„Bine ai revenit acasă!”

Lena

Sâmbăta trecută, după 24 de ani, basarabenii au trecut iar „Podul de Flori” pe la Ungheni, pod stropit cu lacrimi de către românii de o parte și de alta a Prutului. Din clipa în care am trecut granița cu România, m-a năpădit o avalanșă de emoții greu de descris în cuvinte, căci, vorba lui Grigore Vieru: „Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”.

„Să nu mai existe oprelişti între fraţi! Bine aţi venit acasă, fraţilor! Bravo vouă! Unire! Unire! Unire!” – asta scandau frații noștri veniți din toate colțurile Ţării. După ce am gustat din pâinea cu sare, cu care am fost întâmpinaţi, am simțit o îmbrățișare călduroasă. O voce tremurândă de femeie mi-a spus: „Bine ai revenit acasă!”.
În acel moment, mi s-a făcut pielea de găină, mi s-au tăiat picioarele și am început să plâng. Nu mi-a fost rușine și am lăsat lacrimile să curgă.

Ce a urmat? Urale, schimb de flori, zeci de alte îmbrăţişări, discuții de suflet, lacrimi, zâmbete și o Horă a Unirii în care s-au prins, cu mic, cu mare, românii de pe ambele maluri ale Prutului. Mai apoi, cântând la unison „Și-am venit să te salut, fratele meu de peste Prut”, am continuat Marșul lui Ștefan cel Mare spre Iaşi şi București, pentru a cere reunificarea celor două state româneşti. Îmi răsună şi astăzi în urechi fraza spusă de o bătrânică ce a participat la toate cele trei „Poduri de Flori”: „Voi, tinerii, voi veți face Unirea!”
Și așa va fi! Căci noi, românii de o parte şi de alta a Prutului, purtăm în suflet dorința de Unire și vom continua să cerem revenirea Basarabiei la Patria-mamă România.

Unirea face Puterea!

Lena Negru

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)