Biserica „Sfânta Vineri”, reşedinţa lui Kiril?

IMPERIALISM // Ceea ce face Biserica Ortodoxă Rusă este departe de a fi numit religie

Mitropolia Moldovei şi Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR) intenţionează să acorde bisericii „SfântaVineri” din Chişinău statutul de reşedinţă a patriarhului Kiril. Parohul acestui locaş, Mihail Panas, a încercat să ne convingă că este vorba, pur şi simplu, de o practică ecleziastică ce nu are un caracter politic. Pe de altă parte, experţii în domeniul ştiinţelor politice şi în cel ecleziastic consideră că BOR urmăreşte prin această intenţie instituirea unui control mai strict asupra Moldovei pentru a preveni „românizarea”, având în vedere schimbarea puterii politice la Chişinău.

Tss… Să nu spuneţi nimănui, dar… Mitropolia Moldovei ne pregăteşte o „surpriză”. De comun acord cu Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse, intenţionează să acorde statutul de reşedinţă patriarhală bisericii „Sfânta Vineri” din municipiul Chişinău. Vadim Cheibaş, secretarul Mitropoliei Moldovei, ne-a sugerat, cu jumătate de gură, să ignorăm acest subiect, deoarece, „pe moment, există o asemenea intenţie, dar încă nu avem certitudinea că biserica «Sfânta Vineri» va fi transformată în reşedinţă a patriarhului Kiril. Odată ce nu a fost luată o decizie în acest sens, totul se reduce la nivel de zvon şi nu avem despre ce discuta!”.

Mărturisirea parohului

În acelaşi sens, parohul bisericii, Mihail Panas, ne-a comunicat că pe marginea acestui subiect se discută încă din ianuarie curent şi că o decizie în privinţa proiectului va fi luată în următoarele săptămâni, „la cel mai înalt nivel”!

Mai mult, părintele a încercat să ne convingă că o asemenea intenţie nu are un caracter politic, reşedinţe ale „întâistătătorului” există în Ierusalim (Israel), Karlovy Vary (Cehia), Alexandria (Egipt)… Acestea se aseamănă cu reprezentanţele bisericeşti care reprezintă BOR într-un spaţiu străin din punct de vedere ecleziastic. Şi Mitropoliei Moldovei îi revine un locaş la Moscova. Planul constituie o practică curentă în domeniul ecleziastic”…

Solicitat să comenteze proiectul, egumenul Savatie Baştovoi a opinat că acesta nu este motivat canonic, având în vedere că însăşi Mitropolia Moldovei îl reprezintă pe patriarh în acest teritoriu.

„Desant” de arhierei în Basarabia

În opinia parohului bisericii „Sfintei Teodora de la Sihla” din mun. Chişinău, Ioan Ciuntu, intenţia BOR depăşeşte prerogativele religioase. După Ciuntu, această acţiune are drept scop consolidarea influenţei bisericii ruse în Republica Moldova. „Deschiderea unei reşedinţe a patriarhului Kiril demonstrează voinţa Rusiei de a cimenta la maximum influenţa Bisericii Ruse în teritoriul din stânga Prutului. Acest fapt distonează cu declaraţiile mitropolitului Vladimir privind edificarea în Moldova a unei biserici care s-ar bucura de mai multă independenţă.”

În plus, Ciuntu a declarat că, în ultima vreme, se observă că Mitropolia Moldovei îşi instituie arhierei aproape în fiecare raion, ceea ce necesită asigurarea acestora cu maşini şi alte condiţii ce presupun mai multe resurse financiare. Într-un articol recent, JURNALUL arăta că taxele stabilite de unele consilii parohiale sunt usturătoare, atingând sume între 300 şi 500 de lei.

Ortodoxia ca mijloc soft power

Solicitată de JURNAL să comenteze de ce BOR are nevoie de o reşedinţă patriarhală la Chişinău, în condiţiile când însăşi Mitropolia Moldovei îl reprezintă aici pe patriarhul Kiril, Anastasia Mitrofanova, doctor în ştiinţe politice (Academia Diplomatică a Ministerului de Afaceri Externe al Federaţiei Ruse), a relevat că, „având în vedere situaţia politică din Moldova, BOR intenţionează să instituie un control mai strict asupra Moldovei pentru a preveni românizarea în acest teritoriu”. Mitrofanova susţine că ceea ce face BOR este departe de a fi numit religie, „nu e vorba de mântuire spirituală, ci de faptul că Rusia, în baza ortodoxiei, încearcă să elaboreze o ideologie imperială care i-ar consolida influenţa în spaţiul ex-sovietic”.

Vladimir, în vizorul patriarhului?

Transformarea sau încercarea de a deschide o reşedinţă a Patriarhiei ruse la Chişinău, după Ion Gumenâi, doctor în istorie, ar avea ca scop principal stoparea influenţei Bisericii Ortodoxe Române şi menţinerea totală a Mitropoliei Moldovei în zona de influenţă a Patriarhiei BOR ca instrument ce poate fi folosit în proiectele politice ruseşti pe teritoriul Moldovei.

Nina Negru, specialistă în domeniul istoriei bisericeşti, a menţionat că „ierarhii, de regulă, îşi au reşedinţele în cadrul mănăstirilor”. „Ce a găsit Kiril la «Sfânta Vineri»? Această intenţie ar avea ca obiectiv un control mai apropiat asupra mitropolitului Vladimir”, susţine Nina Negru.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a adoptat recent un document – „Despre problemele vieţii interne şi activităţii externe ale Bisericii Ortodoxe Ruse”, în care îşi manifestă îngrijorarea privind situaţia social-politică din Republica Moldova şi solicită soluţionarea problemei Mitropoliei Basarabiei, „instituită necanonic în RM”. „Membrii Sfântului Sinod îşi exprimă speranţa că situaţia socială şi politică din Moldova se va stabiliza, că se va dezvolta înţelegerea reciprocă şi colaborarea dintre stat şi biserică. Sinodul confirmă necesitatea soluţionării problemei legate de activitatea «Mitropoliei Basarabiei», ploclamată necanonic, care provoacă un prejudiciu serios unităţii bisericeri.”

Ilie Gulca

The following two tabs change content below.