BNM: Preţurile vor creşte mai mult în 2017

bnm--propune-cerinte-mai-aspre-pentru-administratorii-si-membrii-consiliilor-bancilor-din-moldova-1428394912

Banca Naţională a Moldovei şi-a revizuit în scădere prognoza privind inflaţia pentru 2016, dar a anunţat o creştere a preţurilor mai mare pentru anul viitor. Conform noului Raport asupra inflaţiei pe termen mediu, prezentat astăzi, 11 august, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, pe parcursul anului 2016, rata anuală a inflaţiei se va plasa la nivelul de 6,7 la sută, în scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de prognoza făcută în aprilie, scrie jurnal.md.

Pentru 2017, banca centrală prognozează o inflaţie de 4,4%, cu 0,6 puncte procentuale mai mult decât în raportul anterior. Valoarea maximă va fi înregistrată în trimestrul doi din 2018, când se aşteaptă o creştere a preţurilor de 6%, iar valoarea minimă de 3,5 la sută – în trimestrul patru 2016.

Contribuţia preţurilor la produsele alimentare la rata anuală a inflaţiei va consemna o tendinţă uşor descendentă până în trimestrul întâi 2017, ulterior majorându-se lent până la finele orizontului de prognoză. Valoarea maximă a ratei anuale a preţurilor la produsele alimentare va fi înregistrată în trimestrul trei 2016, constituind 5,9 la sută.

Contribuţia inflaţiei la combustibili pentru anul curent va fi negativă, iar pentru restul orizontului de prognoză se va reorienta în sensul pozitiv. Ascendenţa ratei anuale începând cu trimestrul I 2017 va fi posibilă, în special, ca rezultat al creşterii, deşi moderate, dar permanente, a preţurilor internaţionale la petrol.

Preţurile reglementate din cadrul rundei curente de prognoză vor înregistra o decelerare rapidă pe parcursul anului curent, urmată de o accelerare moderată în prima jumătate a anului viitor şi o scădere lentă a ratei anuale până la finele orizontului de prognoză.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)