Biobibliografia Valentinei Butnaru și Clubul de Romanțe „Pianul negru”

valentina butnaru

O zi de duminică la Biblioteca „Ovidius”, tradițională pentru ședințele Cenaclului „Eminescu-2000”. De astă-dată, s-au întrunit două evenimente: lansarea Biobibliografiei Valentinei Butnaru, „Nici iluzii, nici deziluzii, și lansarea unui club de romanțe.

Moderatorul Vlad Pohilă, redactorul acestei lucrări, și-a început discursul cu prezentarea cărții, trecând la amintiri din anii studenției, de când o cunoaște pe Valentina Butnaru (pe atunci, toți îi ziceau Vali Puiu…). Lucrarea cuprinde aproape 30 de ani din biografia scrisă a protagonistei. Deși a preferat să rămână în umbră, autoarea, tot ea și președinta Societății Limba Noastră cea Română, a dat dovadă de perseverență în activitățile sale, pe care a reușit să le documenteze în cronici, eseuri, interviuri – rubrici îngrijite în presa scrisă de la Chișinău, dar și din România. Toate astea, în timp ce a crescut și trei fete, fapt deloc minor în biografia unei femei de succes, a ținut să accentueze Vlad Pohilă.

Elena Butucel, vicedirector al Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, care a colaborat mulți ani cu Valentina Butnaru, fiind director la „Ovidius”, iar protagonista – moderatoare a Cenaclului „Eminescu-2000” la Biblioteca „Ovidius”, a descris în limbaj profesionist lucrarea prezentată, nominalizând echipa de lucru: alcătuitori – Liuba Ciobanu și Natalia Ghimpu, ajutate de Victoria Ceban și Viorica Moraru; machetator – Valeriu Rusnac; redactor bibliografic – Taisia Foiu. Elena Butucel a analizat conținutul cărții: articole semnate de Valentina Butnaru (compartimentul „Limba română este decorația supremă”), tabelul cronologic, „realizat neobișnuit, cum neobișnuită este și dna Valentina Butnaru”, numind acest compartiment „Repere cronologice și învățăminte”; ”Omagii dedicate Valentinei Butnaru” și Bibliografie – compartiment ce cuprinde 254 surse documentare din perioada 1985-2014. Lucrarea se încheie cu un serial de poze, foarte reușit inserate în „File de album”.

La lansarea cărții au mai participat: Maria Șleahtițchi, profesor universitar, critic literar, eseistă și poetă; Val Butnaru, analist politic, dramaturg, publicist și scriitor, fondatorul trustului media „Jurnal Trust Media”; compozitorul și maestrul de sunet Ilie Văluță; interpreta Diana Văluță, profesoară la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice; Silvia Grossu, conferenţiar universitar, prodecan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM; compozitorul și interpretul Igor Grossu; Sava Mihailicenco, artist plastic; Victor Ambroci, directorul Liceului „Spiru Haret”, Aura Revenco, jurnalistă la Jurnal TV, profesorii Mariana Jitari, Svetlana Popacondrea, Victoria Ghiaur, Galina Calancea, colegi de la Societatea Limba Noastră cea Română, rude, prieteni… Au participat și fiicele Valentinei: Dumitrița, cu feciorașul Matei-Sebastian, gemenele Corina și Mirabela și o echipă de tineri liceeni și studenți…

Dramaturgul Val Butnaru, arătându-și admirația pentru efortul de a produce o asemenea lucrare, a ajuns și la trista concluzie că „o carte realizată nu este un prilej de bucurie. Or, odată cu editarea ei, te desparți de ea, nu-ți mai aparține, treci la alte subiecte, la alte cercetări”…

Valentina Butnaru a mulțumit prezenței și a accentuat că originalitatea coperții aparține pictoriței Silvia Ghiaur, care locuiește în Germania și n-a putut onora evenimentul cu prezența sa, dar pregătește un vernisaj al lucrărilor sale pentru o ședință a cenaclului de la „Ovidius”. Copacul de pe coperta Biobliografiei se numește „Pomul Limbii Române”, titlu total justificat în contextul activității Valentinei Butnaru.

Ședința cenaclului a fost diluată foarte inspirat de un nou eveniment în activitatea bibliotecii – lansarea Clubului de Romanțe Pianul Negru, avându-i ca protagoniști pe Diana și Ilie Văluță. Diana a prezentat intențiile Clubului, îndemnând toată lumea să participe cu sugestii, și a interpretat vechea romanță citadină, „De ce nu-mi vii, sub salcia ce plânge…”, fredonată de întreaga asistență și acceptată drept generic pentru șezătorile Clubului. Au urmat „Pe lângă plopii fără soț…”, șlagărul „Septembrie”, din repertoriul lui Ion Suruceanu; piesa „Sărbătorile”, pe versuri de Dumitru Matcovschi, interperată de Ilie Văluță, dar și șlagărul „Pasăre albastră” (voce – Sandu Bantaș). Piesa este una legendară, fiind scrisă de Ilie Văluță acum 40 de ani, în adolescență.

Igor Grosu ne-a bucurat cu „Toamnele, iernile” și „Bate frigul de la origini” (versuri Anatol Codru), interpretate la chitară. Chitara a trecut și în mâinile Aurei Revenco, cea care a oferit publicului un microrecital în spiritul Cenaclului Flacăra. Clubul de romanțe Pianul Negru își propune să promoveze romanța veche românească, autentică, originală, uitată.

Ion Borș

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)