Bilete la sanatorii pentru clienţi favorizaţi

DISENSIUNI//Casa Naţională de Asigurări Sociale cere Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova să restituie în bugetul asigurărilor sociale de stat suma de 2, 5 milioane lei

Peste 600 de bilete la sanatorii finanţate din bugetul de asigurări sociale de stat nu au fost repartizate conform destinaţiei de către Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, susţine conducerea Casei Naţionale de Asigurări Sociale, care îi solicită Confederaţiei să restituie în bugetul asigurărilor sociale de stat suma de circa 2, 5 milioane lei. Derogările au fost reclamate şi de membrii uneia dintre comisiile de audit ale Curţii de Conturi în urma unui control efectuat recent la CNAS.

Reprezentanţii Casei Naţionale au declarat în cadrul şedinţei Curţii de Conturi că deţin probe precum că o parte din biletele de tratament balneo-sanatorial au fost eliberate contra cost, deşi acestea trebuia să fie repartizate gratuit agenţilor economici. Au fost înregistrate cazuri când biletele de tratament ajungeau la persoane neasigurate şi chiar turişti străini. Între timp, mai mulţi agenţi economici s-au adresat cu plângeri la Casa Naţională.

Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, deşi a respins acuzaţiile, nu a putut să argumenteze de ce nu a prezentat până în prezent un raport financiar care ar reflecta modul în care au fost distribuite cele 660 de bilete de tratament.

Bani din buget

Până anul trecut, biletele procurate din contul bugetului asigurărilor sociale de stat se transmiteau Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor pentru a fi distribuite agenţilor economici proporţional sumei contribuţiilor de asigurări sociale plătite în anul precedent, fără a ţine cont de apartenenţa acestora la organizaţia sindicală.

Tatiana Galeţcaia, şef adjunct în cadrul Direcţiei asigurări sociale a CNAS, a declarat că până în 2007 era dificil de verificat cum sunt distribuite biletele sanatoriale. În următorii ani, după introducerea unui sistem de date performant, specialiştii au putut verifica aceste date conducându-se de codul de identitate al persoanei. „Cele mai multe încălcări s-au produs în 2008. De bilete de tratament balneo-sanatorial beneficiau persoane care nu figurau în cadrul întreprinderilor. Erau favorizaţi anumiţi agenţi economici care beneficiau de acestea în fiecare an, deşi biletele de tratament, de regulă, se oferă întreprinderilor o dată la trei ani”.

Potrivit Tatianei Galeţcaia, până şi un turist din Federaţia Rusă a putut alege o destinaţie la odihnă în baza biletelor sanatoriale acordate de Confederaţie, astfel fiind încălcate drepturile agenţilor economici care plăteau impozite ca să beneficieze de acestea. Mai mult, reprezentanţii CNAS au declarat că deţin şi o înregistrare audio de la o întâlnire cu contabilii de la CNSM care recunosc că rapoartele financiare din 2008 şi primele două semestre din 2009 conţin date eronate.

Vor cere un control

„În unele cazuri, agenţilor economici – voalat sau deschis – li se cerea plată pentru serviciile de repartizare a biletelor, li se propunea de a încheia cu organele sindicale diferite forme de contracte de colaborare. Practica de a priva de bilete angajaţii unor colective de muncă, care erau în drept să le primească, i-a făcut pe unii conducători, agenţi economici, să se adreseze la Casa Naţională cu rugămintea de a le elibera biletele direct de la Casa Naţională, fără a le transmite prin structurile sindicale, ceea ce s-a întâmplat prin modificarea Regulamentului în 2010”, a mai spus ea. Valentina Buliga, ministrul Protecţiei Sociale şi Familiei, a ţinut să precizeze că, din cauza acestor disensiuni, începînd cu acest an, biletele de tratament balneo-sanatorial sunt distribuite de Casa Naţională de Asigurări Sociale, ce are în dotare un sistem informaţional performant.

Sergiu Guja, membru al Curţii de Conturi, a declarat că problema aceasta persistă de mai mulţi ani: „Curtea de Conturi nu cunoaşte cum au fost cheltuiţi aceşti bani. Înţeleg că sindicatele sunt o organizaţie obştească, dar aceşti bani sunt din buget. Dacă nu doriţi să raportaţi cum au fost cheltuiţi, se impune un control, şi vom solicita acest lucru structurilor abilitate”, a spus el.

Este de remarcat că pentru anul 2010 Guvernul a alocat pentru procurarea biletelor de tratament 10 milioane de lei. Întreprinderile care achită contribuţii de asigurări sociale pot beneficia gratuit de bilete sanatoriale o dată la trei ani, angajaţii acestora achitând 15 % din costul biletului de tratament.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu