Birocrația din UE ține 20 de cămile în Republica Moldova

Un grup de cămile ce urmau să fie dresate la un circ din Bulgaria au rămas în Republica Moldova pe un termen nestabilit

De aproximativ un an și jumătate, 20 de cămile ce urmau să ajungă în Bulgaria se află în menajeria din Chișinău. Din cauza unor probleme de ordin birocratic nu se cunoaște data când acestea vor avea drum liber spre Bulgaria, destinația finală a acestora. La solicitarea administrației grădinii zoologice, termenul de ședere în Republica Moldova a cămilelor a fost prelungit pentru tot anul 2013. Proprietarul animalelor a transmis în proprietatea menajeriei o cămilă ce a fătat și puiul acesteia.

Vadim VASILIU

Proprietarul cămilelor și administrația Grădinii Zoologice au semnat un contract prin care stăpânul se angajează să achite mâncarea cămilelor. Costul șederii cămilelor în menajeria de la Chișinău depășește suma de 1500 de lei pe zi. Animalele sunt rezistente la stres și suportă bine atât temperaturi de până la minus 50 de grade, cât și temperaturi foarte înalte. Proprietarul cămilelor vine o dată la două-trei luni, achită banii pentru întreținere și pleacă. Cămilele consumă aproximativ 300 de kilograme de fân zilnic, în condițiile în care celelalte copitate din menajerie consumă de două ori mai puțin. Proprietarii cămilelor spun că problemele de ordin birocratic vor fi în curând rezolvare.

Cămilele trebuia ținute în carantină

Se află la menajerie începând cu 17 noiembrie 2011, un an și patru luni. În Rusia și în Uniunea Europeană, legislația cu privire la importul și exportul animalelor diferă, nu corespund legile privind cerințele veterinare. Astfel, au fost oprite la Vama Albița de către vameșii români și trimise înapoi în Republica Moldova.

În noiembrie 2011, una din probleme pentru transportarea ulterioară a cămilelor a fost de ordin veterinar. Pentru a li se permite intrarea pe teritoriul Bulgariei, animalele trebuia să se afle ceva timp în carantină. Însă unicul centru specializat de plasare în carantină a cămilelor se află în Olanda. „Era absurd să duci cămilele în Olanda, să le întreții acolo și apoi să le duci la Sofia. Dacă nu le luam noi, aceste cămile ar fi luat cale întoarsă spre Rusia sau ar fi pierit undeva la graniță”, ne spune Vitalie Bușev, șeful secției științifico-metodologice a Grădinii Zoologice.

O femelă și un pui rămân la menajerie

La sfârșitul lunii martie 2012, s-a născut un pui. Pe atunci, proprietarul era sigur că procedurile birocratice sunt în stadiul de finalizare. Stăpânul știa că o cămilă este gestantă. De aceea, a decis – crezând că în foarte scurt timp va putea scoate cămilele din RM – să lase grădinii zoologice cămila gestantă și puiul. A fost întocmit un act prin care cămila și puiul sunt oferite menajeriei. Cele 18 femele și masculul vor pleca în Bulgaria după ce se vor aranja lucrurile cu documentele.

Acum, specialiștii care îngrijesc de animalele copitate din menajerie au grijă și de cămile. La începutul șederii în menajerie animalele mâncau doar fân curat. Din cauza lipsei de vitamine, le cădea blana. Conform spuselor specialistului de la menajerie, în Rusia cămilele trăiau în turmă și pășteau în stepele din Astrahan. După ce au fost aduse la menajeria din Chișinău, îngrijitorii de aici au început a le da adaosuri alimentare.

30 000 euro, costul cămilelor

Animalele însă nu sunt o povară pentru Grădina Zoologică pentru că acestea au atras mai mulți vizitatori. Înainte de a fi aduse la Grădina Zoologică, administrația a avut grijă să amenajeze o volieră special pentru cămile, având planuri de a procura cămile de la o altă menajerie. În voliera aranjată pentru eventualele cămile ce urmau a fi procurate a fost adăpostită cămila dăruită și puiul acesteia.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)