Blândul moşteneşte pământul (II)

(Continuare din numărul de marţea trecută, 17 ianuarie)

Îşi găseşte mama biologică

Așa a aflat Ignat că mama lui locuiește la Chișinău, are 60 de ani, e căsătorită și din căsnicia asta mai are patru copii. Dar, vă spun, a fost avertizat să păstreze taina acestei informații. Totuşi Ignat, fire curioasă, n-avea răbdare să vadă cum arată femeia care l-a născut. Având la îndemână adresa și telefonul ei, Ignat a contactat-o pe maică-sa și a rugat-o să se întâlnească într-o grădină publică din Chișinău. A rugat-o să vină singură căci o așteaptă o mare surpriză. Pentru că avea de toate în gospodărie, Ignat a făcut un pachet pentru maică-sa cu ce avea mai bun în casă și un buchet de flori din curtea lui i-a dus.

Îmi povestea mai târziu în redacție că n-a simțit absolut nimic când s-a apropiat bătrâna aceea de el: nici ură, nici simpatie – era un om absolut străin pentru dânsul! Ce și-au vorbit a rămas taină pentru mine, am aflat de la Ignat doar că a invitat-o pe mama lui în familie să-și cunoască și ceilalţi patru nepoți, pe care îi are de la el.

A plâns zicea el, femeia ceea mult pe umărul lui, i-a spus și în continuare să-i creadă părinți adevărați pe cei care l-au crescut și l-au iubit atât de mult. L-a rugat mamă-sa să nu-i telefoneze acasă, nu cumva copiii și soțul ei să înceapă să bănuiască ceva. Nimeni dintre ei n-a știut că femeia a lăsat în maternitate un copil născut din flori. Știa că n-o s-o înțeleagă nici copiii, și nici soțul… Te-am lăsat pentru că altfel nu se putea atunci. Nu aveam nici casă, nici masă și nici un om să mă ajute. Slavă Domnului că ai ajuns pe mâini bune!

Află de la mama că are trei fraţi şi o soră

A mai aflat Ignat de la ea că unul din fiii ei are a afacere la Chișinău, iar sora lui, Cristina, lucrează la Radioul Național. Ceilalți doi frați erau abia la început de cale după facultate, adică aveau profesii serioase, dar niciun ban sigur în buzunare. Mama biologică îi telefona din când în când acasă, întrețineau un fel de relații, dar, sufletește, erau departe unul de altul.

Credeți că Ignat s-a mulțumit cu aceste discuții telefonice? A început să-și pândească frații, știa unde lucrează, voia să-i cunoască la față și îl bătea gândul uneori să se apropie de ei, să se prezinte. „Știți, doamnă Lidia, îmi spunea el, era ca o boală, vroiam să știu dacă seamăn cu cineva din ei. Vroiam să-i adun la mine acasă cu familiile lor, să ne știm de rude, să ne întâlnim la sărbători și să cunoască și ei familia mea și s-o accepte ca pe una din clanul lor”. Așa a fost să se întâmple că, la trei ani de când și-a cunoscut mama, femeia s-a îmbolnăvit și trăgea să moară în Spitalul Clinic Republican.

Pe patul de moarte, mama îşi mărturiseşte păcatul

Avea probleme cu rinichii și nici dializele săptămânale nu-i mai ușurau suferințele. Într-un moment de apropiere sufletească cu fiică-sa Cristina, i-a mărturisit mama păcatul ei din tinerețe, i-a dat adresa și telefoanele fiului din flori și a rugat-o, dacă moare, să-l invite și pe el la înmormântare. Cristina nici n-a ajuns bine acasă de la spital că și-a chemat frații la casa părinților, le-a mărturisit ceea ce a aflat și i-a îndemnat să-l caute și să-l prevină pe cel din flori că mama lui moare.

Așa că într-o zi, pe nepusă masă, s-au adunat la patul de suferință al femeii, cei patru copii legitimi ai săi și cel din flori, care era și el copilul legitim al cuiva. Zic, s-au adunat toți cei cinci și și-au luat rămas bun de la muribundă. Alături de ei și soțul nevestei care privea uimit această scenă. Prostit era într-un fel că a trăit o viață cu nevasta lui și n-a știut ce taină ascundea. Curios lucru, dar n-au condamnat-o nici măcar în gând copiii și soțul.

Copiii şi soţul nu au condamnat-o

Firește că de la bun început frații nu s-au simțit legați sufletește. Cei patru legitimi erau bănuitori. Nu cumva oare cel din flori să ceară avere din moștenirea părinților? Cu timpul însă relațiile lor au devenit mai prietenoase, mai sincere, și chiar au ajuns să se creadă frați de-a binelea.

Meritul era al lui Ignat fireşte, care, vă spuneam, era un om blajin la suflet și înțelegător. Nu era sărbătoare sau eveniment în familia lui, la care să nu-și invite și frații de pe mamă. Ei însă mai rar îl chemau în familiile lor, pentru că nu știu cum nu-l credeau din clanul lor. Tot Ignat i-a rugat într-o zi să-l ajute să-și găsească și tatăl biologic.

Îşi găseşte tatăl biologic

Frații aveau relații mai multe decât el, erau mai descurcăreți, și-apoi de ce să nu-l ajute dacă voiau să știe și ei de la cine a născut mama lor copilul din flori? Cu atât mai mult cu cât aflaseră de la femeie cum îl chema și unde l-a cunoscut. A fost chiar o treabă serioasă, cum o făceau ei pe detectivii, cum și-au antrenat prietenii și cunoștințele ca să-l găsească pe cel care era tatăl lui Ignat.

Și l-au găsi, într-un târziu. Unde credeți dumneavoastră? La azilul de bătrâni din Holercani, unde-și trăia ultimii ani din viață. Nu s-a dus singur Ignat să-l vadă. Și-a luat familia, frații de sânge și au pornit într-acolo cu merinde și un pahar de vin de casă. Aveau de gând să stea mai mult timp la Holercani, unde avea casă de vară fratele lui Boris, omul de afaceri. Că surprinși erau toți cei din azil e puțin spus. Bătrânul se afla aici de zece ani și în tot răstimpul acesta nu l-a vizitat nimeni. Și când acolo, pe neprins de veste, uite că-i vine o caravană întreagă! L-au luat din azil și s-au dus cu toții la casa de vară a fratelui lui Ignat.

L-a îngrijit și l-a înmormântat ca un fiu bun

Și-au vorbit despre multe, și-a adus bătrânul aminte de anii lui din tinerețe, de timpul când a cunoscut-o pe Maria. Spunea că n-a știut că ea rămăsese însărcinată. S-au despărțit într-o zi de vară, el fiind trimis de organizația comsomolistă la lucru în Kazahstan și, dacă a ajuns acolo, a  uitat de femeie, nu i-a scris și astfel, de unde putea să știe că ea născuse un fecior? Acum se bucura că-l are și mult ar fi vrut feciorul acesta să-i poarte numele. Ignat, însă, din recunoștință pentru cei care l-au crescut, l-a refuzat.

Vă mai pot spune doar atât, că l-a luat din azil să trăiască în casa lui la Ialoveni. Nu e ușor să ai grijă de un bătrân care ți-i aproape străin, mofturos și marasmatic. A murit fără ca nepoții lui să-i spună bunic și nici noră-sa Viorica, o dată nu i-a spus tată. Dar l-a îngrijit ca pe un om apropiat. Și doar Ignat l-a recunoscut, l-a suferit, și l-a înmormântat ca pe o rudă apropiată…

Lidia BOBÂNĂ

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână

Lidia Bobână

Ultimele articole de Lidia Bobână (vezi toate)