Biserica română din Hagi-Curda funcţionează absolut legal

CONFESIUNE&POLITICĂ // Mitropolia Basarabiei respinge atacurile Eparhiei de Odesa

Mitropolia Basarabiei respinge atacurile Bisericii Ortodoxe Ruse, accentuând că este o structură canonică, aparţinând Patriarhiei Române şi are dreptul să primească sub oblăduirea sa părintească, la cerere liber exprimată, orice comunitate de etnici români ortodocşi din spaţiul ex-sovietic.

Biserica română cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Hagi-Curda (Kamîşovka), sudul Basarabiei, actuala regiune Odesa, raionul Ismail, a fost sfinţită pe 16 iulie de IPS Petru Mitropolitul Basarabiei. Ulterior, secretarul de presă al Eparhiei de Odesa (Mitropolia Rusă), Andrei Novikov, a declarat că slujbele din acest lăcaş nu au nicio putere divină. „Biserica românească din satul Kamîșovka aparţine aşa-numitei Mitropolii a Basarabiei – unei grupări schismatice. Aceasta funcționează pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse şi noi nu putem recunoaşte nici apariția acestui lăcaș, nici oficierea liturghiilor acolo. Aceasta este situată pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse şi noi nu putem recunoaşte nici existenţa acestui locaş, nici slujbele oficiate acolo”, a declarat Andrei Novikov pe 23 iulie agenţiei de presă „Regnum”.

Atacuri cu caracter politic

Pe 26 iulie 2011, Mitropolia Basarabiei a emis un comunicat de presă în legătură cu declaraţiile protoiereului Andrei Novikov în care respinge atacurile Eparhiei de Odesa. În comunicat se menţionează că atacurile la adresa Mitropoliei Basarabiei au un caracter politic: „Respectivele atacuri, evident românofobe, se produc în situaţia în care Eparhia Odesei (Patriarhia Moscovei) desfăşoară de mai mulţi ani activităţi de legitimare morală, încurajare şi susţinere făţişă a regimului politic ilegal şi banditesc instalat la Tiraspol.

Mai mult, aceste fapte şi implicaţii politice sunt îndreptate împotriva suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Orice naţiune are dreptul la biserica sa naţională

Totodată, Mitropolia Basarabiei accentuează faptul că este o structură canonică, aparţinând Patriarhiei Române şi are dreptul „să primească sub oblăduirea sa părintească, la cerere liber exprimată, orice comunitate de etnici români ordodocşi din spaţiul ex-sovietic”.

În comunicat se reiterează faptul că orice naţiune are dreptul la biserica sa naţională, iar eparhia română din Kamîşovka a fost înregistrată oficial de către Secţia pentru Problemele Religiilor din cadrul Administraţiei de Stat a regiunii Odesa, astfel comunitatea creştină din Hagi-Curda funcţionează absolut legal. „În fiecare ţară europeană există comunităţi ortodoxe care aparţin de bisericile lor naţionale. În această situaţie, este legitim să ne punem întrebarea: De ce consângenii noştri ortodocşi din Kamîşovka (Hagi Curda) n-ar avea aceleaşi drepturi ca ceilalţi ortodocşi?”.

În comunicat se menţionează că Mitropolia Basarabiei regretă ameninţările, presiunile, atacurile împotriva credincioşilor săi de la Kamîşovka, inclusiv asupra epitropului Vasile Iordăchescu, care au avut loc înainte de sfinţirea bisericii, dar şi campania de deznaţionalizare a etnicilor români desfăşurată de Eparhia de Odesa.

Ortodocşi ameninţaţi de ortodocşi

„Cazul este ieşit din comun: ortodocşii sunt ameninţaţi de către ortodocşi. E regretabil că asemenea lucruri se întâmplă în secolul XXI”. În continuare, Mitropolia Basarabiei îndeamnă creştinii din Hagi-Curda să nu se lase influenţaţi de neadevărurile enunţate de protoiereul Andrei Novikov, în numele Eparhiei de Odesa, „ci să rămână în credinţa noastră strămoşească, să frecventeze biserica şi să fie alături de preotul lor, aducând împreună slavă lui Dumnezeu pentru binecuvântările primite”.

Mitropolia Basarabiei susţine că „parohia «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel» din Kamîşovka (Hagi-Curda) este parte componentă a Episcopiei Basarabiei de Sud, la care poate adera benevol orice parohie din sudul istoric al Basarabiei, cuprins în Euroregiunea moldo-română-ucraineană „Dunărea de Jos”. În acest context, Mitropolia Basarabiei face apel la conducerea Euroregiunii „Dunărea de Jos” să monitorizeze respectarea drepturilor şi libertăţilor religioase ale credincioşilor din localitatea Kamîşovka (Hagi Curda)”.

În ultimul punct se menţionează că grija pentru ortodoxie trebuie să deţină întâietate faţă de interesele politice. „Mitropolia Basarabiei rămâne deschisă spre dialog şi colaborare cu structura locală a Bisericii Ruse de la Odesa, pentru a depăşi orice neînţelegere, spre binele Ortodoxiei şi al Bisericii lui Hristos”, se menţionează în comunicatul emis de Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Vadim VASILIU 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)