Biserica de lemn din Hirişeni, montată la Muzeul Satului din Chişinău

Biserica medievală din satul Hirişeni, Teleneşti, una din cele mai vechi şi mai înalte biserici de lemn din republică, a fost salvată de distrugere. Restaurată recent, ea este primul monument ecleziastic, montat pe teritoriul Muzeului Satului din Chişinău. Inaugurarea monumentului va avea loc sâmbătă, 24 septembrie, la ora 11.00. Restaurarea bisericii, aduse din Hirişeni, s-a efectuat sub egida Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (MNEIN), a Ministerului Culturii şi Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

„Această biserică a fost ctitorită de răzeşii din Hirişeni în 1642 la mănăstirea Hârjăuca, iar în 1821, când mănăstirea şi-a strămutat vatra, ea a fost transferată pe teritoriul satului Hirişeni, acum raionul Teleneşti, unde a servit locuitorilor până în 1928 când comunitatea şi-a construit pentru practicarea serviciului divin o altă biserică de zid. Cea de lemn servea ca paraclis de cimitir”, se menţionează într-un comuncat al MNEIN.

După mulţi ani de tratative, conducerea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a reuşit să convingă comunitatea locală privind strămutarea bisericii pe teritoriul Muzeului Satului din Chişinău. Acum doi ani, în conformitate cu proiectul de restaurare elaborat de arhitecţii Eugen Bâzgu şi Sergiu Vornicov, biserica a fost transferată la Chişinău, unde imediat au început lucrările de restaurare.

Echipa de restauratori avea deja experienţa unor astfel de lucrări, căpătată la transferarea şi restaurarea bisericii de lemn din satul Palanca, raionul Călăraşi. Lucrările au fost destul de anevoioase pentru că monumentul era într-o stare avansată de degradare. A stat 12 ani fără acoperiş, iar ploile şi ninsorile au afectat vizibil rezistenţa bârnelor şi a scândurilor. Astfel că restauratorii au lucrat foarte meticulos pentru a păstra cât mai multe fragmente din materialul original al monumentului.

Actualmente, pe partea exterioară a bisericii se pot vedea vechile bârne, ele având încă plăcuţele cu numere fixate pentru a se păstra ordinea lor la demontare şi la montarea pe locul nou. Biserica are acoperiş înalt, specific vechilor biserici de lemn medievale din Moldova.

Mâine, de la ora 08.30 până la 10.40, va avea loc liturghia de sfinţire a bisericii, cu participarea unui sobor de preoţi şi a IPS Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al Întregii  Moldove. După liturghie va avea loc ceremonia de inaugurare a monumentului, renaşterea căruia înseamnă o nouă etapă în edificarea Muzeului Satului, aflat la Porţile oraşului. Muzeul Satului e singura şansă de salvgardare a monumentelor de arhitectură populară.

C.D.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)