Biserica Dodonilor (II)

Dodonii luptă împotriva Dodonilor la Sadova

După ce acum două săptămâni, Valeriu Enache, parohul bisericii din Sadova, Călăraşi, fostul raion Ungheni, a promis în faţa mitropolitului Vladimir, a părinţilor deputatului Igor Dodon şi în faţa enoriaşilor că va întoarce biserica în cadrul Mitropoliei Moldovei, duminica trecută, şi-a luat obligaţia în faţa tuturor celor prezenţi în lăcaş că nu va merge împotriva deciziei oamenilor, majoritatea locuitorilor vrea ca biserica să rămână în componenţa Mitropoliei Basarabiei.

Svetlana Corobceanu

Cu toate acestea, preotul a oferit familiei Dodon documentele care le vor permite să conteste în instanţă decizia din iulie 2011. Atunci, cu acordul preotului, a 16 membri fondatori ai parohiei şi a peste 500 de locuitori ai satului, s-a luat decizia ca biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” să treacă în subordinea Mitropoliei Basarabiei.

A devenit subit enoriaş activ

Locuitorii satului sunt contrariaţi de faptul că tatăl lui Igor Dodon, Nicolae Dodon, deşi n-a mers deloc la biserică, acum a devenit subit un enoriaş activ şi, susţinut de câţiva prieteni de-ai fiului său, face presiuni pentru a întoarce biserica în componenţa Mitropoliei Moldovei. „Face un joc de dragul feciorului său”, explică gestul unul dintre membrii consiliului parohial, Metodiu Anghel, regretând apariţia scandalului. „Noi am decis deja cărei Mitropolii să ne subordonăm, şi nu vom ceda. Zilele acestea, s-a apropiat unul de mine. Nu-i voi rosti numele. Mi-a dat de înţeles că trebuie să-mi schimb decizia. Sunt un om bătrân şi nu mă tem. Biserica e a oamenilor, trebuie să se ţină cont de decizia acestora în primul rând”, a declarat pentru JURNAL un alt membru al consiliului parohial, Constantin Aghenie.

„Nu putem vorbi”

După ce acum două săptămâni a schimbat macazul, preotul de Sadova, Valeriu Enache, evită să discute cu presa. Zilele acestea, ne-a răspuns soţia sa. „El nu poate comenta nimic, vă rugăm să ne înţelegeţi. Documentele au fost date deja, s-a mers în instanţă, biserica va fi întoarsă în componenţa Mitropoliei Moldovei”, a spus ea. Întrebată dacă e adevărat că preotul a cedat sub presiunea ameninţărilor, aşa cum vorbeşte satul, ea ne-a răspuns: „De la noi n-o să aflaţi nimic. Nu putem vorbi”, după care ne-a închis telefonul.

„Biserica nu e a mitropoliilor, e a oamenilor”

Vicarul Mitropoliei Basarabiei, Ioan Cosoi, a vizitat duminică biserica: „Am fost să văd care e starea lucrurilor, să văd dacă oamenii vor să rămână în continuare în cadrul Mitropoliei Basarabiei şi ei au confirmat încă o dată că sunt ai Mitropoliei Basarabiei şi nu doresc schimbări în acest sens. Parohul Valeriu Enache a spus faţă de toţi că nu va merge împotriva voinţei oamenilor”, ne-a spus preotul.

Ioan Cosoi a ţinut să precizeze că dacă cineva totuşi intenţionează să se adreseze în instanţa de judecată, de fapt, nu se va judeca cu Mitropolia Basarabiei, ci tot cu locuitorii satului. „Nu ştim ce cale vor alege în instanţă. Se va judeca cu fondatorii parohiei sau cu Ministerul Justiţiei, dar acesta a acţionat conform legii, adică fondatorii au dreptul să decidă la care mitropolie vor adera. Şi în iulie 2011, cei 16 fondatori, în frunte cu parohul Valeriu Enache, au semnat decizia de a adera la Mitropolia Basarabiei. Prin urmare, unii oameni din sat vor ataca în judecată alţi oameni din sat. Biserica nu e a mitropoliilor, e a oamenilor”, a mai spus Ioan Cosoi.

Parohului i s-a propus protecţie juridică

Am vrut să aflăm şi de la Nicolae Dodon – care anterior a dat de înţeles că, împreună cu alţi câţiva „băieţi de treabă”, va căuta calea legală de a readuce biserica în subordinea Mitropoliei Moldovei – pe ce cale a ales să meargă în instanţă. „Mie nu-mi place discuţia cu matale şi articolul pe care l-ai scris. Nu vreau să mai spun nimic”, ne-a reproşat acesta şi a închis telefonul.

În context, Mitropolia Basarabiei i-a propus protecţie juridică preotului de la Sadova, Valeriu Enache. „I s-a propus serviciile unui avocat în cazul în care se simte ameninţat şi vrea să depună o plângere. Iniţial, a spus da, are nevoie, apoi a spus, nu”, ne mai spune vicarul Ioan Cosoi.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu