BITEI–2014 vă aduce multe bucurii teatrale

bitei-fotoFestivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI a demarat miercuri, 21 mai, organizatorii oferind presei, înainte de primul spectacol, detalii privind ediția curentă, a XI-a. Va fi cel mai îndelungat festival din istoria acestuia, se va desfășura între 21 mai și 15 iunie 2014, perioadă în care vor fi prezentate 23 producții teatrale din zece țări.

Potrivit directorului Teatrului „Eugene Ionesco”, Val Butnaru, genericul ediției din acest an a BITEI, „Make Theatre, not War” („Să facem teatru, nu război”) este o parafrază a denumirii celebrului cântec „Make Love, not War” din repertoriul lui John Lennon. La conferința de presă consacrată BITEI–2014, Val Butnaru a menționat că genericul festivalului are o strânsă legătură cu realitățile de azi. Astfel, o trupă foarte bună din Georgia nu va putea veni la Chișinău din cauza evenimentelor tragice din Ucraina.

Faimosul teatru Shakespeare’s Globe din Marea Britanie, efectuând un turneu mondial, se va opri la Kiev și le-a cerut organizatorilor BITEI să-i aducă pe artiștii englezi la Chișinău cu autocarul. „E un risc, dar îi vom aduce”, a spus Val Butnaru, subliniind că ediția a XI-a beneficiază de un sprijin substanțial din partea Guvernului Republicii Moldova, BITEI fiind inclus în lista festivalurilor de importanță națională. Datorită acestui statut, festivalului BITEI i-a fost alocată suma de 1 milion de lei. Bugetul total al Bienalei este de circa 2 milioane de lei.

„Nu am lipsit de la nici una din edițiile BITEI, e un eveniment minunat”, a remarcat la conferința de presă Monica Babuc, ministrul Culturii al RM. „Din inițiativa Ministerului Culturii, au fost adoptate două hotărâri de guvern prin care BITEI a devenit festival de talie națională. În republică mai sunt doar două festivaluri de o asemenea importanță, „Mărțișor”-ul și Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, a accentuat Monica Babuc.

„Mă bucur enorm de mult că ne-a fost oferit acest statut, nu știu de ce nu s-a putut până acum. Din moment ce ne este asigurată o bază financiară, avem o stabilitate și nu mai putem da înapoi”, a declarat Petru Vutcărău, director artistic al Teatrului „Eugene Ionesco”.