Boboc: „Perju a părăsit imediat sala, nici n-a ascultat sentinţa”

UPDATE // Prin condamnarea lui Ion Perju s-a făcut doar o mică dreptate în dosarul morţii lui Valeriu Boboc

perju

Ion Perju. Foto: ipn.md

 

Valeriu Pleşca, avocatul familiei Boboc, consideră că decizia Curţii de Apel Chişinău, prin care fostul poliţist Ion Perju a fost condamnat la zece ani de detenţie, ar putea influenţa atât argumentele procurorilor, cât şi ale statului, că investigarea crimelor de la 7 aprilie 2009 s-a soldat cu un rezultat palpabil. „Această decizie va avea o pondere inclusiv asupra datei de 7 aprilie. În dosarul lui Ion Perju au fost aduse probe şi mărturii suficiente, care au demonstrat vinovăţia acestuia, inclusiv probe video, rapoarte de constatare tehnico-ştiinţifică, expertize etc.

Sentinţa Curţii de Apel corespunde cu ceea ce am cerut noi în instanţă. Însă acest dosar e doar o mică parte din dosarul legat de decesul lui Valeriu Boboc. Conform materialelor dosarului, Ion Perju a fost primul care a lovit, dar sunt mai multe dosare ce se află pe moment la Procuratură, inclusiv pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu de către factorii de decizie, dosare care au legătură cu moartea lui Valeriu Boboc şi care sperăm să fie duse la bun sfârşit”, a spus avocatul.

La întrebarea privind riscul de a se repeta scenariul dispariţiei persoanei condamnate ca în cazul fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc, avocatul a spus că decizia ar fi putut fi declarată executorie din data adoptării, adică de astăzi. „Urmau a fi luate măsuri, nu ştiu de ce nu au fost luate şi a nu fost reţinut în sala de şedinţă. Întrebarea nu trebuie adresată avocatului succesorilor părţii vătămate. Există angajaţi ai statului responsabili de aceasta”, a remarcat el.

Fostul poliţist Ion Perju (foto), acuzat de moartea lui Valeriu Boboc în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, a fost condamnat de Curtea de Apel Chişinău la zece ani de închisoare. Sentinţa a fost pronunţată astăzi de către Curtea de Apel Chişinău. Judecătoria Buiucani a mun. Chişinău l-a achitat anterior pe Perju.

Acesta a părăsit şedinţa înainte de anunţarea deciziei. Avocatul fostului poliţist, Anatol Ceachir, a declarat că va ataca sentinţa la Curtea Supremă de Justiţie. Decizia poate fi atacată în termen de 30 de zile, începând cu 28 aprilie, atunci când va fi publicată partea motivantă. Prezenţi în sala de judecată, părinţii lui Valeriu Boboc au declarat că au fost surprinşi de decizia instanţei. „Nici nu-mi venea să cred. În sfârşit, măcar o persoană a fost condamnată. Sperăm că Perju, deşi nu este general ca Papuc, nu va dispărea de pe teritoriul R. Moldova. Am dori ca şi ceilalţi care au lovit în tineri şi au comis fărădelegi să fie traşi la răspundere”, spune Ala Boboc.

Ea nu exclude că sentinţa ar avea legătură cu apropierea datei de 7 aprilie, când se vor împlini şase ani de la proteste. „Cred că are legătură, deoarece s-a tot amânat din toamnă până acum pronunţarea ei. Ba nu era avocatul, ba altcineva. Pentru noi însă, este esenţial că, în sfârşit, avem sentinţa”, a spus doamna Boboc.

Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc, a ţinut să precizeze că nici el nu s-a aşteptat la o sentinţă de condamnare la zece ani de privaţiune de libertate. „Perju a fost iniţiatorul, cel care i-a aplicat prima lovitură lui Valeriu. El este vinovat şi trebuie să răspundă! Sperăm ca şi Curtea Supremă de Justiţie să menţină această decizie. Perju a şters-o imediat după şedinţă, nici nu a ascultat-o. Nu cred că va repeta gestul lui Papuc. În cazul fostului ministru, dacă Curtea Supremă de Justiţie va menţine decizia de condamnare, va fi găsit. Nu poate să fie fugar toată viaţa”, a mai spus Victor Boboc.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu