BITEI–2014, cea mai lungă și mai variată ediție

BITEI 2014Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI s-a încheiat duminică, 15 iunie, cu spectacolul „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu al Teatrului „Odeon” din București (regie, Alexandru Dabija). Înainte de ultima reprezentație directorul Teatrului „Eugene Ionesco”, Val Butnaru, a adus mulțumiri artiștilor invitați la festival, partenerilor, sponsorilor ce au contribuit la organizarea BITEI–2014: „A fost un maraton teatral în preajma (geografică) a unui război-maraton. Un eveniment de o asemenea anvergură obligă toată lumea – și pe organizatori, și pe spectatori – să înțeleagă că bubuitul armelor poate fi estompat cu vocea artei, a culturii, a muzelor”.

Organizatorii evenimentului au subliniat că includerea BITEI în lista festivalurilor de importanță națională e o decizie istorică luată de Guvernul Republicii Moldova ca răspuns la eforturile trupei Teatrului „E. Ionesco” de a menține, cu atâtea sacrificii, această manifestare teatrală internațională. Pentru prima dată statul a alocat festivalului impunătoarea sumă de 1 milion de lei. De notat că bugetul total al festivalului e de aproape 2 milioane de lei.

„De-acum încolo avem o siguranță, avem o bază a festivalului care ne va permite să-l programăm din timp, să evităm momentele haotice, să punem accentul pe calitate”, a declarat pentru JURNAL de Chișinău Petru Vutcărău, director artistic al Teatrului „Eugene Ionesco”.

Invitată pe scenă la închiderea ediției curente a Bienalei Teatrului „E. Ionesco”, doamna Monica Babuc, ministrul Culturii al RM, a menționat: „BITEI este cel mai important eveniment teatral din Republica Moldova. Mulțumim actorilor, regizorilor, tuturor artiștilor și spectatorilor!”.

Amintim că Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI cu genericul Faceți teatru, nu război!” s-a desfășurat între 21 mai și 15 iunie curent. A fost cea mai lungă și variată ediție, incluzând 23 de producții teatrale din zece țări.

Irina Nechit