Biserica Dodonilor

Preotul din Sadova, forţat să readucă parohia în subordinea lui Kiril

Cei care i-au cumpărat veşminte şi un automobil de peste 12 mii de euro preotului din Sadova i-au cerut să întoarcă biserica în subordinea Mitropoliei Moldovei.

Svetlana Corobceanu

Scandalul în jurul bisericii din s. Sadova, r. Călăraşi, fostul judeţ Ungheni, a luat o nouă întorsătură. Duminică, un grup de preoţi de la Mitropolia Moldovei le-a adus la cunoştinţă enoriaşilor că parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, Valeriu Enache, acuzat anterior că ar fi trecut în mod ilegal biserica în subordinea Mitropoliei Basarabiei, s-a pocăit. Ca rezultat, biserica va reveni în subordinea Mitropoliei Moldovei, iar preotul va oficia în continuare serviciul divin la biserica din localitate.

Vestea i-a nemulţumit atât pe locuitorii satului veniţi la liturghie, cât şi pe cei 12 membri ai consiliului bisericii care au declarat că sunt decişi să se adreseze în instanţa de judecată, dacă va fi nevoie, ca biserica să rămână în subordinea Mitropoliei Basarabiei.

Sătenii spun că preotul ar fi fost intimidat. Tatăl socialistului Igor Dodon a recunoscut că, împreună „cu alţi băieţi de treabă”, l-a însoţit pe preot la mitropolitul Vladimir ca să se pocăiască.

Majoritatea optează pentru Mitropolia Basarabiei

Anterior, eparhia de Ungheni şi Nisporeni a anunţat că judecata eparhială a decis ca preotul Valeriu Enache să fie eliberat din funcţie şi să nu mai oficieze slujbe până când se va pocăi.

Duminică, la biserică s-au adunat aproximativ 300 de enoriaşi. Anatol Vulpe, membru al consiliului bisericesc, ne spune că parohul nici măcar nu i-a informat că vor avea oaspeţi. „Am fost surprinşi să auzim că biserica va fi trecută în subordinea Mitropoliei Moldovei şi că preotul ar fi cedat. Relevăm că trecerea bisericii în subordinea Mitropoliei Basarabiei nu a fost doar decizia preotului, ci a majorităţii locuitorilor satului. Cred că reprezentanţii Mitropoliei Moldovei au înţeles duminică voinţa oamenilor şi nu înţelegem de ce, în acest caz, se seamănă discordie”, a spus Vulpe.

Supus intimidărilor?

Acesta mai crede că preotul ar fi fost supus intimidărilor. În sat circulă mai multe zvonuri că, în urma scandalului, preotul a avut parte de oaspeţi nepoftiţi acasă care i-ar fi ameninţat familia. Potrivit unui alt membru al consiliului bisericesc, Constantin Aghenie, preotul ar fi fost constrâns să oprească la marginea unui drum de două maşini. Una a oprit în faţă, alta în spatele automobilului său. Din maşini au coborât câţiva tipi care au avut o discuţie cu preotul. „A fost speriat, dar enoriaşii nu sunt de acord ca biserica să treacă în subordinea Mitropoliei Moldovei”, a spus Aghenie.

„Preotul a fost intimidat. Noi i-am propus să se odihnească un pic. Nici măcar nu ne-a prevenit despre decizia luată. Sunt câteva persoane din sat care fac acest joc, dar nu vom ceda la niciun fel de presiuni”, ne-a spus Anatol Vulpe. Am încercat să luăm legătura şi cu preotul. La telefon ne-a răspuns o voce de femeie care, imediat ce a aflat că suntem de la ziar, a închis şi nu a mai răspuns la apelurile noastre.

Naşul preotului: „Nu mi-i totuna cui va fi subordonată biserica”

Din tabăra celor care vor ca biserica să fie trecută în subordinea Mitropoliei Moldovei fac parte şi părinţii deputatului Igor Dodon, Nicolae şi Galina Dodon, şi naşul preotului, Petru Aghenie, un influent om de afaceri, proprietarul întreprinderii „Sadova Vin”.

Solicitat de JURNAL, Petru Aghenie a declarat că nu i-i totuna cui va fi subordonată biserica. Totodată, a evitat să declare pentru ziar pentru ce mitropolie optează. „Important e ca în sat să fie linişte. Biserica nu trebuie să fie politizată”, a spus el. Aghenie nu crede că finul său ar fi fost supus intimidărilor: „Presiuni pot avea loc doar unde există interese economice, aici e vorba de credinţă, nu poţi influenţa pe cineva ce şi în ce să creadă”.

Dus la mitropolit de „sponsorii” bisericii

Nicolae Dodon, tatăl lui Igor Dodon, ne-a informat că ştia cu două zile în urmă că preotul şi-a cerut iertare de la mitropolitul Moldovei Vladimir. „Eu şi câţiva băieţi am organizat ca preotul să meargă la mitropolit. Am mers cu maşina mea. Mitropolitul Vladimir i-a cerut să iasă cu o pocăinţă publică şi, duminică, în prezenţa secretarului eparhiei de Ungheni şi Nisporeni, Ioan Moşneguţu, şi a trei preoţi de la Călăraşi, preotul şi-a dat cuvântul că biserica va fi întoarsă în subordinea Mitropoliei Moldovei”, ne-a spus Nicolae Dodon.

Automobil de 12 mii de euro pentru preot

Întrebat de ce scandalul a izbucnit abia acum, deşi biserica a trecut în subordinea Mitropoliei Basarabiei încă în iulie 2011, Nicolae Dodon a spus că, abia acum două săptămâni, au aflat despre acest lucru. „Preotul îmi va aduce astăzi copia documentelor. Vom căuta calea legală de a trece biserica în subordinea Mitropoliei Moldovei”, mai spune el.

Nicolae Dodon ne-a mai spus că, în primul rând, pentru această decizie optează fiul său, deputatul Igor Dodon, şi „alţi băieţi de treabă din Chişinău”, printre care Anatol Dodon ce i-a cumpărat anterior preotului o maşină de peste 12 mii de euro, Alexandru Dodon, patronul unui restaurant şi al unui hotel de lux din Chişinău, şi Vasile Gavriliţă, directorul unei uzine de beton armat.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu