Bine aţi venit, dragi extratereştri!

Astronomul argentinian Sergio Toscano susţine că două OZN-uri sunt în drum spre Terra, fiind ascunse de ochii pământenilor de cometa Elenin, care străbate în prezent sistemul nostru solar. Potrivit calculelor astronomului, extratereştrii urmează să ajungă pe pământ pe 10 septembrie curent. JURNAL a încercat să afle ce ar trebui să facă moldovenii în cazul unei posibile întâlniri cu extratereştrii?

„Aş organiza bătrânii să-i întâmpine”

Vera Sandu, profesoară, s. Holercani, r. Dubăsari, crede că trebuie să respectăm tradiţiile strămoşeşti în astfel de cazuri: „Să aducem în faţa unor necunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi tot ce-i mai frumos şi mai bun! Dacă fiinţele respective nu ne înţeleg limba, atunci trebuie să alegem nişte gesturi prin care să ne facem înţeleşi. Să ne purtăm prietenos şi respectuos. În niciun caz să nu pregătim armata. Din moşi-strămoşi am fost un popor care ne-am apărat şi niciodată n-am fost un popor care a agresat pe cineva. Eu i-aş organiza pe cei mai oneşti bătrânei, care au contribuit la menţinerea valorilor şi tradiţiilor în satul nostru, să-i întâmpine. Apoi aş organiza o trupuşoară de mlădiţe tinere care să vadă cu ochii lor necunoscuţii”.

„Depinde ce extratereştri vin”

„Evident că trebuie să-i întâmpinăm în mod paşnic. Agresiunea provoacă agresiune. Depinde ce extratereştri vin, poate vor dori să ne comunice ceva. Nu trebuie să intrăm în panică! Nu sunt sigur că vom putea comunica cu ei. Totuşi sunt convins că extratereştri există, sunt profesor de fizică. Aşa cum pământul există ca planetă în sistemul nostru solar, ar putea exista condiţii de viaţă şi pe alte planete, în alte galaxii”, crede Valeriu Neamţu, directorul Liceului Teoretic din satul Cruglic, raionul Criuleni. „Nu ştiu dacă ar înţelege gestul nostru tradiţional de a-i întâmpina cu pâine şi sare, dar cred că n-ar fi o mare greşeală, mai ştii, poate ar înţelege esenţa acestuia. După această întâlnire, cred că ar trebui să purtăm discuţii cu copiii la liceu, să le aducem la cunoştinţă evenimentul şi să le dăm indicaţii cum să se comporte, să fie calmi şi să încerce să comunice cu ei prin semne, dar să fie atenţi să nu-i provoace”.

„N-avem beţivi ca să-i provoace”

Ludmila Vrâncean, primar interimar, s. Baxani, Soroca: „Să-i întâmpinăm în mod paşnic. Oamenii trebuie să fie îmbrăcaţi în haine moldoveneşti. Dacă îi întâlnim cu pâine şi sare, nu ştiu dacă au să ne înţeleagă. Oricum, obiceurile noastre sunt frumoase, nu le putem înlocui cu altele. La noi, la Baxani, nu prea avem dintre cei înfrăţiţi cu paharul, din partea asta nu văd niciun pericol…”

Cu extratereştrii la botul calului

Lui Pavel Ţăranu, meşter popular, s. Cioburciu, Ştefan-Vodă, nu îi este frică de o eventuală întâlnire cu extratereştrii. „Am putea să-i întâlnim ca pe nişte turişti. Dacă le-ar plăcea vreuna dintre lucrările mele din lozie, le-aş dărui-o. Dacă nu ne vor înţelege limba, ne vom înţelege prin semne. La Cioburciu, un sat de 470 de ani, pot fi invitaţi chiar şi la un pahar de vin, lângă butoi. Putem să-i cinstim şi la botul calului, de ce nu?”

Autoarea „boambei”: „Îi avem pe ai noştri”

Parascovia Druga, pensionară, s. Nemţeni, Hânceşti: „Nu cred în extratereştri. Avem extratereştrii noştri în Parlament şi Guvern”.

Sondaj realizat de Cleopatra Ursu

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)