsabilitate socială şubredă. În timp ce directorul băncii, Grigore Gacikevici, a declarat un salariu de aproape 107 mii lei lunar, un simplu gardian la bancă este nevoit să trăiască dintr-un salariu de 1900 de lei, din care sunt reţinute impozitele. Pentru a primi la sfârşitul lunii 2000 lei, un gardian trebuie să lucreze zeci de ore supra program.

Salariu la limita sărăciei

Unul dintre lucrătorii băncii, domnul I.L., care a cerut să rămână în anonimat, spune că ultima dată i-a fost mărit salariul în 2008. „Atunci, ne-a fost mărit salariul cu 50 %, acesta ajungând la 1900. După reţinerea impozitelor,  ajungem la 1600-1700 de lei. În filialele din republică salariul e şi mai mic, dar acolo oamenii mai au gospodării”. Pentru aceşti bani, gardienii trebuie să muncească mult, câte zece ore stând în picioare, câte cinci zile pe săptămână. După ce se sfârşeşte ziua de muncă, trebuie aşteptată maşina cu încasatori, aceasta se poate reţine două ore şi chiar mai mult. Aceste ore nu sunt plătite. O pauză de masă durează 30 de minute, timp în care nu au voie să părăsească clădirea reprezentanţei. Pentru Chişinău este un salariu la limita sărăciei. Deşi li s-a sugerat că după adunarea generală a acţionarilor le va fi mărit salariul, totul a rămas pe vechi.  „Acum aştept ajutorul material care se va da vara aceasta, apoi mai văd ce o să fac”, spune I.L. Culmea este că la BEM există o categorie de salariaţi şi mai dezavantajaţi. Un electrician câştigă lunar 1500 de lei impozabili. Acum li se spune că abia la toamnă vor apărea, probabil, schimbări.

„E batjocoritoare diferenţa”

I.L. spune că nu l-ar deranja faptul că directorul băncii are un salariu de 107 mii lei dacă şi el ar avea o leafă decentă. „E chiar batjocoritoare diferenţa dintre un simplu muncitor şi un director. Dacă banca este de stat, de ce unii se îmbogăţesc aici, iar alţii abia o duc de pe o zi pe alta? Mulţi colegi s-au arătat nemulţumiţi şi nedumeriţi când au aflat care este salariul directorului Gacikevici.” De două ori pe an, de ziua lucrătorului bancar şi de ziua băncii, gardienii beneficiază de un ajutor material, care nu este altceva decât praf în ochi. Nu este de mirare de ce, uneori, clienţii sunt dezamăgiţi de serviciile prestate. Lipseşte motivaţia din partea celor care lucrează nemijlocit cu clienţii. Atunci când o persoană se angajează, acesteia i se pune condiţia să fie amabilă cu clienţii, o condiţie firească, dar fără a avea suport motivaţional. În aceeaşi situaţie se află şi casierii. Aceştia sunt remuneraţi cu 2000 de lei. Presiunea creşte îndeosebi atunci când vine perioada achitării serviciilor comunale. Este o muncă ce necesită multă răbdare şi atenţie, care presupune responsabilitate materială. Nemulţumirea faţă de remunerare, dar şi faţă de condiţiile de muncă cresc în rândurile gardienilor şi casierilor, după ce pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor din 29 aprilie 2011 nu a figurat şi problema măririi salariilor angajaţilor.

Solicitată pe marginea acestui subiect, Angela Osoianu de la direcţia secretariat şi protocol a instituţiei, a declarat că nu este competentă să ofere detalii. Nici vicedirectorul băncii, Victor Domenti, nu a fost de găsit pentru a afla poziţia administraţiei BEM în această chestiune. De altfel, la Banca de Economii nimeni nu s-a declarat competent să răspundă la aceste întrebări, noi fiind de fiecare dată redirecţionaţi sau rugaţi să telefonăm mai târziu.

Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)