„Biserica Ortodoxă Rusă este unul dintre instrumentele cele mai eficace de politică externă ale regimului Putin”

Interviu cu Florin Buhuceanu, Centrul EuroRegional pentru Inițiative Publice, România

Prin organizarea Congresului Mondial al Familiilor (CMF) la Chișinău, în perioada 14–16 septembrie, sub patronajul șefului statului Igor Dodon, asistăm la uniunea dintre Biserica Ortodoxă Rusă și stat, susține Florin Buhuceanu, președintele Centrului EuroRegional pentru Inițiative Publice (ECPI), România. În ultimul timp, Congresul a devenit activ în Europa de Est, în state unde liderii au tendințe autoritare și sunt pro Putin. „Aceștia tind să schimbe societatea după chipul și asemănarea lor și a lui Putin, tatăl lor spiritual”.

– Ce reprezintă, în opinia Dvs., Congresul Mondial al Familiilor și care sunt sarcinile pe care le urmărește?

E una dintre acele inițiative anuale ale acestei alianțe globale care este structurată pentru a restrânge drepturile unor cetățeni din țările noastre. CMF reunește o serie întreagă de organizații, unele cu agende internaționale, altele cu agende naționale. Strategiile acestora propun acțiuni și tactici care urmăresc restrângerea drepturilor omului.

Mă refer în special la împiedicarea libertății de exprimare și de asociere a celor care fac parte din comunitatea civilă LGBT; urmăresc restrângerea accesului femeilor la serviciile de avort în condițiile de siguranță pentru ele, accesul femeilor vulnerabile la contracepție sprijinită financiar de stat, eliminarea oricăror programe care să aibă ca țintă protejarea adolescenților și tinerilor de infecții cu transmitere sexuală. Deci, se încearcă eliminarea oricăror informații din zona sănătății sexuale și reproductive în școli. Nu în ultimul rând, există organizații în acest network global care au și o agendă anti vaccinare. E complet inacceptabil. Pentru că vedem cum cresc ca importanță boli care ar trebui ținute sub control. Azi se fac campanii concertat, din diverse direcții, care să descurajeze familiile de a-și proteja copiii prin vaccinuri.

Te întrebi inevitabil dacă este agenda acestor organizații cu adevărat pro familie, pro copii, atunci când de fapt riscul major este că tu nu-ți poți proteja copilul de boli ce pot fi ușor prevenite. Toate acestea sunt chestiuni care merită discutate, având în vedere că ele sunt importante pentru fiecare dintre noi. Iar când vorbim de familii, să ne amintim că și în societatea româneacă, și în cea moldovenească trăiesc familii care și azi nu sunt protejate. Aici fac referire nu doar la familiile formate din persoane de același gen, dar și la familiile formate din tineri necăsătoriți. De ce ele nu pot fi considerate familii? Și de ce ele nu trebuie să beneficieze de protecție juridică în propria lor țară?

Ținta noastră nu e să împiedicăm o manifestare de acest tip sau s-o discredităm. Dar atunci când operăm cu un concept în spațiul public precum familia naturală sau familia tradițională, deja producem diviziuni, falii, între noi, cei cu familii căsătorite, și toate celelalte familii. Acest lucru e inacceptabil. Toate sunt familii și toate ar trebui respectate și protejate. Mă întreb cum vor câștiga familiile din R. Moldova atâta vreme cât se încearcă împiedicarea accesului cuplurilor tinere, indiferent de orientarea lor sexuală, la a-și proteja viața de familie?

E important să discutăm în detaliu despre toate aceste familii și să dăm posibilitate tuturor acestor familii să vorbească. Și cred că asta nu se întâmplă la CMF. De asemenea, nu cred că e firesc să demonizăm un grup din societatea R. Moldova precum grupul LGBT. Au existat întotdeauna în societatea noastră și ar trebui să beneficieze de drepturi egale ca și alți cetățeni. A adânci și mai mult discriminarea printr-un discurs foarte contondent la adresa acestor concetățeni ai noștri înseamnă a adânci distanța între majoritate și minoritate, creând tabere opuse și legitimând discriminarea împotriva acestora.

– În ultimii ani, CMF a devenit deosebit de activ în Europa de Est. Vorbim aici de edițiile desfășurate la Tbilisi (2016) și Budapesta (2017). Cum vă explicați că acest Congres Mondial al Familiilor este promovat intens de liderii politici asociați cu Vladimir Putin?

Există un parteneriat foarte clar între CMF, organziațiile membre ale acestui network și regimul Putin. Intermediarul acestei relații este Biserica Ortodoxă Rusă (BOR). Așa s-au dezvoltat relațiile de parteneriat între Congres și administrația de la Kremlin ştiindu-se că Biserica Ortodoxă Rusă este unul dintre instrumentele cele mai eficace de politică externă ale regimului Putin. Și nu întâmplător CMF este găzduit de către astfel de lideri cu tendințe autoritare. Numiți-i pe oricare dintre ei în țările cu pricina. Toți au tendințe autoritare și toți vor să schimbe societatea după chipul și asemănarea lor și a lui Putin, tatăl lor spiritual.

Mai mult decât atât, dincolo de conexiunile cu regimul Putin, există, fundamental, aceeași agendă de repoziționare a țărilor noastre în raport cu Uniunea Europeană. Toate aceste state în care s-au organizat congresele devin din ce în ce mai distante faţă de UE. Au un discurs anti europenist. Și lucrul acesta ar trebui să ne dea de gândit; unde vrem să fim – în UE sau în spațiul politic la care ne îmbie regimul Putin? Cred că basarabenii și românii vor să fie în UE. Pentru că știm ce a însemnat dominația comunistă și rusă în statele noastre. Ar fi trebuit să fi învățat lecția până acum.

– Un personaj-cheie la CMF-ul care va avea loc la Chișinău la 14-16 septembrie curent este Patriarhul Kiril. Care e rolul acestuia?

BOR dă importanţă acestui network, care este unul american la origini, cu o agenda fundamentalistă, de tip neoprotestant. Cred că este evident că agenda BOR de politică publică va fi îmbrățișată la acest Congres. Și am să încerc să fiu cât mai explicit despre unele idei care se regăsesc pe agenda BOR – denunțarea Convenției de la Istanbul care ar trebui să protejeze femeile de violență domestică; denunțarea legislației egalității și nediscriminării. Asistăm deja la atacuri concertate împotriva acestor instituții ale egalității acuzate practic de „sexomarxism” de către o ideologie care reduce la tăcere grupările creștine și libertatea lor de exprimare. O altă țintă este interzicerea oricăror forme de viață de familie în afara căsătoriei. Se încearcă în România – și se încearcă și parțial s-a reușit în unele țări din Europa, va veni și în R. Moldova – inocularea ideii că există o singură familie și aceea întemeiată pe căsătorie. Realitatea e mult mai complicată. Ar trebui să ne uităm la realitate și să protejăm toate tipurile de familii.

Și cred că vom asista la un schimb de experiență a acestor organizații cu agendă fundamentalist-religioasă. Rezultatul e vizibil cu ochiul liber. Aceste mișcări de opoziție la adresa drepturilor omului, la adresa nediscriminării devin din ce în ce mai puternice și mai profesioniste.

– De ce ar trebui să ne fie frică?

Pentru că asistăm la uniunea dintre patronul lor – Biserica Ortodoxă Rusă și stat. Este un tip de legătură care ar trebui luat atent în considerare. Pentru că noi în spațiul acesta am mai trait un moment în care această legătură a dus la atrocități. Atunci erau evreii. Exact această uniune dintre stat, biserică și neam a dus la excluderea unor grupuri din societatea noastră. Victimele atunci au fost evreii și romii. Victimele care se profilează la orizont acum sunt persoanele de orientare homosexuală. Mă întreb care e următoarea victimă pe agenda CMF?

– Cum apreciați ideile pe care le promovează Congresul – pe de o parte, promovează familia, iar în același timp tratează femeia ca pe o slugă. Cum vedeți această problemă în contextul valorilor europene?

Aceste idei contravin și legislației din R. Moldova și din România, care acordă un alt rol și statut femeii, o protejează. Nu vrem să ne întoarcem la acel trecut unde femeia avea rolul doar de mamă și de protectoare a familiei. Toată această dezbatere despre familia tradițională este una falsă. Familia tradițională nu mai există. Există familii. Dacă ar trebui să luăm în serios familia ca subiect, atunci ar trebui să ne uităm la toată gama de probleme cu care se confruntă familia din societatea moldovenească. De exemplu; lipsa de acces la resurse, la educație de calitate, costul din ce în ce mai mare al vieții, migrația și altele. Unde sunt soluțiile pe care le propune CMF atunci când vorbim despre aceste probleme care sufocă familia? Mă îndoiesc că e destul o simplă retorică de la amvonul unei biserici sau de la microfonul unui hotel de cinci stele pentru a rezolva problemele familiilor.

Interviu realizat de Victoria Popa

The following two tabs change content below.