Bisericile românești din Timoc, în pericol de desființare

By Iulia Modiga

Părintele Boian Alexandrovici semnalează că Secretariatul sârb pentru culte a anunțat “inchiderea” bisericilor românești din Valea Timocului și a declarat că activitatea Bisericii Ortodoxe Române în Timoc (în afara Banatului) este ilegală.

,,Românii din Serbia sunt la nivelul ”fraţilor creştini din Siria care sunt prigoniţi şi izgoniţi de la casele lor din cauză că sunt creştini. Este o singură diferenţă între ei şi noi. Pe ei îi prigonesc musulmani, iar pe noi ”Biserica soră” şi unele organe ale statului nostru în care trăim”, comunică părintele protopop într-o scrisoare adresată autorităților de la București.

În legătură cu această situație, senatorul Viorel Badea a luat o poziție, solicitând Preşedinţiei României, Ministerului Afacerilor Externe şi tuturor partidelor politice parlamentare din România ,,să reacţioneze cu fermitate şi celeritate pentru stoparea abuzurilor şi presiunilor la care sunt supuşi membrii comunităţii românilor din Serbia de Răsărit, atrăgând atenţia autorităţilor din statul vecin că această atitudine medievală ipocrită şi violentă intră in profundă contradicţie cu aspiraţiile europene pe care Belgradul le afişează în relaţiile sale cu statele membre ale comunităţii europene”.

Sursa: www.infoprut.ro/category/romani-fara-frontiere