BNM va prezenta o strategie de recuperare a banilor, după ce va primi cel de-al doilea raport Kroll

Compania Kroll urmează să prezinte cel de-al doilea raport privind circulaţia banilor sustraşi din sistemul bancar în februarie 2017. O declaraţie în acest sens a fost făcută de guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, într-un interviu pentru Deutsche Welle. Acesta a precizat că BNM va prezenta o strategie de recuperare a banilor, după ce va primi cel de-al doilea raport Kroll.

„BNM are două funcții principale. Prima este să asigure că ancheta Kroll se desfășoară cât mai bine. În această ordine de idei, noi am furnizat toate materialele de care aveau ei nevoie pentru a lucra. Totodată, facem un efort de a ajuta Kroll în cooperarea cu țările străine. După cum cunoașteți, în pofida faptului că am avut o cooperare bună cu Letonia sau Estonia, în unele țări am obținut mai greu informația privind circulația banilor dispăruți din sistemul bancar din R. Moldova. În februarie 2017 așteptăm din partea lor următoarea notă informativă. Tot atunci vom putea face niște concluzii când se va putea veni cu o strategie de recuperare a banilor. Sperăm că aceasta se va întâmpla în prima jumătate a anului viitor și vom putea iniția, eventual, procese judiciare în altă parte pentru a recupera banii”, a declarat Cicolea.

Acesta a mai declarat că instituţia supraveghează procesul de lichidare a celor trei bănci implicate în frauda bancară. La momentul actual lichidatorii acestor bănci continuă procesul de vânzare a activelor. „La început au fost angajați evaluatori independenți care au estimat aceste active la aproximativ 1,5 miliarde lei (circa 71,3 milioane euro). La momentul actual a fost recuperată mai puțin de jumătate din această sumă, aproximativ 650 milioane lei moldovenești. Dar procesul continuă, iar scopul nostru este ca acesta să fie cât mai transparent și să maximizăm sumele care vor fi recuperate” a mai spus Cioclea.

Anterior, preşedintele Parlamentului, Adrian Candu a declarat că cel de-al doilea raport Kroll va scoate la iveală beneficiarii furtului miliardului, instrumentele folosite pentru sustragerea banilor, complicii la această infracţiune, cât şi modul în care activele pot fi recuperate.

Amintim că în rezultatul asumării răspunderii de către Guvernul Filip pentru un pachet de şapte legi, statul RM, prin intermediul Ministerului Finanţelor, timp de 25 de ani, urmează să restituie Băncii Naţionale a Moldovei, în loc de 13,6 miliarde, cât au fost furate, 25,1 miliarde de lei. Proiectul de transformare a banilor furaţi în datorie de stat fusese avizat anterior negativ de CNA care a atras atenţia că BNM a acordat credit, prin garanţiile asumate de guvernele Leancă şi Gaburici, celor trei bănci, cu o dobândă de 0,1%, pe când statul, prin legile asumate, se angajează să restituie datoria cu o dobândă deja de 5%.

Noul preşedinte Igor Dodon a semnat pe 28 decembrie o inițiativă privind anularea Legii care pune miliardul furat pe umerii cetățenilor, conştient că noua majoritate parlamentară care a asistat tacit la transformarea miliardelor în datorie publică, nu va anula această decizie.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău