Blocul ACUM își dă cu stângu-n dreptul la Criuleni

Disensiunile dintre PPDA şi PAS ar putea aduce un socialist în fruntea Consiliului raional Criuleni

Când doi se bat, al treilea câştigă. Proverbul se potriveşte ca o mănuşă pentru situaţia alegerii conducerii raionului Criuleni. Disensiunile dintre consilierii PAS şi PPDA, care deţin împreună 11 mandate, ar putea aduce un preşedinte socialist în fruntea raionului, deşi aceştia din urmă au doar șase mandate de consilieri.

PPDA nu susține candidatul propus de PAS la şefia raionului, pentru că acesta le-ar fi spus verde în ochi că nu aspiră cu tot dinadinsul să ajungă preşedinte de raion. De cealaltă parte, candidatul propus de PPDA a avut susţinerea consilierilor din PAS, dar nu a găsit sprijinul necesar din partea consilierilor celorlalte formațiuni.

Candidatul propus de socialiști este agreat de democraţi şi a găsit susţinere şi în alte partide. Cu toate astea, are nevoie de câteva voturi din partea PAS sau PPDA. Deşi liderul PAS Criuleni, Roman Onică, a acuzat PPDA că intenţionează să voteze candidatul socialist, liderul PPDA Criuleni infirmă acest lucru, spunând că niciun consilier din formaţiunea sa nu va vota un socialist în fruntea raionului.

Ghenadie Cazacu, liderul liberal-democraților în Consiliul raional Criuleni, ne-a spus că alegerea conducerii raionului aici este tergiversată din cauza că în consiliu au acces mai multe partide, unele au câte unul–doi consilieri, dar „ambițiile unor persoane sunt foarte mari”.

„Suntem trei consilieri PLDM. Dorim să formăm o majoritate cu consilierii partidelor de dreapta. Ba chiar am propus împreună cu colegii din PUN (doi consilieri), candidatura lui Oleg Ogor la funcţia de preşedinte. Nu a fost acceptată şi am spus că susţinem candidatura lui Alexandru Carţân, propus de PAS. Acesta din urmă însă nu este susţinut de PPDA. La rândul său, candidatura lui Pavel Spînu, propusă de PPDA, deşi este susţinută de cei din PAS şi chiar dacă are susținerea noastră, nu acumulează numărul necesar de voturi. Lucrurile s-au tărăgănat, iar după ce a picat Guvernul Sandu şi a fost învestit Cabinetul Chicu, socialiştii insistă pe votarea propriei candidaturi”, ne-a spus Ghenadie Cazacu.

PAS: „Nu vom vota un socialist”

Liderul fracțiunii PAS Criuleni, Roman Onica, ne-a declarat că, potrivit surselor pe care le are, colegii din PPDA, PD şi PSRM ar fi avut o întâlnire şi ar fi identificat deja candidatura pentru care vor vota.

„Noi am avut suficiente voturi pentru a alege un preşedinte din partea PAS. E vorba de Alexandru Carţân, originar din s. Maşcăuţi, pentru care au acceptat să îşi dea voturile și cei din PLDM, PUN, un candidat independent şi unul de la Partidul Verde Ecologist.”

„Am fi avut deja președinte, dar colegii PPDA au refuzat să îl voteze. Au insistat pe propria candidatură. Am acceptat-o, dar nici ei nu au susținerea celorlalte partide. Noi nu vom vota un președinte socialist deoarece voturile cetățenilor au fost date pentru altceva. Le-am propus partidelor de dreapta să ne mai întâlnim o dată, până la următoarea ședință, care va avea loc joi, ca să identificăm o soluţie. În caz contrar, vom trece în opoziție”, a spus Onica.

„Vom continua negocierile”

Președintele organizației raionale PPDA, Mihail Colesnicenco, a infirmat acuzația că el sau consilierii săi de fracţiune ar putea să voteze pentru candidatura propusă de socialiști la funcția de președinte al raionului.

„Nu am susţinut candidatul  PAS, pe Alexandru Carţân, deoarece acesta ne-a spus franc, în prezenţa unor membri PAS, că nu intenţionează să ajungă cu tot dinadinsul preşedinte de raion, dar l-a propus echipa şi el a acceptat. Este lider al unei gospodării ţărăneşti pe care o conduce cu succes timp de mai mulţi ani, dar acest fapt nu e totuna cu a conduce un raion.”

„Am tras concluzia că nu are nici dorinţa şi nici capacităţile necesare. E agreat de partidele cu doi–trei consilieri pentru că au văzut că nu trece propria candidatură şi au găsit această soluţie în speranţa că ar putea fi manipulat. Nu votăm pentru această candidatură și nici pentru cea a socialiștilor”, ne-a declarat Colesnicenco.

Aceeaşi sursă ne-a mai informat că sunt gata să continue negocierile până joi, când va avea loc următoarea şedinţă, ca să identifice o candidatură din partea Blocului ACUM la funcţia de preşedinte.

„Le-am spus colegilor de dreapta ieri, care m-au învinuit că aş intenţiona să votez pentru un candidat socialist, că dacă aș fi acceptat un astfel de compromis, toată procedura de alegere a conducerii raionului ar fi fost deja terminată. Socialiştii nu au de unde să propună o candidatură bună”, a opinat Colesnicenco.

Socialiştii l-au propus pe Alexandru Grati la funcţia de preşedinte de raion. Mai mulţi consilieri ne-au informat că nu susţin candidatura acestuia din cauza că a votat decizii dubioase în cadrul unor şedinţe extraordinare organizate înainte de alegerile locale din acest an.

Printre acestea, majorarea cheltuielilor la utilizarea maşinilor de serviciu până la 60.000 de lei. Astfel, cele două mașini – a președintelui şi a vicepreședintelui de raion – urmau să parcurgă zilnic câte 245 kilometri.

O altă decizie prevedea casarea unor bunuri materiale din Consiliul raional: fotolii, mese, scaune şi alte lucruri de interior. Printre acestea se număra, de exemplu, fotoliul președintelui raionului, procurat din bani publici, de 11.000 de lei, care s-ar fi uzat pe durata unui mandat. Se mai spune că una dintre mesele scumpe de sticlă, casate atunci, şi-ar fi găsit locul în oficiul Organizației Teritoriale Criuleni a PD.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu